Hjælpen til bandemedlemmer, der ønsker at træde ud af bandemiljøet, skal ikke være en kommunal opgave, mener flere fagfolk.

Kommunerne er ikke gearet til at hjælpe rockere- eller bandemedlemmer ud af det kriminelle miljø.

Det fortæller flere fagfolk, der til daglig arbejder med bandemedlemmer, i flere indslag, der mandag morgen bliver sendt på DR P4 København.

Til P4 København forklarer bl.a. Thomas Klausen, der er konsulent hos en virksomhed, der arbejder med at få bandemedlemmer ud af miljøet, at han ikke føler, at kommunerne forstår de behov, som bandemedlemmer, der ønsker at forlade miljøet, har.

- De fokuserer alt for meget på, at de her mennesker skal i arbejde og have en uddannelse. Problemet er blot, at de her mennesker aldrig har prøvet at agere i en normal relation i samfundet, og de er slet ikke klar til f.eks. arbejdsmarkedet. Desuden kræver det, at hjælpen skal være der 24 timer i døgnet, hvis man skal have de her mennesker ud af miljøet, og det løses ikke ved at arbejde fra kl.8-16, som det fungerer i mange kommuner, uddyber Thomas Knudsen over for BT.



Også talsmanden for foreningen af tidligere bandemedlemmer (TBM), Michael Green, rejser over for P4 København kritik af kommunernes exitprogram. Han mener ikke, at kommunernes exitmedarbejdere forstår, hvad det er for problemer, som bandemedlemmer står over for, når de ønsker at forlade det kriminelle miljø.

- De (kommuneres ansatte, red) forstår ikke alvoren af, hvor presset mange af disse mennesker, der ønsker at forlade deres gruppering, er. Exit af bandemedlemmer skal ikke være fordelt på 98 kommuner og 12 politikredse, som det er i dag. Det skal centraliseres, og på den sikrer man, at der er folk, der ved, hvad det er for problemer, som de her mennesker har, siger Michael Green.



Debatten om bandeexit kommer efter en periode, hvor hovedstadsområdet har været præget af vilde skudopgør. Siden nytår er der registreret mindst 19 skudepisoder i hovedstadsområdet, og to personer er blevet dræbt i kampene.

Kampene fik chefen for Københavns Politis bandeenhed, Lau Thygesen, til i sidste uge at udtale (læs historien her), at andre aktører skulle på banen, hvis bandekrigen på sigt skulle vindes. Lau Thygesen ønskede dog ikke at konkretisere, hvilke aktører hans udtalelse var møntet på.

Hos Københavns Kommune anerkender områdechef ved København Kommunes exitprogram, Joy Torpdahl, at det er svært at hjælpe personer ud af bandemiljøet. Men hun mener, at kommunen er gearet til opgaven.

- Grundlæggende skal vi huske, at det er en meget kompleks og lang proces at hjælpe mennesker ud af bandemiljøet. Nogle gange oplever vi, at folk ikke alligevel er motiveret til at træde ud af deres gamle liv, og så er det svært for os at hjælpe, siger hun og fortsætter.

- Det har aldrig været planen, at vi skulle kunne håndtere bandemedlemmer fra toppen af hierarkiet, og der er det i stedet justitsministeriets rammemodel, hvor politiet, Kriminalforsorgen og kommunerne er med, der fælles skal hjælpe. Vi kan hjælpe 'soldaterne', som vi kalder det, og det håndterer vi hver dag. Hver gang vi hjælper et bandemedlem, skræddersyer vi hjælpen efter den enkelte, så vi sikrer, at personen får den hjælp, som den har brug for, lyder det fra Joy Torpdahl.



Den forklaring giver talsmanden for TBM, Michael Green, ikke meget for. han har set for mange eksempler - også i Københavns Kommune, hvor indsatsen ikke fungerer, og han mener, at indsatsen skal samles i en national projektgruppe, der skal være bindeled mellem kommunerne og politiet, så man sikrer, at indsatsen bliver ensartet.

- Exit hører ikke hjemme i kommunalt regi. De kender ikke til behovene for de her mennesker, og vi skal have lavet en ensartet indsats i hele landet. Skibene skal populært sagt sejle i sammen retning, og det gør de ikke i dag, siger Michael Green fra TBM og uddyber, hvad projektgruppen, efter hans mening, skal bestå af.

- Der skal være psykologer og psykiatere tilknyttet, der kender noget til mennesker i det her miljø. Derudover skal der være pensionerede politifolk og uafhængige socialrådgivere, der kan vurdere sagerne ud fra objektive kriterier og ikke efter, hvad det eventuelt vil koste kommunekassen, siger Michael

Du kan høre udsendelserne på DR P4 København mandag morgen fra kl.06.30 og hele formiddagen.