Indbrudsbølgen i julemåneden viser sig tydeligt i nye beregninger fra Det Kriminalpræventive Råd, der har set på de seneste fem års anmeldelser af indbrud.

December hænger uløseligt sammen med julestemning, juleshopping og julefrokoster – men desværre også med indbrud. At julen er højsæson for ubudne gæster i danske hjem er blevet en velkendt parole, når den mørke tid nærmer sig. Nye beregninger fra Det Kriminalpræventive Råd, der har analyseret politiets statistik over anmeldte indbrud, og offentliggør resultaterne i dag, bekræfter i høj grad påstanden. Målt på de seneste fem år, fra 2007 til 2011, er der sket 45 procent flere indbrud i december end resten af året. Det skriver Berlingske.

I gennemsnit blev der anmeldt godt 5.300 indbrud i december de fem år. Det er næsten dobbelt så mange som de knap 2.700 indbrudsanmeldelser i juni, der er den mindst indbrudsplagede måned.

Forklaringen skal findes i flere kendetegn ved julemåneden, lyder det fra vicepolitiinspektør Tommy Laursen, der leder den operative indbrudsindsats i Københavns Politi.

- Det er mørkt, så det er nemmere for tyvene at komme rundt ubemærket. Derudover har folk rigtig travlt med at skulle ud til en masse sociale arrangementer hen over julen, så der ikke er nogen hjemme, og ofte står julegaverne pakket i indkøbsnet, så de er meget nemme at komme til. Det peaker helt vanvittigt fra den 23.-26. december, så her opfordrer vi virkelig folk til at hjælpe deres naboer, og vi har afsat betydelige ressourcer til at patruljere på vejene henover de dage, forklarer han til Berlingske.

Politiets indsats mod juleindbrud er blevet markant styrket de senere år – og det har også kunnet mærkes, bekræfter vicepolitiinspektøren – men ordensmagten bliver nødt til hvert år at udvikle indsatsen, ændre vanerne og lære af gode erfaringer, bl.a. fra udlandet.

Et nyt koncept i år er at lade borgere i hele landet stille spørgsmål om indbrud til politiet via videochat på internettet. Chatten er åben hver eftermiddag i hverdagene frem til jul, og svarene gives af fagfolk fra indbrudsgruppen på Station Bellahøj. Noget af det, der går igen i borgerhenvendelserne, er efterspørgslen på besøg af politifolk i boligområder og grundejerforeninger for at få gode råd til at gøre arbejdet sværere for potentielle indbrudstyve. Og det er nødvendigt, at borgerne selv gør en indsats, fastslår Tommy Laursen.

- Hvis vi skal gøre noget ved uvæsnet indbrud, så skal det gøres risikofyldt for indbrudstyvene at færdes i områderne. Så vi vil gerne have, at folk gør brug af nabohjælp og ringer til politiet, hvis de ser noget mistænkeligt. Vi tager det meget alvorligt, siger han til Berlingske.

Det kriminalpræventive Råd og Trygfonden har lavet en digital nabohjælp. International forskning viser, at nabohjælp kan afværge op mod hvert fjerde indbrud – og digitale redskaber kan gøre det nemmere for danskerne at nabohjælpe, forklarer projektleder Lone Harlev. Det sker blandt andet ved at sende påmindelser over SMS eller e-mail om, at ens naboer er bortrejst.

Håbet er, at nabohjælp ikke kun fungerer i december, når vi generelt er meget optaget af indbrudsrisikoen, men hele året rundt. Ifølge Lone Harlev synes forebyggelse netop at optage borgerne i stadig større omfang.

- Der er en erkendelse af, at politiet ikke længere står på hvert gadehjørne, og at vi selv kan være medvirkende til at forebygge kriminalitet. Det handler også om at skabe tryghed, og jeg tror, at folk er mere bevidste om, at man må tage ansvar også uden for sin egen matrikel og på den anden side af ligusterhækken, siger hun til Berlingske.