Syv grove røverier med kniv og pistol truede med at koste en 16-årig indvandrerdreng fra Tingbjerg både anbringelse bag lås og slå samt efterfølgende udvisning af Danmark.

Men efter et overraskende forløb ved Retten på Frederiksberg kan teenageren ånde lettet op. Domsmandsretten valgte fredag meget usædvanligt at se bort fra Retslægerådets erklæring om, at den 16-årige burde have en anbringelsesdom på typisk en sikret psykiatrisk afdeling.

I stedet besluttede retten at følge en modstridende erklæring fra Retspsykiatrisk Klinik, så den 16-årige serie-røver slap med at blive idømt tilsyn af Københavns Kommune, der straks efter dommen overflyttede ham til en åben døgninstitution. Nu er det alene kommunens skøn, hvor længe han skal blive der.

- Han blev anset for straffri, fordi han er mentalt retarderet i lettere grad. Det mentale handicap har gjort, at han har meget svært ved at forstå, hvad han rendte rundt og lavede. Og især at overskue konsekvenserne af det og den betydning, det kan have for andre, siger drengens forsvarer - advokat Jacob Kiil - til BT.

’Pengene eller jeg skyder’

Den 16-årige dreng blev dømt for at have begået syv grove røverier i Tingbjerg-området i København. Særligt sidste efterår trak han flittigt en blå fodboldstrømpe over hovedet som maskering, før han truede sig til mindre pengebeløb ved en stribe væbnede røverier, hvor han især truede sine skrækslagne ofre med en pistol.

- Giv mig pengene eller jeg skyder dig, lød truslen eksempelvis ved det sidste af dem mod en kvindelig kassedame i Netto.

Den 16-årige dreng er født i Danmark som tredje-generationsindvandrer, men er marokkansk statsborger.

Derfor havde anklageren også nedlagt påstand om udvisning til Marokko, men domsmandsretten på Frederiksberg nøjedes i går med en betinget udvisning til den 16-årige dreng, da man ellers mente at komme på kant med Menneskerettigheds-konventionen.

- Han har levet hele sit liv heroppe og har ikke noget liv i Marokko, siger hans forsvarer Jacob Kiil.

Frie vilkår

Retten valgte i sin afgørelse at se stort på en anbefaling fra Retslægerådet, der normalt betragtes som den mest kompetente instans, når der skal tages stilling i retslægelige spørgsmål. Retslægerådet anbefalede en såkaldt anbringelsesdom, så den 16-årige kunne overføres til typisk en psykiatrisk afdeling eller en institution for psykisk tilbagestående med lås på døren.

I stedet valgte retten ganske usædvanligt i stedet at følge vurderingen fra Retspsykiatrisk Klinik, der havde stået for selve de undersøgelser af den 16-årige dreng, som Retslægerådet fortolkede. Og derfor endte drengen med at få forholdsvis frie vilkår.

- Retten lagde vel vægt på den usikkerhed, der var omkring diagnosen, så man ikke var bundet op på, at nu skulle min klient altså pinedød anbringes på sådan en institution. Det blev vel vurderet som det mest hensigtsmæssige for alle - især for at undgå ny kriminalitet af samme slags. Nu er der en bredere vifte af muligheder for ham, som kommunen kan vælge imellem, siger forsvarer Jacob Kiil.

- Jeg kan godt frygte, at anklagemyndigheden vil anke dommen. Det ved vi først om 14 dage.

Grafik: Öberg
Grafik: Öberg Foto: Scanpix, Iris
Vis mere

(Hvis du er på mobilen kan du se grafikken over forbrydelserne i stor størrelse her)