Det er sjældent, at politi og hash-pushere er enige, men de er rørende enige om, at den indbringende hashhandel ikke forsvinder, hvis boderne i Pusher Street ryddes af ordensmagtens bulldozere.

I stedet vil de store penge blive tjent i hashklubber dør om dør med hr. og fru Danmark.

Hvis Pusherstreet på Christiania lukker, vil Københavns boligkvarterer blive overrendt af hash-sælgere.

Politiet beslaglagde i 2002 to ton hash i hovedstadsområdet, men beslaglæggelserne skønnes kun at svare til fem-ti procent af den samlede hashmængde, der meget forsigtigt skønnes til 10-20 ton. Med en gennemsnitspris på 60 kroner per solgt gram hash giver det en årlig omsætning på mindst 600 til 800 millioner kroner.

En omsætning, der efter politiets lukning af hashklubber primært foregår i Pusher Street på Christiania. Der handles i dag hash på Christiania i et omfang, så selv politiets helt store hashfangster ikke påvirker priserne på det illegale hashmarked.

»For et par år siden beslaglagde politiet 10 ton hash på en coaster, men det mærkede vi intet til. Bagmændene i Marokko står og gnider sig i hænderne, når det sker, men forsyningerne er så store, at det ikke betyder noget,« siger en anonym pusher til B.T. Politiet håber, at en lukning af Pusher Street vil svække det samlede hash-marked.

»Efter vi har lagt pres på hashklubberne, er det vores indtryk, at det har haft den effekt, at hashmarkedet på Christiania er steget. Omvendt er det oplagt at tro, at en lukning af Pusher Street vil skabe tryk på det decentraliserede hashsalg.

Vi er ikke så naive at tro, at vi kommer problemet med hash 100 procent til livs, men hvis vi ikke kan lukke markedet totalt, så ser vi det gerne spredt,« siger chefkriminalinspektør Per Larsen ved Københavns Politi.

Også pusherne i Pusher Street mener, at hashhandelen vil fortsætte uden for Christianias mure, hvis presset fra regeringen munder ud i, at Pusherstreet fjernes fra kortet over København.

»Tusinder af danskere ryger hash, og de holder ikke op, fordi Pusher Street lukker. Behovet vil stadig være der, og sælger jeg ikke hash, er der bare en anden, der sælger og tjener pengene.

Den eneste forskel er, at den åbenlyse handel vil blive erstattet med handel i lejligheder og klubber, hvor der også handles med hårdere stoffer,« siger en pusher i Pusher Street, der ikke ønsker sit navn i avisen, men vil kaldes Anders.

Flere af boderne i Pusher Street taler deres tydelige sprog om, at hashhandelen er indbringende. De seneste år har pusherne udviklet deres produkter, så kunderne nu kan vælge mellem færdigrullede joints i farvestrålende plasticrør, hashkager, hashcigarer og cannabis-produkter fra 40 til 300 kroner pr. gram.

»Markedet er blevet tungere. Der er kommet flere boder og større udbud. Forklaringen er, at det er et attraktivt marked og en givtig forretning. Det er ussel mammon, der driver værket, og vi kan se på de sager, vi optrævler, at handelen er organiseret, og at der sidder nogle og scorer kassen,« siger chefkriminalinspektør Per Larsen ved Københavns Politi.

Historier om pushere, der køber BMWer, Harley Davidson'er og vandscootere kontant og har en halv million kroner gemt af vejen i farmors madras til trange tider, florerer lystigt på Christiania, men ikke alle får så stor en del af kagen.

Pusheren Anders tjener »kun« en månedsløn, svarende til en tømrers 25.000 kroner, men hans bod er også en af de små med et ganske lille udvalg af fire slags hash og et enkelt glas med færdigrullede joints.

»Jeg tager den med ro, mens andre kører en lidt mere prangende stil, som du kan se,« siger han og nikker mod nogle af de andre boder, hvor TV-apparater, playstations og indlagt varme er med til at forsøde arbejdsdagen for top-pusherne, der er placeret i de mest lukrative boder forrest i gaden.

I Fristadens Pusher Street er nogle mere lige end andre, og ifølge chefkriminalinspektør Per Larsen er der nu så magtfulde kræfter involveret i hashhandelen, at det er på tide at få dæmpet hashmarkedet.

»Situationen i Pusher Street er uacceptabel. Koncentrationen af handelen virker provokerende, og vi har forsøgt at sende et signal til Christiania om, at det også er i deres interesse at få dæmpet handelen. Lukkes Pusher Street, kan man forestille sig, at sælgerne vil finde andre steder i byen, men vi behøver ikke en hær for at rykke ind og lukke hashklubber,« siger Per Larsen.

Indtil lørdag strejker pusherne på Christiania for at vise, at en lukning af Pusher Street og Christiania ikke vil stoppe handelen med hash. De pushere, B.T. har talt med, siger, at den rigtige løsning er at legalisere handelen med den omstridte urt for at undgå, at hashrygere skal handle, hvor der også sælges hård narkotika. De understreger, at det netop er styrken ved Christianias åbenlyse hashmarked, hvor salg af hårde stoffer er bandlyst.