En 67-årig pensionist fra Korsør har fået ransaget sit hus fire gange i jagten på forsvundne Emilie Meng. Han er nu renset for mistanke, men den garvede efterforsker fra Rejseholdet Kurt Kragh vurderer, at ransagningerne kan tyde på, at politiet ikke udelukker kidnapning i mysteriet om Emilie Mengs forsvinden.

Hvis der rent faktisk findes en gerningsmand kan vedkommende være inspireret af sager, hvor unge piger har været holdt indespærret i årevis af kidnappere, mener Kurt Kragh.

»Ligesom almindelige borgere kan blive påvirkede og inspirerede af sager som den om Natascha Kampusch og lignende, så kan gerningsmænd også blive inspirerede. Det er det, vi kalder en copycat. Så jeg kan ikke afvise, at seksualforbrydere bliver inspireret af de sager om unge piger, der bliver kidnappet og holdt indespærret i årevis,« siger han.

Emilie Meng har været forsvundet sporløst siden 10. juli, hvor hun skiltes fra sine veninder ved Korsør Station efter en bytur.

Østrigske Natascha Kampusch blev kidnappet som 10-årig og holdt indespærret i et lille kælderrum i næsten otte år, hvor hun blev mishandlet, sultet og voldtaget, indtil hun selv flygtede i 2006, og gerningsmanden Wolfgang Priklopil begik selvmord.

Også en anden sag fra Østrig har de senere år vakt stor opsigt. I 2008 kom det frem, at Josef Fritzl havde holdt sin egen datter indespærret i et kælderrum i sit hus i 24 år og fik syv børn med hende.

Begge mænd holdt deres ofre indespærret i små lydtætte rum i deres kældre, og både borgere og seksualforbrydere lader sig påvirke af de her sager, forklarer Kurt Kragh.

»Det er ikke nyt for mig, at der er nogen, der henvender sig og mener, at de hører lyde inde hos naboen, og at noget tyder på, at nogen bliver holdt fanget. For almindelige borgere bliver altså også påvirket af de her rædselssager fra udlandet,« siger han.

Derfor mener han, at man bliver overopmærksom og nogle gange bilder sig selv ind, at man hører bankelyde eller skrig - altså ser spøgelser. Alle disse henvendelser skal politiet tage alvorligt.

Det kan være det, der er sket i tilfældet, hvor 67-årige Finn Petersen har fået ransaget sit hus fire gange af politiet i jagten efter Emilie med varmefølere for at lede efter skjulte rum, hvor hun kunne have opholdt sig. Det skete efter, han er blevet anmeldt til politiet, fordi lokale mener, de har hørt blandt andet kvindeskrig og sparkelyde fra hans hus.

Og fire ransagninger kan umiddelbart synes af meget, men det kan være nødvendigt, understreger Kurt Kragh.

»Vi har haft sager, hvor vi har ransaget flere gange for at finde hemmelige rum. Man kan godt lave hemmelige rum i et hus som er meget svære at finde. Man laver først en indledende ransagning, hvor man går det rimeligt sporadisk igennem. Så kan man få nye henvendelser fra naboer, som fører til, at man leder flere gange. Vi har haft sager, hvor vi først har fundet det hemmelige rum efter flere ransagninger,« siger han.

Man fandt dog ingen spor efter Emilie, og pensionisten er nu helt renset for mistanke.

Men der kan altså være en copycat på spil, og det er derfor politiet ransager efter skjulte rum. I Danmark har Kurt Kragh også efterforsket en sag, hvor der var flere kopister på spil.

»For nogle år siden havde vi flere sager i Randers, hvor kvinder blev voldtaget, og hvor der var flere voldtægtsforbrydere på spil. Men ikke nok med det, så var der også en kvinde, der opdigtede en voldtægt. Det er altså ikke kun gerningsmænd, der agerer som copycats, det kan offersiden også godt gøre,« siger han.

Han er nu selv mere overbevist om, at Emilie ikke længere er i live. For det er usandsynligt, at hun selv har planlagt at gå under jorden, og det er også mærkeligt, hvis ingen har lagt mærke til, at hun skulle være blevet kidnappet. På den anden side skal politiet holde alle døre åbne.

»Når politiet får henvendelser om lyde fra kældre, så kan det være rigtigt, at nogen har ladet sig inspirere af sager fra udlandet. De kan derfor have lavet et hemmeligt rum, og vil kidnappe en ung pige og holde hende indespærret i i årevis. De her sager påvirker altså også borgere, som pludselig kan tro, de hører alt muligt og ser spøgelser.«

Især i sager om børn er borgere ofte meget opmærksomme, og politiet kan nogle gange svømme over i tip, som de alle tilfælde skal bruge mange ressourcer på at undersøge.