Angrebene i Europa rammer i højere grad bløde mål. Det siger tidligere chef for PET Hans Jørgen Bonnichsen.

Manchester. Anslaget i Manchester, hvor en gerningsmand ifølge det lokale politi detonerede en bombe efter en popkoncert, følger trenden fra de seneste års angreb i Europa.

Det siger tidligere operativ chef for PET og ekspert i sikkerhedsspørgsmål Hans Jørgen Bonnichsen.

- Angrebet ligger i en uskøn linje fra de sidste års anslag i Europa. Målene bliver blødere og blødere.

- Og nu har de ramt det, der er vores allerkæreste. Børn, unge og teenagere. Så man fortsætter linjen i den forfærdelige hensigt at forstærke den frygt, som er angribernes stærkeste redskab, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

I efteråret 2015 kostede et angreb på blandt andet koncertstedet Bataclan 130 mennesker livet i Paris og i juli 2016 kørte en mand en lastbil gennem Nices strandpromenade. 84 mennesker døde.

Derudover har der været angreb i Belgien, Tyskland og Stockholm.

- Hver gang, der har været et angreb, bliver sikkerheden forstærket. Og så leder de efter nye mål. De leder altid efter de steder, hvor der er størst mulighed for succes, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Terrorismen blev for alvor allestedsnærværende efter angrebet i New York i 2001. Siden da har Vesten ført krig mod terrorisme, og indsatsen for sikkerhed er verden over stærkt skærpet.

- Jeg synes, at tiden er inde til, at man begynder at revurdere indsatsen mod terrorisme.

- Man har brugt tortur, internering på Guantanamo, restriktiv lovgivning på bekostning af frihedsrettigheder, undtagelsestilstand, masseovervågning og jeg kunne bliver ved.

- Jeg tror, at det er på tide, at stoppe op og spørge sig selv, om det har haft en effekt. Eller om man burde satse betydeligt mere på det præventive arbejde.

- Fokusere mere på den udstrakte hånd, for den knyttede næve har ikke løst denne her forfærdelige situation, afslutter Hans Jørgen Bonnichsen.

/ritzau/