Drabet på en ansat på bostedet Ringbo i Bagsværd giver anledning til at se på sikkerheden og de ansattes arbejdsvilkår, mener FOAs Dennis Kristensen.

Det tragiske drab på det socialpsykiatriske bosted Ringbo i Bagsværd mandag morgen rejser en række spørgsmål om sikkerheden. Det slår FOAs forbundsformand, Dennis Kristensen, fast, efter en 72-årig beboer slog en 37-årig kvindelig SOSU-assistent ihjel med en køkkenkniv på et fælles udendørsareal.

»Det er et af vores medlemmer, som er blevet stukket ned kort tid efter, hun er mødt på arbejde. Det er dybt tragisk, at det kan ske, og det rejser selvfølgelig en lang række spørgsmål. Nu skal omstændighederne klarlægges, og det kan så give anledning til, at noget skal gøres anderledes på bostederne,« siger Dennis Kristensen og fortsætter:

»Det kan føre til, at både den her institution skal kigges igennem på alle sikkerhedsprocedurer, og også at andre steder skal lære af, hvad der er sket her, når vi kender alle omstændighederne. Og så kan det også føre til, at vi skal have kigget generelt på situationen for offentligt ansatte, der arbejder med mennesker,« understreger FOA-formanden.

Den 72-årige har erkendt drabet, men ved grundlovsforhøret mandag eftermiddag, hvor han ifølge flere medier virkede konfus, gjorde han klart, at det ikke havde været knivstik for at dræbe. Han er nu varetægtsfængslet i fire uger.

Ifølge Dennis Kristensen giver hændelsen anledning til at se på bemandingen, da den nu afdøde mødte på arbejde blot en halv time før drabet, og anledning til at se på, hvorvidt bygningerne er rigtigt og optimalt indrettet og på, om det er de rigtige beboere, der opholder sig på stedet.

En tilstandsrapport om bostedet fra februar i år konstaterer blandt andet, at et fåtal af beboerne slet ikke hører til der, fordi deres største problem er kriminalitet frem for en psykisk lidelse.

»Det er klart, at når vi har institutioner, hvor personalets kompetencer er rettet mod en bestemt gruppe medborgere - i det her tilfælde folk med psykiske lidelser - så skal man selvfølgelig ikke bruge institutionen til nogen, som har andre problemer end dem, som er personalets spidskompetencer. Så der er også i det en grund til nærmere undersøgelse af det,« siger Dennis Kristensen og understreger, at personalets sikkerhed skal komme i første række.

Fra Socialforvaltningen i Københavns Kommune lyder det, at den 37-årige ikke var alene på arbejdet, men havde adskillige kolleger på stedet.

»Den nærmeste kollega var 25-30 meter væk i samme bygning. Der går under 15 sekunder fra overfaldsalarmen bliver aktiveret til den første kollega er fremme,« skriver kommunen og slår fast, at »intet tyder på at sikkerheds- eller arbejdsmæssige rutiner ikke har været overholdt«.