En flink turist spørger om vej til Rundetårn, og mens du viser vej på kortet, stikker han diskret hånden ned i din taske og stjæler din pung.

Eller måske ringer et blomsterbud på døren og insisterer på at sætte buketten i vand for dig, og mens du er optaget i køkkenet, smutter en medskyldig ind og stjæler dine guldsmykker fra smykkeskrinet på bordet.

I 2014 blev 3.028 danskere fuppet og fik stjålet penge eller værdigenstande i såkaldte tricktyverier, viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik. Og tre ud af fire gange er det kvinder, der bliver snøret.

Men det er egentlig ikke så mærkeligt, forklarer tryllekunstner og specialist i tricktyveri Sunny Cagara.

»Kvinder render rundt med en flot taske og en dyr pung, der frister tyven. Det er klart lettere at komme i en taske end en baglomme,« siger han.

Sunny Cagara samarbejder blandt andet med politiet og FNs sikkerhedschef om forebyggelse af tricktyverier, og han anbefaler, at man altid har taskens lynlås inden for synsfeltet, og at alarmklokkerne begynder at ringe, hvis en person kommer for tæt på.

Tricktyverier adskiller sig fra lommetyverier ved, at tyven tager kontakt og afleder opmærksomheden, mens punge og penge forsvinder bag ryggen på offeret.

Og selvom kvinderne er de letteste ofre for de snedige tyverier, handler det ifølge specialisten ikke kun om, at de går rundt med en synlig taske over skulderen i modsætning til mænd, der ofte ikke bærer deres værdigenstande synligt:

»Kvinder er ofte meget venlige og vil gerne hjælpe, hvis man spørger dem om vej, mens mænd godt kan være lidt af nogle alfahanner. Så derfor går tyvene efter kvinderne. Tyvene vil også føle, at det er lettere at håndtere kvinden, hvis de bliver fanget, da de rent fysisk kan klare kvinden eller løbe fra hende,« forklarer Sunny Cagara.

Foruden at hjælpe politiet holder Sunny Cagara mange foredrag om tricktyverier for blandt andet Ældre Sagen.

Ofre for tricktyverier er nemlig tit ældre mennesker, og gennemsnitsalderen for de, der bliver udsat for de ubudne gæster i hjemmet, ligger omkring de 80 år.

»Hvis man er den, der ønsker at begå en kriminel gerning, så udser man sig måske den del af befolkningen, der har sværest ved at passe på sig selv. Man er klar over, at de ældre får hjemmehjælp og anden hjælp fra folk, der kommer i deres bolig, og det kan man udnytte, når man vil lave tricktyverier,« forklarer projektleder i det Kriminalpræventive Råd Hans Peter De Place Hansen og påpeger, at mange ældre er gangbesværede eller svagthørende, og det gør dem specielt udsatte.

Det er et udbredt trick at udgive sig for at være hjemmehjælperen eller en håndværker, der for eksempel undersøger en vandskade i en hel opgang. Rådet anbefaler, at man ikke lukker folk ind, man ikke kender:

»Du må gerne lukke folk ind i opgangen, men så gå ud og gør opmærksom på dig selv, sig hej og vis, at der er liv i opgangen og mennesker til stede. Så får du så skubbet lidt mentalt, til de folk, der kommer ind,« siger Hans Peter De Place Hansen.

Han opfordrer naboerne og generelt folk omkring ældre mennesker til at være mere opmærksomme på de ældres vegne.

Flere end to tredjedele af alle tricktyverier i hjemmet begås i hovedstadsområdet, viser Rigspolitiets Nøgletal.