Først fortalte en vagt i Oslo onsdag, at han var blevet skudt i brystet af to gerningsmænd ved byens universitet, hvor der senere blev fundet en bombelignende genstand. Senere fortalte en DSB-ansat fredag, at han var blevet overfaldet og bagbundet af to mænd i nærheden af Københavns Hovedbanegård. Men ingen af historierne var sande. Og begge mænd er nu sigtet for falsk anmeldelse.

At folk afgiver falsk anmeldelse kan der ifølge psykiater Henrik Day Poulsen være flere forklaringer på.

Nogle kan have en psykisk sygdom og være sindsforvirrede. Andre igen kan synes, det er spændende for eksempel at indgive en bombetrussel.

»Hvis det ikke er en sindsforvirret person, kan det være en, der synes, det kan være spændende at sætte gang i gaden. Det kan være en, der søger opmærksomheden i det. En, som ikke lægger vægt på, at man altså kommer til at ulejlige mange mennesker og også gør mange mennesker rigtig bange og sætter politiet i gang,« siger Henrik Day Poulsen og fortsætter:

»Det ser man blandt andet også ved pyromaner, der sætter ild på ting for spændingens skyld, uden at tænke på, at folk kan komme alvorligt til skade.«

Læs også:

Historierne fra Norge og siden Danmark minder på flere måder om hinanden. I begge tilfælde var der to gerningsmænd - i Norge skød de vagten, i Danmark overfaldt de vagten - og i begge tilfælde var der meldinger om en bombelignende genstand.

Selvom der ikke er konstateret en forbindelse mellem de to episoder, er det ikke usædvanligt, at falske anmeldelser følger i sporet på hinanden, forklarer psykiateren.

»Man ved jo, at nogle kriminelle lader sig inspirere af hinanden. Såkaldte 'copycats'. Man kan jo ikke afvise, at denne person har siddet og set tv onsdag og tænkt, at 'det kunne jeg da også gøre', selvom det lyder helt absurd. Man kan sagtens forestille sig, at inspirationen kan være kommet fra noget, han har set eller hørt,« siger Henrik Day Poulsen.

Læs også:

Især fordi den falske anmeldelse fra Norge nåede så langt ud over landets grænser, kan det have fået andre til at følge i den norske vagts fodspor.

»Den historie fra Oslo gik nærmest hele Europa rundt, så den har fået meget opmærksomhed. Det kan lyde mærkeligt, men det kan være det, personen fra Danmark har søgt,« siger psykiateren.

Hvis man indgiver en falsk anmeldelse, bør det have klare konsekvenser, mener Henrik Day Poulsen.

»De sindssyge skal i psykiatrisk behandling. Men det er nok mindretallet. De andre skal have en meget klar konsekvens. De skal have en hurtig rettergang og en hurtig straf, så de oplever, at samfundet slår ned på den her meget alvorlige form for forstyrrelse af den offentlige ro og orden,« siger psykiateren og slutter:

»Det er jo en situation, hvor mange mennesker bliver rigtig bange, og man sætter politiet i arbejde med en opgave, hvor politiet nok har andet at bruge tiden til.«

Den 35-årige vagt ved Universitetet i Oslo indrømmede den falske anmeldelse under et retsmøde fredag, og han er blevet varetægtsfængslet i en uge.

Lørdag er der grundlovsforhør i sagen om den DSB-ansattes falske anmeldelse.

Læs også: