De seneste dage har BT beskrevet, hvordan radioejeren Philip Lundsgaard fik stjålet sit kørekort, mens det var i Hørsholm Kommunes varetægt. Det resulterede i, at hans identitet blev stjålet og udnyttet.

Desværre for rigtig mange danskere så er Philip Lundsgaard ikke alene om at have fået sin identitet stjålet og udnyttet af kriminelle. Flere undersøgelser tyder på, at tallet er på 100.000 eller mere.



Men nu kan en løsning være på vej - næsten. For firmaet Experian, der driver det berømte og berygtede RKI-register, ligger inde med en model, der kan hjælpe danskere, som har oplevet, at deres identitet er blevet stjålet og udnyttet.

- Vi mener, at der skal være en hjemmeside med et register, hvor man kan gå ind, hvis man har fået stjålet sin identitet og lade sig registrere. Den data skal firmaer så kunne få adgang til - ligesom det er tilfældet med RKI - og dermed vil de kunne se, om dem de handler med har fået stjålet deres identitet, og så afbryde handlen, lyder det fra Frank Papsøe fra Experian.

Ifølge Frank Papsøe er pointen med registeret, at folk selv skal kunne af- og tilmelde sig. Og man vil derfor selv - i modsætning til RKI - kunne melde sig ud af registeret, hvis ens situation er blevet bedre, eller man bare ikke ønsker at stå der længere. Og der vil også være mindre gode ting ved at stå i et ID-tyveri-register. Eksempelvis vil det være mere besværligt at tage et banklån eller oprette et telefonabonnement, mens man står i registret. Men det kan blokere for de værste problemer.

- Det er en simpel måde at gå ind og spærre for identitetstyvene på. Så kan de ikke optage et lån i den forudrettedes navn, købe dyr elektronik eller benzin. Det er ret nemt for os at gøre, og vi har hele setuppet klar. Men som loven er lige nu, skal vi have en tredjepart, der er involveret. Og det er virkelig svært, siger Frank Papsøe.

Men inden du som offer for identitetstyveri begynder at glæde dig alt for meget, så skal du lige lægge mærke til det helt store MEN. For et sådan register med ofre for identitetstyveri ligger ikke lige om hjørnet. I bedste fald er det et helt år ude i fremtiden.

- Som loven er lige nu, kan vi ikke lave det her register alene. Vi bliver nødt til at have en partner. Og da de potentielle partnere vi har været i kontakt med ikke kan se sig selv tjene penge på et register, er der lange udsigter, forklarer Frank Papsøe.

I den danske lovgivning er der krav om, at der skal være en adskillelse mellem den ansvarlige ejer af data-informationerne, som informationerne i et ID-tyveri-register, og den der behandler data. Det betyder at Experian skal gå sammen med en ekstern partner, hvis man skal kunne hjælpe forbrugerne. Og den eksterne partner er altså ikke lige sådan at finde.

- Vi har alle planer og skitser på plads, men vi mangler en partner. Lige nu haster det med at få sådan et register, for fra flere steder er man klar over, at det er et stort problem med identitetstyverier, siger Frank Papsøe.