- Det bliver op ad bakke, siger statsadvokat om forsøget på at få 12,3 milliarder tilbage til statskassen.

København. Flere europæiske landes myndigheder deltager i Bagmandspolitiets forsøg på at opklare den gigantstore svindelsag om udbytteskat.

En eller flere gerningsmænd har fået fat i 12,3 milliarder kroner ved at bedrage de danske skattemyndigheder. Tirsdag blev det samlede beløb opgjort af Skat.

I Bagmandspolitiet bekræfter chefen onsdag, at der er nedsat et fælles internationalt efterforskningshold for at komme til bunds i sagen.

Der er tale om en såkaldt JIT, Joint Investigation Team. Holdet arbejder under Eurojust, det europæiske samarbejde mellem anklagemyndigheden i de forskellige lande.

- Der er nedsat et fælles efterforskningshold med deltagelse af en række andre lande, og som understøttes af Eurojust, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen, som er chef for Bagmandspolitiet.

En JIT gør, at udvekslingen af oplysninger sker meget hurtigere og smidigere end normalt.

For eksempel kan danske efterforskere være til stede i udlandet, når der sker ransagninger, forhør og tages andre skridt.

Statsadvokaten ønsker dog ikke at sætte navne på de andre lande, der deltager i efterforskningen.

Foreløbig er det lykkedes at få beslaglagt lidt over to milliarder kroner. Det er sket i det ene hovedspor, som Bagmandspolitiet følger - nemlig pengesporet.

- Det bliver op ad bakke, siger Morten Niels Jakobsen om forsøget på at få det svimlende beløb tilbage til den danske statskasse.

- Det er en meget kompleks sag, og vi skal være tålmodige, siger han.

Det andet spor - indsamlingen af beviser mod konkrete personer og virksomheder, som eventuelt kan stilles for retten - ønsker statsadvokaten fortsat ikke at udtale sig nærmere om.

Tavsheden gælder for eksempel antallet af personer og konkrete beløb, som de hver især mistænkes for at have svindlet Skat for.

- Det rum vil jeg ikke gå ind i. Jeg vil ikke sætte noget på spil i relation til efterforskningen, siger statsadvokaten.

Varigheden af undersøgelserne ønsker han heller ikke at udtale sig om onsdag.

Det har tidligere været fremme, at den britiske forretningsmand Sanjay Shah er blandt de hovedmistænkte. Han bor i Dubai.

Forleden udtalte en talsmand for Shah til Jyllands-Posten, at Shah "med glæde" vil tage imod enhver mulighed for at forsvare sig hvor som helst i verden, hvis der bliver rejst tiltale.

Shah har selv oplyst, at myndigheder i Danmark, Tyskland og Storbritannien efterforsker mod ham.

/ritzau/