Billederne fra 599 videokameraer i Danmark sendes lige nu live for hele verden på hjemmesiden insecam.com. Vil du være sikker på, at ingen kigger med hjemme i din stue, så læs herunder hvilke enkle forholdsregler, du skal tage dig.

Det en anonym gruppe, der har hacket sig ind på mere end 73.000 IP-adresser verden over og efterfølgende sat de tusindvis af kameraer til at sende live på nettet. Kameraerne, der er blevet hacket, er alle kameraer, hvor brugerne ikke har ændret det forudindstillede password til deres eget, inden de har tilkoblet det deres hjemmenetværk.

Læs også:

Og det er netop her, at der er store sikkerhedsbrister, fortæller to eksperter, bt.dk har talt med.

- Fabrikanterne af mange af disse videokameraer har sat et default (standard, forudindstillet, red.) password, og hvis du som forbruger ikke ændrer det password, er det klart, at nogen kan bryde ind. Det er ganske nemt at finde disse standard passwords, siger professor i datalogi ved Aarhus Universitet, Ivan Bjerre Damgård, til bt.dk.

Videokameraer til private er en forholdsvis ny ting på elektronikmarkedet, og derfor har mange producenter endnu ikke indført gennemtænkte sikkerhedsforanstaltninger. Faktisk så man samme problem, da routere i sin tid blev allemandseje, påpeger Ivan Bjerre Damgård.

Læs også:

- De firmaer, der producerer routere, har med tiden indført unikke passwords for hver enkelt enhed. Og så er det langt sværere for hackere at komme igennem. Men helt generelt vil jeg opfordre folk til, at de altid sætter sig ind i manualerne for, hvordan man ændrer passwords. Det kan være besværligt, ja, men gør man det ikke, er der en reel risiko for, at ubudne gæster kan komme på dit system, siger han.

Michael Frandsen, der er direktør i virksomheden SeeSafe, som sælger professionelle overvågningsløsninger, er heller ikke overrasket over det store sikkerhedsbrist. Trådløse overvågningskameraer er blevet en populær vare, og folk glemmer ganske enkelt at tænke på sikkerheden, når de investerer i et kamera, mener han.

Læs også:

- Jeg tror ikke, folk gør sig tanker om, hvor sårbare de reelt er, hvis deres netværk ikke er sikret.

Han opfordrer derfor privatkunder, der køber et overvågningskamera, til at få hjælp med at sætte det op.

- Som udgangspunkt kan man jo finde samtlige sikkerhedsmanualer på nettet. Alternativt skal man kontakte sit teleselskab og få dem til at hjælpe med at sætte sit kamera op. Specielt når vi taler om de trådløse systemer, siger direktør Michael Frandsen.

Bagmændene bag hjemmesiden, der altså sender live fra 599 danske kameraer, angiver som begrundelse for deres aktion, at de ønsker at sætte fokus på den dårlige sikkerhed på markedet for overvågningskameraer.