Grænsekontrol dræner lige nu politiet så meget, at selv alvorlig kriminalitet som voldsager, må gemmes i skuffen. ’Det frustrerer os og krænker vores retsfølelse,’ lyder opråbet fra politiet.

BT kan i dag fortælle, at grænsekontrollen der blev indført ved den dansk-tyske grænse i januar lige nu har drastiske konsekvenser for både borgere og politi rundt om i landet.

Nye tal, justitsminister Søren Pind (V) har fremlagt for Folketingets retsudvalg, viser, at der per 1. august 2016 blev anvendt 155 polititjenestemænd i døgnet til den styrkede indsats i Danmarks grænseområder. Det svarer til 314 helårsværk og dertil sender landets politikredse stadig betjente til bevogtningsopgaver i København i kølvandet på terrorangrebet i februar 2015.

De opgaver har drænet politiet i sådan en grad, at det nu har direkte konsekvenser i det daglige arbejde, så borgere udsat for eksempelvis vold og indbrud bliver svigtet. Det fortæller flere politifolk til BT.

»Vi er nødt til at prioritere opgaver. Vi har nu en meget længere responstid på voldssager. Det vil sige, at vi har voldssager, der må blive liggende til fordel for bevogtning af grænse og jødiske institutioner, og det frustrerer os og krænker vores retsfølelse,« siger Tom Steffensen, der er fællestillidsmand for Nordsjællands Politi. Her er der sket en stigning i antallet af voldsanmeldelser på 28,2 pct. i første kvartal 2016 i forhold til første kvartal 2015.

En tendens der afspejler sig i hele landet, hvor der tilsvarende er sket en stigning på 26,9 pct.

»Vi oplever flere anmeldelser og har færre hænder. Det betyder, at der er meget travlt, og at der dermed er ting, der ikke altid bliver gjort godt nok,« siger Steffen Daugaard, formand for Fyns Politiforening«

LÆS MEGET MERE I BT TIRSDAG:
Se kortet: Så meget stiger anmeldelser om indbrud, røveri og vold i dit område
Venstres retsordfører: Nyt for mig, at voldssager nedprioriteres
Så hårdt ramt er politiet samlet set