'SKRIV UNDER PÅ, AT DU SKYLDER SKAT PENGE OG UNDGÅ FOGEDEN.'

Sådan - med store bogstaver - indleder Skats inddrivelsecenter i Roskilde to breve til en kun 13-årig pige fra Greve syd for København, sendt direkte til pigen midt i juni og i begyndelsen af juli i år, få dage efter hun fyldte 13 år.

I brevene gør Skat det klart, at den 13-årige Amalie skal skrive under på, at hun skylder 925 kroner, ellers vil Skat 'bede fogeden gøre udlæg i dine værdier'.

'Hvis du ikke skriver under, kan det koste mindst 550 kroner. Foretager du dig intet, kan vi gennemføre en udlægsforretning. Det medfører, at du skal deltage i et møde på skattecentret eller i fogedretten.'

- Vi blev dybt chokerede. Jeg forstår simpelthen ikke, at det kan være rigtigt, at Skat skal skrive så truende til børn, siger den 13-åriges piges morfar. BT har af hensyn til familien valgt at hemmeligholde familiens efternavn. Den 13-årige pige bor af sociale årsager ikke i øjeblikket hos sin mor, men hos sine bedsteforældre i Greve.

Den 13-åriges morfar siger, at det 'er uklart, hvorfra gælden stammer' - han vil nu skrive til Skat og bede om en forklaring, men han medgiver, at det er muligt, at pigen ikke har betalt en biblioteksbøde, og at pigens mor ikke har reageret på rykkere fra kommunen. Af Skats brev fremgår det, at pigen har et ubetalt 'erstatningskrav' på 100 kroner - siden er så kommet 'gebyr' på 250 kroner, 'omkostninger civilretlige krav' på 200 kroner og 'civilretlig gæld til kommunen' på 275 kroner til. I alt er gælden nu på 925 kroner.

Det fremgår af brevet, at der 'fremover bliver ved med at løbe renter og gebyrer på gælden', at Skat 'også i fremtiden vil forsøge at kræve beløbet ind', for eksempel 'ved at lønindeholde eller foretage udlæg' og brevet afsluttes med en bemærkning om, at den 13-årige skal huske 'at sende os gældserkendelsen med din underskrift inden syv dage.'

Direktør i for Skats inddrivelse, Jens Sørensen, beklager formuleringerne i brevet:


- Jeg er ikke stolt af det brev. Det er ikke gode formuleringer; det må jeg erkende. Vi skal ikke begynde et brev med at skrive, at en 13-årig skylder penge til Skat og kan ende i fogedretten. Der er nogle formelle krav, der skal overholdes i sådan et brev, men vi skal finde nogle andre formuleringer. I løbet af efteråret gennemfører vi et arbejde med at udvikle vores korrespondance med et forskelligt sprogbrug, alt efter, hvem vi skriver til - herunder børn, siger Jens Sørensen. Han tilføjer, at han ikke mener, 'brevet er truende'.

- Det er vejledende, men det passer ikke til børn. Det skal også fremgå, at det er værgen - typisk børnenes forældre - der skal skrive under, siger han.

Han understreger, at det er Skats opgave at inddrive offentlig gæld på vegne af blandt andet kommunerne og at mindreårige også formelt hæfter for gæld, de har stiftet, så formelt og juridisk handler Skat korrekt og efter loven ved at inddrive gælden.

Han mener dog, at kommuner skal 'tænke sig meget grundigt om', før de beder Skat inddrive gæld hos børn:

- Jeg mener, at kommunerne meget nøje bør vurdere, hvorvidt man skal sende krav mod børn til inddrivelse hos Skat. Men i de sager, hvor kommunerne så træffer det valg, er det vores opgave at forsøge at inddrive gælden, siger direktør Jens Sørensen.