Identitetstyveri er en bombe under CPR-registeret

Det danske CPR-register er i fare for at blive hacket og udnyttet til identitetstyveri. Det mener en ekspert på området.

Mandag beskrev BT, hvordan dj’en og radioejeren Philip Lundsgaard havde fået stjålet sit kørekort, der lå hos Hørsholm Kommune. Efterfølgende har han været udsat for et sandt mareridt, da ukendte gerningsmænd udnyttede hans CPR-nummer til at købe dyre varer over internettet.

LÆS OGSÅ: Kendt DJ offer for identitetstyveri: Det kan ødelægge mit liv

Selvom det er kan være et stort problem for enkelt personer, som Philip Lundsgaard, så mener en førende ekspert på IT-kriminalitet-området, at det store problem med stjålne identiteter og CPR-numre ligger et helt andet sted. 

Rigtig mange personfølsomme oplysninger i det danske samfund er nemlig bundet til CPR-nummeret. Og alle CPR-numre er samlet i et stort register, der potentielt kan hackes.

- Nu vil jeg ikke give dig plottet til en Hollywood-film. Men hvis nogle personer fik adgang til alle de data, der er i CPR-registeret, så kan alt ske. Det ville se skidt ud, for så ville man ikke kunne stole på nogle CPR-numre i hele Danmark, siger lektor ved IT Universitetet og ekspert i ID-tyveri Joseph Kiniry.

Hvad kan man gøre for, at sådan noget ikke sker herhjemme?

- Jeg tror, det er for sent at gøre noget. Grænsen er passeret. Men man bliver simpelthen nødt til at ændre alle de måder, man behandler CPR-numre og registeret på. Det ser nemlig skidt ud, og det tror jeg, de fleste eksperter vil være enige i. Men de danske myndigheder skal tage det her meget alvorligt, Desværre ser folk typisk det her problem som sekundært, siger Joseph Kiniry.

LÆS OGSÅ: Sådan sikrer du dig mod identitetstyveri

Ville hackere som eksempelvis Anonymous kunne få adgang til CPR-registeret?

- Anonymous ville godt kunne få adgang til registerne. Det ville tage lang tid - måske seks måneder - men det ville formentlig kunne lade sig gøre. Men det er ikke kun trusler udefra, man skal bekymre sig om. Også folk inden for systemet kan potentielt lække fortrolige oplysninger, siger Joseph Kiniry.

Læs også:

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08