Flere hundrede flygtninge er forsvundet ud i det danske land, efter de søndag og mandag ankom med toget til Rødbyhavn på Lolland. Om danskere har hjulpet dem videre, eller om de selv har formået at gemme sig, vides endnu ikke.

Det står klart, at Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi mandag aften valgte at lukke dele af Sydmotorvejen for at få samling på og registrering af de flygtninge, der befandt sig langs motorvejen og på landevejene ved Maribo og Rødby.

Klik her og se mere tv på localeyes.dk

Omkring 200 flygtninge er blevet indlogeret i Rødby. Andre er kørt til Sandholmlejren. Men det er en del færre end de i alt godt 800 flygtninge, man anslår var kommet med tog til Rødbyhavn søndag og mandag.

Hvor de omkring 300 flygtninge, man formoder er forsvundet, er, vides endnu ikke. Nogle af 'forsvindingerne' kan ifølge politiinspektør for Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Kim Kliver, skyldes, at danskere har hjulpet dem videre, da mange af flygtningene har ønsket at rejse videre til Sverige.

»Vi har fået forlydender om, at der har været flere private borgere, der har fragtet en del af udlændingene videre. Det er måske det, der er sket på trods af vores advarsler om, at det faktisk er er ulovligt,« forklarer Kim Kliver i en pressemeddelelse natten til tirsdag.

Læs også:

Tirsdag morgen er situationen uændret.

»Det er ikke til at vide, hvad årsagen er. En del af dem er i hvert fald blevet bragt videre på forskellig måde, det må vi nok indse. Og der kan selvfølgelig også være nogen, der trykker sig et eller andet sted. Det kan vi ikke udelukke,« siger vagtchef Ole Hald til bt.dk.

Han fortæller samtidig, at der er faldet ro på i politikredsen, efter motorvejen i løbet af natten blev åbnet igen.

»Vi kan ikke vide, hvor mange der er ude på markerne rundt omkring, men vi har ikke fået en eneste henvendelse fra borgere hen over natten, der har set dem gå langs med vejene nogen steder. Det billede kan selvfølgelig ændre sig, nu hvor det bliver lyst,« siger Ole Hald.

Da de mange flygtninge på motorvejen skulle samles ind for at blive registreret, forløb det ifølge vagtchefen stille og roligt.

»Der var nogen, der måske lige skulles føres lidt på vej, men ellers gik det stille og roligt,« fortæller han.

Læs også:

De fleste ønsker at rejse til Sverige

Siden søndag eftermiddag har Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi sammen med Syd- og Sønderjyllands Politi og Fyns Politi oplevet en stor stigning i antallet af flygtninge, der er kommet til landet.

Især er det flygtninge fra Syrien, der flygter fra borgerkrigen, der er kommet hertil. Enten med ønske om at søge asyl i Dammark eller med ønske om at rejse videre.

Langt de fleste ønsker dog at rejse videre. Det fortæller vicepolitiinspektør fra Syd-og Sønderjyllands Politi Jan Lambertsen til bt.dk.

I hans politikreds er der indtil videre omkring 280 flygtninge indlogeret på Frøslev Skole ved Padborg. Politiet savner samtidig ikke nogen af dem, der er kommet til landsdelen de seneste dage.

»Umiddelbart har vi små 50, der har søgt asyl. Resten vil gerne videre, hovedsageligt til Sverige,« fortæller Jan Lambertsen.

Læs også:

Det store rykind af flygtninge har fået Syd- og Sønderjyllands Politi til at sætte flere betjente ind ved grænsen for at give et øget grænsetryk.

Om det bliver nødvendigt med det øgede tryk i løbet af tirsdagen, ved han dog ikke.

»Vi har ikke nogen efterretninger som sådan om, hvordan situationen bliver i dag. Så vi ved ikke, hvad vi kan forvente. Men vi har da en forventing om, at der nok kommer nogle nye til, da det nok ikke stopper efter et døgn,« siger Jan Lambertsen og slutter:

»Vi står sådan lidt med åben pande, vi ved ikke, hvad der venter os. Men vi er forberedt.«

Omkring 1150 flygtninge er siden søndag kommet til Danmark.