Det helt centrale spørgsmål i sagen om sygeplejersken Christina Aistrup Hansens tre drab og ene drabsforsøg er - hvorfor gjorde hun det?

»I modsætning til seriemordere, der opnår nydelse ved at dræbe eller en form for seksuel tilfredsstillelse, så har sygeplejersken i stedet haft et behov for anerkendelse og berømmelse,« siger den erfarne psykolog og tidligere klinikchef Jørn Beckmann, der i mange år har samarbejdet med det amerikanske forbundspoliti FBI om at tegne psykologiske profiler af gerningsmænd i USA.

31-årige Christina Aistrup Hansen er fredag blevet kendt skyldig i tre drab og et drabsforsøg på patienter på Nykøbing Falster Sygehus, hvor hun var ansat som sygeplejerske.

Under retssagen er det kommet frem, at der var specielt meget drama på hendes vagter med dødsfald, hjertestop eller styrtblødninger, og at de gik under navnet Christina Hansen-vagter.

Og motivet ligger sandsynligvis i en personlighedsforstyrrelse. En mentalundersøgelse har vist, at hun lider af en histronisk personlighedsforstyrrelse, der betyder, at man har et sygeligt behov for selviscenesættelse og anerkendelse og ikke tager hensyn til andre mennesker.

»Der foreligger et ganske klart motiv«, erklærede anklager Michael Boolsen i Retten i Nykøbing Falser under den afsluttende procedure.

»Tiltalte har arrangeret sig selv som hovedrolleindehaver i et bizart skuespil, hvor patienterne er hendes statister«.

Christina Hansen tog livet af ældre, døende patienter ved at give dem overdoser af medicin, men det var ikke nødvenigvis med henblik på at dræbe, påpeger Jørn Beckmann.

»Nej, så havde hun valgt nogle helt andre typer af ofre såsom kendte eller unge og friske personer. Hun ville ikke være morder, hun ville gerne opnå berømmelse i medierne eller blandt sine kolleger, i stedet for bare at sidde og være en anonym sygeplejerske i Syddanmark, hvor der ikke sker noget, og der ikke er nogen, der kender hende,« vurderer den erfarne psykolog.

Det bestyrkes af, at den nu dømte skrev en Facebook-opdatering, hvor hun ifølge et vidne blandt andet skrev, at der kunne laves en film om den skrækkelige nat, der endte med, at hun blev anholdt 1. marts 2015, hvor tre patienter havde fået hjertestop af overdoser.

Ud over det har en række vidner beskrevet, hvordan hun nærmest fik et sygeligt 'kick' ud af, når der var hjertestop på afdelingen, og hvordan hun dyrkede dramaet og hoppede op i sengen til en patient og udøvede genoplivning - noget, der ikke var kotyme.

En histronisk personlighedsforstyrrelse er kendetegnet ved, at man opsøger spændning og opmærksomhed, at man viser sine følelser på en overdrevet, teatralsk måde, og at man har en uhensigtmæssig adfærd over for andre uden kontrol over sine følelser og impulser.

Og det ligger i tråd med Jørn Beckmanns vurdering af Christina Hansens motiv.

»Ved at sagen har fået så massiv opmærksomhed, så har hun jo opnået den højeste anerkendelse, et menneske kan nå, men hun nægter sig skyldig, fordi hun ikke anser sig selv som morder. Mere som en frelsende engel, der kunne opnå anerkendelse ved at forsøge at genoplive patienterne,« siger han.

Det er meget svært at komme ind til kernen af, hvorfor denne lidelse opstår, men det bunder grundlæggende i et meget lavt selvværd.

»Der kan være mange faktorer, der spiller ind. Det kan for eksempel være massivt forældersvigt. Men det hele hænger sammen med selvtillid. Hvis hun ikke føler, hun er noget. så kan hun opnå berømmelse ved at slå nogen ihjel eller redde deres liv.«

Christina Hansen er idømt fængsel på livstid, men har anket dommen. Hun har allerede siddet varetægtsfængslet i 15 måneder.