Krimi

Efter vildt skuddrama: Narko-smuglere varetægtsfængslet

Tak for tilmeldingen!

X

Vi har også masser af andre gode nyhedsbreve. Du kan til- og framelde dig dem her, hvor du også kan opdatere dine personlige oplysninger og interesser.

Venlig hilsen BT.dk

Smugler dræbt i Ålbæk Havn. Her ses havnen i Ålbæk, hvor politiet er i gang med undersøgelser. Foto: Henning Bagger
To mænd er blevet varetægtsfængslet efter smugler-dramaet søndag aften i Aalbæk Havn mellem Skagen og Frederikshavn. Foto: Henning Bagger
To mænd er blevet varetægtsfængslet efter smugler-dramaet søndag aften i Aalbæk Havn mellem Skagen og Frederikshavn. Havnen er her markeret med et 'A'. Foto: Google Maps

Retten i Hjørring har varetægtsfængslet to nordmænd i en sag om smugling af 250 kg. hash søndag aften.

To mænd er blevet varetægtsfængslet fire uger efter en narko-aktion søndag aften i Aalbæk Havn mellem Skagen og Frederikshavn.

Mændene, den 36-årige HHA og den 27-årig ABH fra Norge, varetægtsfængslets i fire uger for at sikre den videre efterforskning i sagen om smugling af 250 kg. hash til det norske marked.

Det var dog kun den ene af mændene, som var tilstede i retten - nemlig den 36-årige. Den 27-årige blev under aktionen ramt af skud i brystet og blev efterfølgende kørt til Aalborg Sygehus. Derfor blev han fremstillet in absentia.

I retten udtalte den 36-årige HHA, en høflig-talende høj, kronraget mand, at han kun havde med 45 kg hash at gøre. I retten var han iført politiets blå kedeldragt og badetøfler og her erkendte han besiddelse og forsøg på smugling af hash, dvs. at have overtrådt narko-paragraf 191, som han er sigtet efter. En paragraf, der kan give helt op til 16 års fængsel. Mændene er dog sigtet for at forsøge at ville smugle 250 kg. hash.

Begge mænd har keret varetægtsfængslingen.

Læs også: Her er aktionsstyrken, der skød smugler

Søndag aften forsøgte narkosmuglerne at flygte fra politiets anholdelsesgruppe i en båd. Under flugtforsøget blev en dansk betjent alvorligt såret, mens en tredje norsk smugler blev skudt i hovedet og dræbt under en skudveksling med politiet.Skuddene faldt, da den 49-årige ville flygte i en hurtigtgående speedbåd.

To betjente fra PET's Aktionsstyrke satte sig følge VG op på siden af båden for at stoppe manden, som så skød mod betjentene. En af betjentene blev ramt af tre skud, i henholdsvis armen, lysken og ryggen - han skulle dog være uden for livsfare.

Dansk politi var ifølge norske VG blevet tippet af kollegerne i Norge om overlevering af de 250 kg. hash. på havnen. Derfor havde dansk politi sikret hjælp fra PETs Aktionsstyrke, som var med til at anholde mændene.

Foruden dem deltog danske elitesoldater i form af frømænd i aktionen. Det bekræfter chef for politiklagemyndigheden Kirsten Dyrman ifølge Politiken over for Ritzau.

- Hverken politiet eller aktionsstyrken råder over både, og så er det sådan, at man får hjælp fra forsvaret i form af frømandskorpset, fortæller hun.

VED DU NOGET, SÅ TIP BT PÅ 1929@BT.DK

Den dræbte er en 49-årige nordmand, der ifølge norske VG tidligere straffet er. Den 49-årige blev i 2011 idømt 60 dages fængsel for drabstrusler, indbrud og trusler mod politiet i forbindelse med anholdelsen. 

Nordjyllands Politi vil ikke udelukke, at der er flere gerningsmænd i sagen, hvorfor mandagens grundlovsforhør holdes for lukkede døre.

FAKTA: Sager om politiskud 2001-2011

3. marts 2011: Politiet skød mod en bankrøver efter et røveri mod Danske Bank på Herlev Torv. Skuddene faldt, da en politimand ville anholde manden, da han var på vej væk fra banken med udbyttet fra røveriet.

11. maj 2010: En mand blev ramt i hovedet af politiskud. Politiet rykkede ud til en episode, hvor en mand truede med at slå sin ekskæreste ihjel. En betjent endte med at affyre et skud, som ramte manden i hovedet. Manden overlevede episoden.

30. november 2009: En yngre mand døde af skud efter en episode i Kalundborg. Politifolk affyrede skud mod manden i bilen kort før midnat, da han tilsyneladende kørte imod dem ved Frederik Andersens Vej. Han døde over midnat på sygehuset i Holbæk.

14. november 2009: En 34-årig mand døde i Aalborg, da han blev skudt i hovedet. Det skete under forsøg på at tvangsindlægge manden, der var bevæbnet med kniv.

10. marts 2009: En 32-årig psykisk syg soldat, der havde gjort tjeneste i Bosnien, blev dræbt af tre skud. I forbindelse med en tvangsindlæggelse overfaldt han i sin lejlighed i Kronborggade på Nørrebro i København to betjente med en sabel.

19. august 2006: En 40-årig bilist, der forsøgte at flygte med en efterlyst drabsmand på bagsædet, blev slået ihjel af otte skud på Raadvadsvej i København. To betjente åbnede ild mod bilen, fordi de følte sig i livsfare, da bilen kørte imod dem.

10. juni 2006: En psykisk syg på 43 år gik amok i en 7-Eleven butik på Frederiksberg med kølle og en kniv. Han lod sig ikke stoppe af en politihund, og da han gik frem mod betjentene med kniven, blev han skudt i skulderen og låret og døde.

8. januar 2006: En psykisk syg, der havde truet en kvinde med kniv, forsøgte at begå selvmord med en kniv i Albertslund. Han skar sig i halsen og bughulen, og en betjent skød ham i begge ben med to skud for at stoppe selvmord. Han døde dog af forblødning.

1. april 2003: En 28-årig kendt kriminel blev dræbt af en betjent, da han forsøgte at flygte i en stjålet BMW, efter at han under en biljagt på Amager havde pløjet en 68-årig kvinde ned på fortovet og kørt over hende med vilje én gang mere. Et skud gennem bagruden ramte ham i hovedet.

20. november 2002: En civil kriminalassistent overraskede to unge under et røveri mod DSB-kiosken i Ølby ved Køge og skød og dræbte den ene røver på 17 år.

29. december 2001: To biltyve på 23 og 25 bliver dræbt af skud, da en hundepatrulje overraskede en gruppe rockere i et industrikvarter i Tilst ved Århus. De forsøgte at flygte i flere firehjulstrækkere og påkøre betjentene.

Relaterede

Det læser andre