Ledelsen i Bandidos står overfor et kæmpe forklaringsarbejde, hvis der skal skabes ro blandt rasende jyske bandemedlemmer, siger forsker.

Beslutningen om at optage den tidligere HA-rocker Brian Sandberg i ærkefjende-borgen hos Bandidos blev angiveligt truffet hen over hovederne på Bandidos i Jylland.

Dermed er det ikke kun den kendsgerning, at det mangeårige ansigt på Hells Angels pludselig søger tilflugt hos fjenden, der kaster i forvejen benzin på bålet. Også internt i Bandidos er der forlydender om uro og kaos.

Bandidos-toppen står dermed over for en kæmpe opgave, hvis den skal mane stridighederne til jorden, siger bandeforsker.

- Jeg har noteret mig, at der har været en stor forundring og utilfredshed blandt de jyske medlemmer af Bandidos, og det skaber selvfølgelig en form for uro i geledderne. Faktisk i begge grupper. Som de fleste nok kan forestille sig, så er det et meget følsomt emne, og der forelægger et kæmpe ledelsesmæssigt forklaringsarbejde nu, siger sociolog Michael Hviid Jacobsen, der forsker i bandekrigen ved Aalborg Universitet.

De jyske medlemmers bekymringer går blandt andet på, hvordan banden på Blågårds Plads modtager Brian Sandbergs optagelse i Bandidos. Det tidligere HA-medlem er nemlig ikke velkommen på Blågårds Plads på Nørrebro, hvor banden har forbindelser til blandt andet Bandidos i Aalborg.

Der er dog som sådan ikke noget nyt i, at bandemiljøet er præget af interne uroligheder, siger Michael Hviid Jacobsen.

- Miljøet har i det hele taget været præget af uro de seneste år. Også uro internt i alle grupper, både i rockergrupperne og i indvandrergrupperne. Det har været en meget opslidende og langvarig konflikt, hvor der er blevet taget midler i brug, som man ikke før har brugt. Man har set nye fraktionsdannelser, folk har skiftet klub, og der har været skyderi og likvideringer. Det har skabt utrolig meget uro, siger han.

Hvad de interne stridigheder kan munde ud i, vil forskeren dog ikke begynde at gætte på.

- Det kan føre til mellem alt og ingenting. Men vi vil i hvert fald se, at politiet er ude at foregribe hændelser, siger Michael Hviid Jacobsen.