Fattige unge fra Malmøs ghettoer kan ende som dansk terrortrussel.

Unge fra Malmø uden job og penge på lommen kan være potentielle, fremtidige terrorister med Danmark som hovedmål. Det vurderer nordens førende terrorforsker, Magnus Ranstorp:

»De unge er lette at påvirke og radikalisere, fordi de ikke har andre valg.«

De manglende valg skyldes alarmerende tal fra Sverige, som viser, at Malmøs børn og unge er landets fattigste, at de præsterer dårligst i skolen, og at deres forældre i stigende antal må forsørges af det offentlige.

»De her mennesker har ingen uddannelse, og deres fremtidsudsigter ser ikke gode ud. De er enormt impulsdrevne, har svært ved at håndtere konflikter, og de handler med vold som omdrejningspunkt. Den cocktail kan lede til forskellige problemer - heriblandt at blive draget af religiøs ekstremisme,« siger Ranstorp.

Studier har netop påvist, at fattigdom, manglende uddannelse og arbejdsløshed skaber øget grobund for kriminalitet, asocial adfærd og især religiøs ekstremisme.

Særligt i de socialt belastede boligområder som eksempelvis Malmøs største ghetto, Rosengård, hvor 95 procent af beboerne i enkelte områder har udenlandsk baggrund, og mange står uden job, ser fremtiden dyster ud, og netop her kan fattigdommen ifølge Magnus Ranstorp på sigt resultere i øget ekstremisme

Noget den berygtede bydel allerede er kendt for, efter det lykkedes Islamisk Stat at rekruttere unge mænd i området. Her især den 25-årige Osama Krayem, der efter at have været i Syrien for at kæmpe under IS’ faner blev anholdt for at have hjulpet med planlægningen af terrorangrebet i Bruxelles den 22. marts 2016, hvor 34 mennesker døde.

Ifølge Magnus Ranstorp er det dog ikke attentater mod svensk grund eller det svenske folk, de muslimsk radikaliserede miljøer i Malmø vil være særligt fokuserede på. De vil snarere kigge mod vest. Mod Danmark hvor terrormålene er mere interessante:

»Jeg tror ikke, man vil se dem gå ud og skyde løs, som man så det i København. De er mere fokuserede på rekruttering af nye medlemmer eller kampen i Syrien. Dog kan man være bekymret for, at fokusset snarere ligger på København eller Jyllands-Posten,« siger Magnus Ranstorp, som kalder det stærkt foruroligende, hvor let, det vil være for bevæbnede ekstremister at tage sig fra Malmø til København, da kontrollen kun sker mellem Danmark og Sverige og ikke den anden vej.

»Derfor er det helt afgørende, at samarbejdet mellem danske og svenske myndigheder fungerer optimalt,« lyder det fra terrorforskeren.

I et skriftligt svar til BT skriver PET:

- PET er opmærksom på, at trusler mod Danmark kan komme fra udlandet, og PET samarbejder løbende med relevante udenlandske myndigheder, herunder andre landes efterretningstjenester. Af sikkerhedsmæssige hensyn kan vi ikke komme nærmere ind på vores operative arbejde.

BT har de forgående dage sat fokus på de tiltagende uroligheder i Malmø, som gennem det seneste år har oplevet 15 mord og utallige mordforsøg på åben gade.

I mandagens udgave af BT sagde justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i forbindelse med BTs historie om, at ulovlige våben bliver smuglet til Sverige via Danmark, at han vil sørge for, at samarbejdet mellem dansk og svensk politi bliver styrket, så man i fremtiden kan få dæmmet op for kriminelles færden med våben mellem grænserne.

»Besiddelse og smugling af skydevåben er fuldstændig uacceptabelt og dybt kriminelt, og det er noget, jeg ser på med stor alvor. Jeg har derfor bedt Rigspolitiet om at tage kontakt til svensk politi for at få undersøgt, om vi kan hjælpe svenskerne med at bekæmpe indsmugling af skydevåben til Sverige via Danmark.«