Højesteret har fredag godkendt, at Østre Landsret i 2013 afviste retssagen om påstået dansk ansvar for tortur mod 23 irakere. Irakernes advokat vil genanlægge sagen, oplyser han.

23 irakere, der mener, at den danske stat har ansvar for, at de er blevet tortureret af lokale myndigheder i Irak i 2004, har fredag formentlig mødt den endegyldige mur i det danske retssystem.

Højesteret har nemlig godkendt, at Østre Landsret tilbage i december 2013 afviste retssagen, fordi forsvarsadvokaten ikke mødte op til et retsmøde i landsretten.

»Højesteret fastslog, at advokatens udeblivelse fra retsmødet ikke kunne anses som lovligt forfald eller i øvrigt undskyldelig, men måtte anses som udtryk for et bevidst valg. Der var derfor ikke grundlag for at undlade afvisning af sagerne,« lyder det fredag fra Højesteret.

Irakernes advokat, Christian Harlang, oplyser fredag i en pressemeddelelse i kølvandet på meldingen fra Højestret, at sagen er genanlagt.

Han oplyser i den forbindelse, at det er »nødvendigt, at de danske myndigheder bevilger de nødvendige ressourcer«, hvilket Danmark ifølge Harlang »er forpligtet til«.

Christian Harlang fortalte i december 2013, at det manglende fremmøde skyldtes, at irakerne i begyndelsen af måneden havde fået afslag på fri proces, som betyder, at staten yder økonomisk bistand for at kunne sikre borgerens adgang til domstolene.

»Det er jo ikke, fordi vi ikke kan komme til tiden, at vi ikke er mødt op. Vi er ikke mødt op, fordi der ikke var ressourcer til det. Irakerne skal både betale retsafgift, tolke, transportomkostninger til vidner og til dem selv, og det er der ikke ressourcer til,« sagde han dengang.

De 23 irakere blev taget til fange i den danskledede Operation Green Desert i efteråret 2004 og havnede hos det irakiske politi. Siden har danske og udenlandske læger påvist, at irakerne er blevet mishandlet, og at det formentlig er sket i irakisk politis varetægt. Irakerne kræver erstatning med påstanden om, at danske soldater har udleveret dem til tortur.