De to sosu-assistenter, der er tiltalt i sagen om en 88-årig mands død på plejehjemmet Sifsgård i Aarhus, undlod at genoplive den ældre mand, da han fik hjertestop efter at være blevet fejlmedicineret.

Det kom frem på retssagen første dag i Retten i Aarhus.

Her forklarede den ene af de tiltalte, en 33-årig kvinde, at da den 88-årige fik hjertestop, sagde en af hendes kolleger, at den ældre mand havde en klausul om, at han ikke ville genoplives ved hjertestop.

»Jeg kan ikke huske, hvem der sagde det,« forklarede den tiltalte.

LÆS OGSÅ:

Det kom dog frem, at den 27-årige medtiltalte og en anden kollega, der også var til stede, da manden fik hjertestop, har forklaret, at det var den 33-årige, som sagde, at han ikke ville genoplives.

»Jeg ved ikke, hvorfor de siger det, for det har jeg aldrig sagt,« sagde den 33-årige kvinde.

Den 88-årige havde som følge af en operation i forbindelse med et lårbensbrud kraftige smerter.

»Han er urolig og ligner en, der har rigtig ondt. Han har det bare rigtig skidt,« forklarede den 33-årig kvinde om den skæbnesvangre dag, hvor manden døde.

Hun var dybt bevæget under sin forklaring, og måtte flere gange tørre tårer væk øjnene med et lommetørklæde.

Den 9. juli 2013 mødte den 33-årige sosu-assistent på arbejde om eftermiddagen. Omkring klokken 16 blev hun kaldt ind på den 88-åriges stue, og hvor hun skulle tjekke om han fik væske samt give ham noget medicin. Deriblandt det smertestillende præparat pamol, et antidepressivt præparat samt movicol, som er et afføringsmiddel.

Den ældre man ville dog ikke tage medicinen. Sosu-assistenten kunne end ikke få den ældre mand til at drikke noget, og hun gik derfor tilbage til et kontor, hvor en mere erfaren kollega befinder sig. Der får den 33-årige af kollegaen udleveret en seddel, hvor der står, at den 88-årige mand har fået anlagt et drop, også kaldet en venflon, så medicin og væske kan gives direkte i blodåren.

Den nu tiltalte sosu-assistent spurgte så sin kollega, hvad hun skulle gøre.

»Hun siger, at jeg skal knuse det og give det i noget væske. Det siger hun lige efter vi har snakket om hans venflon,« forklarede den tiltalte, at hendes kollega skulle have sagt.

Ifølge den 33-åriges forklaring spurgte hun kollegaen, om hun virkelig måtte gøre det sådan, og fik angiveligt et ja og lånte en pilleknuser af kollegaen. Den brugte hun til at knuse pillerne, som blev blandet med saltvand.

»Når jeg tænker over det bagefter, kan jeg godt se, at det er forkert. Men i det øjeblik stolede jeg på min kollega,« forklarede den 33-årige berørt.

Den mere erfarne kollega har tidligere været sigtet i sagen, men der er ikke blevet rejst tiltale. Kollegaen har til politiet forklaret, at den 33-årige må have misforstået hende, for hun mente angiveligt, at medicinen skulle opløses i noget juice, som den 88-årige skulle drikke. Men det afviser den tiltalte.

»Ligegyldigt, hvor mange gange jeg tænker den samtale igennem, kan jeg ikke se, jeg skal have misforstået det,« sagde den 33-årige og fortsatte berørt:

»Jeg har følt mig så skyldig og gør det stadig. Det var første gang i mit liv, at jeg ikke lyttede til mig selv, men stolede på en kollega. Og det er jeg virkelig ked af.«

Selvom medicinen var knust, blandet op med saltvand og trukket op i en sprøjte, gav den 33-årige ikke medicinen med det samme. I stedet drøftede hun det med flere kolleger.

En kollega indvilliger i at hjælpe. Det er den 27-årige kvinde, som også er tiltalt for uagtsomt manddrab på den 88-årige.

Det var den 27-årige, der med hjælp fra den 33-årige gav den ældre mand medicinen i droppet. Umiddelbart efter blev han dårlig og døde kort tid senere.

Senere i dag skal den 27-årige tiltalte samt flere andre kolleger, der var til stede den 9. juli 2013, afgive forklaring. Der forventes at falde dom i sagen sidst i maj.

Da det blev den 27-åriges tur til at afgive forklaring fortalte hun, at hun ikke vidste, hvad det var for en væske, hun sprøjtede ind i den ældre mands årer. Hun stolede blindt på sin 33-årige kollega, som havde blandet medicinen, forklarede hun.

Efter at have givet den ældre mand halvanden sprøjte med medicinblandingen, blev han dårlige, og den unge sosu-assistent blev straks klar over, at noget var helt galt.

Hun løb ud for at finde et blodtryksapparat. Tilbage på stuen målte hun den ældre mands blodtryk, som var uhyggeligt lavt.

»Jeg havde ham i mine arme, da han døde. Jeg kunne mærke det,« forklarede den 27-årige.

Efter dødsfaldet indså hun, hvad hun havde gjort.

»Jeg havde dræbt ham,« forklarede den unge kvinde berørt.

Hun har tidligere fungeret som den 88-åriges kontaktperson, og hub kender derfor hans familie.

»Jeg er rigtig ked af det,« sagde sosu-assistenten henvendt til de efterladte.