Da to piger ifølge Naser Khader overfaldt hans datter torsdag aften kom de fra en institution, hvor personalet ikke kan stille sig i vejen for, at de unge forlader stedet og måske gør skade på andre.

Selv om det sker yderst sjældent, kan MultifunC i Aarhus, der bygger på de samme principper som den institutionen i København godt låse kriminelle og udsatte unge inde eller fastholde dem, hvis det er nødvendigt.

Det forklarer områdeleder for dømte og kriminalitetstruede børn og unge Lars Emil R. Andersen fra Region Midtjylland, hvor der findes en pendant til den københavnske institution i Viby ved Aarhus. Han understreger, at han ikke vil udtale sig om den konkrete sag, men forklarer, hvordan det fungerer i Viby ved Aarhus.

- Af og til bliver man nødt at gøre brug af noget andet end bare belønninger over for de her unge, der nogle gange ikke kan styre sig selv. Det kan være nødvendigt at sige: Du bliver her, siger han og forklarer, at det er yderst sjældent, at de unge fastholdes eller får forbud mod at gå ud. Når det sker, er det maksimalt fem dage i træk og højest 30 dage om året.

- Det er ikke en lukket institution, men det er et af rigtigt mange forskellige værktøjer, som vi kan bruge for at undgå, at de unge får problemer med stoffer eller gør skade på sig selv eller andre, siger Lars Emil R. Andersen.  

Aktuelt er det kun hos én ud af fire unge på institutionen i Aarhus, hvor det er tilladt at fastholde eller låse yderdøren for at forhindre den unge i at forlade institutionen.

Modellen for MultifunC, der ligger to steder i Danmark (København og Aarhus) bygger på forskning og har fundet vej til Danmark efter gode erfaringer i nabolandene Norge og Sverige.

Metoden bygger mere på gulerod end pisk. De unge kan således optjene point, hvis de opfører sig godt i forbindelse med forskellige aktiviteter i løbet af dagen. Pointene kan indløses til en biograftur eller et besøg på en netcafe. Det kan også være fysiske belønninger som et par rulleskøjter eller en iPod, fortæller områdeleder i Region Midtjylland Lars Emil R. Andersen.

- Målet er at få de unge tilbage i samfundet, så de bedst muligt kan begå sig i livet. Det handler blandt andet om at starte uddannelsesforløb op og få en god social adfærd, siger han.

I dagens BT fortæller Naser Khader, hvordan datteren 14-årige Sofia torsdag aften blev overfaldet af en pigebande, da hun fejrede sin fødselsdag med en gruppe venner i København. Det var ifølge Naser Khader to piger fra Institutionen MultifunC i København, der overfaldt datteren.

Claus Toftekær er teamleder og fungerende leder af institutionen hos MultifunC i København, hvor pigerne, der angiveligt overfaldt Naser Khaders datter er anbragt. Han forklarer, at institutionen hverken er et fængsel eller en lukket institution.

- Vi må hverken låse dem inde eller tage fat i dem, når de stikker af. Det eneste, vi kan gøre, er at ringe til politiet, som så kan prøve at finde dem og bringe dem tilbage, og politiet optager først anmeldelser efter 24 timer. I mellemtiden orienterer vi Københavns Kommunes døgnvagt. Det er svære betingelser at arbejde med, og det kan være frustrerende, siger Claus Toftekær i dagens udgave af BT. Han vil på grund af sin tavshedspligt ikke kommentere den konkrete sag.