I 2016 omkom 52 personer som følge af brand. Rygning er stadig den hyppigste årsag.

København. I 2016 kostede flammerne og røgen i alt 52 mennesker livet.

Det er det laveste antal af omkomne ved brand i 40 år, viser en statistik fra Beredskabsstyrelsen.

Og det er fortsat rygning i hjemmet, der er den hyppigste årsag til, at folk omkommer i brande. Typisk lander gløderne fra cigaretten enten i sengetøjet eller i møblerne, så flammerne tager fat.

Det forklarer chef for Center for Viden og Analyse i Beredskabsstyrelsen Bo Torp Henriksen.

- Alle andre kategorier af brandårsager har samlet set været faldende. For eksempel brande i forbindelse med madlavning, trafikuheld og elektriske kortslutninger, siger han.

Ud af de 52 personer, der omkom i brande i 2016, startede 30 af disse brande som følge af rygning i hjemmet, fremgår det af statistikken.

Det er ifølge Bo Torp Henriksen svært at pege på en enkeltstående forklaring på, hvorfor antallet af omkomne ved brand er faldet.

- Vi snakker om talstørrelser mellem nul og ti. Derfor er det svært at konkludere på den enkelte årsag.

- Men der har været et bredt fokus på at nedbringe antallet af brande i Danmark, og der er blevet gjort et stort stykke forebyggende arbejde fra en lang række aktører, siger han.

Han henviser blandt andet til, at der i forbindelse med Beredskabsstyrelsens koncept "brandsikker bolig" er blevet sat en masse røgalarmer op.

Derudover samarbejder Beredskabsstyrelsen også med det kommunale redningsberedskab, Trygfonden og den kommunale hjemmepleje, da det oftest er personer i aldersgruppen 50 år og opefter, der omkommer som følge af brand.

- Hvis du er enlig, sover tungt og ikke hører så godt, så er det sværere at opdage en brand.

- Hvis du derudover også har et nedsat funktionsniveau i forhold til bevægelighed, så er det svært at slukke branden eller flygte fra den, siger han.

I 2015 omkom 68 personer som følge af brand, mens 84 personer mistede livet til flammerne i 2014.

Antallet af omkomne ved brand var lavest i 1977, hvor 35 personer omkom.

/ritzau/