Krimi

Her er aktionsstyrken, der skød smugler

Tak for tilmeldingen!

X

Vi har også masser af andre gode nyhedsbreve. Du kan til- og framelde dig dem her, hvor du også kan opdatere dine personlige oplysninger og interesser.

Venlig hilsen BT.dk

Politiets Aktionsstyrke ved en øvelse i 2009. Foto: PET
Politiets Aktionsstyrke ved en øvelse i 2009. Foto: PET

En betjent fra Politiets Aktionstyrke (AKS) skød og dræbte søndag aften en formodet smugler fra Norge.

Betjenten ramte smugleren i brystkassen og hovedet med i alt fire skud. Skuddene blev affyret med en tjenestepistol i mørke mod en båd i bevægelse. Den norske smugler, som havde skudt først, havde mødt sine overmænd i betjentene fra den absolutte eliteenhed i den danske ordensmagt.

Læs også: Se billederne fra Aalbæk Havn: Her er smuglerbåden

AKS blev oprettet i 1972 efter De Olympiske Lege i Munchen, hvor palæstinensiske terrorister kidnappede og dræbte 11 israelske atleter.

AKS løser opgaver som gidselredning, særlige farlige anholdelser, terrorbekæmpelse, særlig personbeskyttelse og andre lignende opgaver.

Læs også: Hemmelig hashrute fra Aalbæk Havn: Her skulle hashen hen
Læs også: Fiskere til BT: Aalbæk Havn er en smugler-havn

Først bestod gruppen af politifolk fra hele landet, som blev udlånt, når det var nødvendigt. I 1998 blev betjentene dog ansat fast i styrken og har ikke andre opgaver end at løse opgaver for gruppen. Styrken er organiseret under Politiets Efterretningstjeneste, PET.

Betjente kan søge om at komme i styrken efter mindst fem år i tjeneste ved Politiet. 

AKS har et tæt samarbejde med Forsvaret, som blandt andet løser uddannelsesopgaver for styrken. Gruppen træner ofte sammen med Jægerkorpset og Frømandskorpset. De to militære eliteenheder kan i visse tilfælde også indgå i styrken ved operationer, men er altid underlagt politiets kommando, når det sker.

Det er ikke kendt, hvor mange medlemmer AKS har, men det formodes, at styrken har godt 50 aktive medlemmer at trække på.

Læs også: Se billederne fra Aalbæk Havn: Her er smuglerbåden

Gruppen bruger det samme udstyr som Rigspolitiet. Således er gruppen udstyret med en 9 mm Heckler & Koch USP Compact tjenestepistol. Gruppen har også anvendt maskinpistoler af mærket Heckler & Koch MP5, men fotografier fra gruppens øvelser tyder på, at MP5'erne er blevet udfaset til fordel for Karabin M/96 eller et lignende gevær.

PET ønsker ikke at uddybe hvilken udrustning styrken råder over i dag.

Det kom dog frem under et pressemøde i dag, at den dræbte smugler var blevet ramt af en tjenestepistol. 

Relaterede

Det læser andre