Den 64-årige hjertelæge fra  Rigshospitalet, der er tiltalt for groft bedrageri for 2,8 mio kr., nægter at have gjort noget ulovligt. Han mener, at de millioner, som et privat medicinalfirma i årene 2006-13 betalte til forskning, tilhørte ham.

Det kom frem onsdag eftermiddag i Københavns Byret, hvor overlægen for første gang har udtalt sig om de alvorlige anklager, der satte en stopper for hans arbejde på Rigshospitalet. I dag er han dog ansat på Nykøbing Falster Sygehus.

»Jeg er tjenestemand, så man kan ikke afskedige mig umiddelbart, og så har jeg søgt ansættelse andet sted,« forklarede overlægen foran domsmandsretten.

»Pengene gik ind på en konto, som jeg havde oprettet og som tilhørte mig.«

Læs også:

»De var resultatet af, at jeg havde lavet en aftale med et medicinalfirma ved hjælp af min stab, som typisk også var lønnet af de midler, vi fik. Der vil typisk være genereret et overskud, man kan kalde det fri-midler, og det var så forskeren, der ledede projektet, der havde råderetten over dem,« forklarede overlægen.

Nu er der indbetalt seks mio kr. - var det løn til dig, ville anklageren - advokaturchef Per Justesen - gerne vide.

»Ikke løn. Det er svært at definere. Det skulle bruges til at drive den forskning, der var bestilt.«

Ville du kunne tage pengene, hvis du startede privat?

»Ja, der er eksempler på, at overlæger tager deres forskningsmidler med sig, hvis de flytter til et andet hospital.«

Læs også:

Kræver det normalt tilladelse fra hospitalet?

»Det er et hypotetisk spørgsmål.«

Ville du mene, at du kunne bruge de her penge til, hvad du havde lyst til?

»Stort set.«

Hvor ligger forbeholdene?

»Jeg kan ikke lige forestille mig det her.«

Ville du kunne forære pengene væk?

»Jeg forstår ikke lige, hvorfor jeg skal svare på sådan et hypotetisk spørgsmål. Jeg har ikke flere kommentarer.«

Vil du betegne de her midler, der er indbetalt, som forskningsmidler?

»Det kan du vel.«

Vil du også kalde det det?

»Nej, jeg ville ikke bruge ordet forskningsmidler. Det var projekthonorar - måske. Til mig for at gennemføre forskningsprojektet. Jeg har ikke lige et nøjagtigt ord på mine læber nu,« lød svaret fra den tiltalte overlæge.

Læs også:

Modsat andre forskningsprojekter på Rigshospitalet, der blev finansieret over "officielle" konti på Rigshospitalet, lod overlægen omkring seks mio kr. gå ind på en privat konto. Den havde han oprettet allerede i 1988, og ikke fået ændret i 1999, som hospitalets retningslinjer ellers foreskrev.

»Der er blevet sådan, ja. Der foreligger nogle retningslinjer. De er jo revideret en del gange. Og i det hele taget er de meget svagt implementeret. Som årene er gået, er det gået sådan, at de nok skulle være gået ind på sådan en konto.«

Men hvad med da du fik de seneste indbetalinger så sent som i 2013?

»Per tradition var der en masse eksterne konti, der var fortsat. Det var velkendt.«

Så det burde have været indbetalt på en af den anden type konti?

»Det ville ikke have været forkert, men per tradition har vi bare holdt fast i den måde, som vi gjorde det på. Hvis jeg havde skønnet det, så havde jeg jo gjort det.«

De mange indkøb omfattede alt fra et Louis Vuitton-bælte til 2.400 kr. købt i København, 87 flybilletter købt hos SAS, godt 156.000 kr. i en lang række kontanthævninger, utallige middage - især i Sydfrankrig, men også eksempelvis en lystig middag på Søllerød Kro for 23.000 kr.  - samt tre Rolex-ure. Det dyreste af dem blev købt 13. januar 2011 hos guldsmed Klarlund i København for 160.650 kr.

Der er afsat 17 retsdage til den omfattende sag. Anklageren vil kræve frihedsstraf til overlægen samt konfiskation af knap 2,8 mio kr. Desuden kræves han frakendt retten til fremover at drive lægevirksomhed.