Da Midt-og Vestjyllands Politi i 2008 lukkede 29-årige Stanley Bengtsens død som selvmord efter mindre end et døgn, skete det på et vagt grundlag. Det vurderer en af Danmarks førende retsmedicinere.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Efterforskningen blev officielt indstillet, efter obduktionrapporten udpegede selvmord som den eneste sandsynlige dødsårsag. Men rapporten var skrevet af en politikommissær uden lægefaglig baggrund, og konklusionen ligger langt fra retsmedicinernes videnskabelige erklæring fra undersøgelsen af det knivskadede lig.

Det viser vidneforklaringer og en omfattende gennemgang af sagens dokumenter, som B. T. har foretaget.

Formålet med enhver retsmedicinsk obduktion er at fastlægge, hvilke skader der udløste dødsfaldet, og hvorfor de er opstået.

Efterfølgende oprettes der typisk to rapporter. Politiet skriver et kort resume af undersøgelsen og dens betydning for sagen, mens retsmedicinerne, der har udført obduktionen, laver en langt mere omfattende videnskabelig rapport kaldet obduktionserklæringen.

LÆS OGSÅ: 

De to dokumenter skal i sagens natur beskrive det samme, men i sagen om 29-årige Stanley Bengtsens død modsiger de i vid udstrækning hinanden.

Politiet er således alene om at konkludere, at skaderne på Stanley Bengtsens lig med meget stor sikkerhed beviser, at han tog sit eget liv. Det vurderer blandt andre Jørn Simonsen, der er professor i retsmedicin og i mange år formand for Retslægerådet, som er landets højeste instans på området. På B. T. s opfordring har han gennemgået den videnskabelige erklæring fra undersøgelsen af Stanley Bengtsen.

Udelukker ikke mord

- Retsmedicinernes konklusion er meget mere åben, og sådan mener jeg også, den bør være, når jeg kigger på materialet. Jeg ved ikke, hvorfor politiet skriver, som de gør.

Måske har de hørt en af retsmedicinerne sige noget under obduktionen og opfattet det på en bestemt måde.

Men hvis man forholder sig til det rent lægelige, har de ikke dækning for deres konklusion, siger Jørn Simonsen.

I den videnskabelige obduktionserklæring beskriver vicestatsobducent Jytte Banner fra Retsmedicinsk Institut i Aarhus flere tegn, der taler både for og imod selvmord.

LÆS OGSÅ: 

- Stikkanalerne i brystet er dybe og kan være påført af afdøde selv; det kan dog ikke udelukkes, at en anden person kan have påført disse, hedder det blandt andet i det 13 sider lange dokument.

Som følge af de tvetydige spor undlader vicestatsobducenten at drage en konklusion om den såkaldte dødsmåde. De medicinske beviser udelukker hverken, at Stanley Bengtsen blev dræbt eller tog sit eget liv.

I politiets obduktionsrapport, der blot fylder 15 linjer og inddrager andre beviser end selve obduktionen, vurderes skaderne noget anderledes: -Afdødes findestilling og stikkenes forløb ville have gjort det usædvanlig svært for en anden end afdøde selv at tilføje ham læsionerne, hedder det blandt andet i den kortfattede rapport.

Politikommissær Jim Hansen, der har underskrevet rapporten, var ikke selv til stede under obduktionen, fremgår det af dokumentet. Han baserer i stedet sin konklusion på et referat givet af en ansat ved kriminalteknisk center, som overværede undersøgelsen af Stanley Bengtsens lig.

LÆS MERE: 

Et andenshåndsreferat og en konklusion uden videnskabelig dækning var med andre ord stærkt medvirkende, da Midt-og Vestjyllands Politi besluttede at henlægge Stanley Bengtsens død som et selvmord, aflyste planlagte tekniske undersøgelser og løslod en drabssigtet samlever efter mindre end et døgn. Alt sammen selvom flere andre spor pegede på , at der kunne ligge et drab bag det voldsomme dødsfald.

HVAD MENER DU OM, AT SAGEN BLEV LUKKET? DELTAG I DEBATTEN HERUNDER: