Det var rent skuespil, da Østjyllands Politi i 2006 efterforskede det mulige drab på 14-årige Pernille Oldenborg Lind i Galten vest for Århus.

En række interne dokumenter fra Østjyllands Politi, som B.T. er i besiddelse af, viser, at politiet gennemførte en overfladisk proforma-undersøgelse. Ikke for at opklare sagen, men alene for at lukke munden på familien, som stædigt har afvist en officiel konklusion om selvmord.

- Det er uforskammet. Politiet har helt fra begyndelsen lagt sig fast på, at det var selvmord, og så har man lukket øjnene for alle andre muligheder, siger advokat Pia Egsgaard, der repræsenterer Pernille Oldenborg Linds familie.

Pernille Oldenborg Lind blev sankthansaften 2006 fundet hængende i et lagen i familiens hjem. Efter blot ti dage lukkede politiet sagen som selvmord.

Mistanke om skjult drab

Forældrene mener dog, at  og har derfor i snart fem år klaget og gjort politiet opmærksom på en lang række beviser, der modsiger teorien om, at Pernille tog sit eget liv. Alt er blevet afvist som ubegrundet.

En betydelig mængde nye oplysninger, indsamlet af bl.a. B.T., tyder imidlertid på, at forældrene har ret. Samtidig viser de, at Østjyllands Politi aldrig har taget drabs-teorien alvorligt.

I et brev fra chefanklager Marian Thomsen til forældrene fremgår det bl.a., at en kriminalteknisk undersøgelse af hjemmet ikke blev gennemført for at finde beviser på en forbrydelse.

- I kriminalassistentens ferie blev Deres gentagne henvendelser om bl.a. fingeraftryk behandlet af en kollega, der efter deres anmodninger – allermest som en venlighed over for Dem for at forsøge at give Dem ro i sindet – sendte kriminalteknikere til stedet, hedder det bl.a. i et brevet, som er dateret 18. januar 2008.

Baggrunden for teknikernes besøg skinner igennem i undersøgelsesrapporten. Selv om undersøgelsen afslørede flere tegn på mulig tumult i hjemmet op til Pernilles død, fylder rapporten mindre end en side. Samtidig er tre ruller film aldrig blevet fremkaldt. Forældrene har klaget over den manglende fremkaldelse og har sågar tilbudt at betale for arbejdet, men er blevet afvist med det argument, at det ikke er relevant.

Billedet af en rendyrket proforma-efterforskning styrkes yderligere af politiets håndtering af en lang række andre beviser, der alle taler imod den hurtige selvmords-konklusion.

Nabo hørte skænderi

Først et år efter Pernilles død kom det frem i medierne, at forældrene rejste tvivl om selvmordet.

I den forbindelse ringede en nabo til politiet. På dødsaftenen havde  En pigestemme havde flere gange råbt 'nej' og 'lad være'.

Denne forklaring var ødelæggende for politiets konklusion om, at Pernille var alene hjemme hele aftenen og til sidst hængte sig selv.

Da historien ramte avisforsiderne, hævdede Østjyllands Politi, at naboen var blevet grundigt afhørt, men at forklaringen intet ændrede. I virkeligheden varede afhøringen få minutter over telefonen, og afhøringsrapporten, som B.T. er i besiddelse af, fylder blot seks linjer.

Vidneforklaring ignoreret

En vidneforklaring fra en af Pernilles nærmeste veninder bliver ligeledes ignoreret. Få timer efter Pernilles død blev veninden afhørt på Pernilles værelse.

Her fortalte hun, ifølge rapporten, at veninden var deprimeret og flere gange havde talt om at tage sit liv. Det var afgørende, da sagen kort efter blev lukket som selvmord.

I dag nægter veninden nogensinde at have sagt sådan. I et brev til politiet har hun gjort opmærksom på, at hun var dybt chokeret den pågældende nat, og at betjenten grundlæggende må have misforstået, hvad hun sagde. Alligevel er hun aldrig blevet genafhørt.

Advokat Pia Egsgaard, der repræsenterer Pernille Oldenborg Linds forældre, mener, politiet bevidst har lukket øjnene for alt, der peger i en anden retning end efterforskernes egen hurtige konklusion.

- Det er helt ubegribeligt, at man ikke åbner sagen igen med alle de beviser, der taler imod selvmord. Som jeg ser det, er der en klar uvilje hos politiet mod at erkende, at sagen blev lukket for hurtigt. Det er jo træls at indrømme, at man har lavet en fejl. Men det bliver altså ikke bedre af at vente endnu længere, siger hun.

Sagen vurderes igen

Via Pia Egsgaard har Pernilles forældre nu endnu engang bedt om at få efterforskningen genoptaget.

Henvendelsen og de nye oplysninger er nu sendt videre til juridisk afdeling, hvor chefanklager Marian Thomsen i løbet af de kommende dage vil vurdere, hvad der skal ske.

Østjyllands Politi afviser kategorisk at kommentere sagen.