Fire centrale mænd bag danmarkshistoriens største røveri i 2008 er aldrig dømt. To af dem lever frit i Sverige, lyder en dømt røvers påstand. "Vi mener, vi har fået de vigtigste," siger politiet.

De kom tromlende med en 22 ton tung gummiged, 11 brændende lastbiler og maskinpistoler. De var forklædt i kedeldragter og elefanthuer. Og de slap væk med op mod 70 mio. kroner.

Tidligt om morgenen den 10. august 2008 blev Dansk Værdihåndtering (DVH) i Brøndby offer for et røveri, som til dato er danmarkshistoriens største.

15 personer er siden dømt for røveriet, der menes at have involveret mindst 20 gerningsmænd.

Men fire af de seks røvere, der trængte ind i selve værdicentralen med maskinpistoler, er aldrig blevet dømt. To af dem har politiet end ikke identificeret; de undslap i dagene efter røveriet til Sverige med deres andel af rovet pakket i en blå og en sort Fjällräven-rygsæk – uden at efterlade sig spor.

Det fortæller en af de dømte til Berlingske på betingelse af anonymitet. Hans fulde identitet og opholdssted er redaktionen bekendt.

- Der er to navne, som politiet intet har på. De er i Sverige og har aldrig været i søgelyset i efterforskningen, siger han, der ikke vil sætte navne på de to »ukendte« af hensyn til sin sikkerhed.

Stoppet af politiet med bajere i bilen

To andre svenskere, som politiet kender, men som aldrig er blevet tiltalt, var også med i kuppets inderkreds, siger den fængslede røver.

- Faktisk blev vi stoppet af en politipatrulje på Nyropsgade i København få timer efter røveriet, fordi vi sad med øl i bilen og festede. Politiet ville se bagagerummet, fordi de ledte efter »nogle røvere«, men betjenten bad kun chaufføren om legitimation. I den bil sad tre hovedmænd med rimelig meget sved på panden, siger den dømte mand.

Han fortæller, at seks hovedmænd fik otte-ti mio. kroner hver. Resten blev fordelt mellem medhjælperne. Af udbyttet på ca. 70 mio. kr. er kun 3,5 mio. kr. fundet igen.

»De primære er dømt«

Berlingske har til e-bogen »Kuppet« gennem flere måneder gennemgået sagen om Dansk Værdihåndtering og har efterprøvet røverens påstande. Den påståede udbyttefordeling svarer til de øvrige forklaringer i efterforskningen. Og det er korrekt, at en bil på Nyropsgade med en nu dømt røver blev stoppet og chaufføren noteret mindre end et halvt døgn efter røveriet.

Det er ligeledes korrekt, at to navne fra Malmø og Stockholm har været i politiets søgelys. Den ene er forsvundet til udlandet. Den anden sad, da hans navn dukkede op i DVH-sagen, allerede fængslet i en anden alvorlig straffesag.

Påstanden om de to sidste navnløse »hovedmænd« er umulig at verificere, men passer udmærket med udsagn, som øvrige dømte er kommet med over for Berlingske.

Københavns Vestegns Politis efterforskningschef, Bent Isager-Nielsen, advarer mod at tro, at »hjernerne« bag røveriet skulle være undsluppet:

- Med 15 dømte er jeg naturligvis bekendt med, at vi mangler nogen. Men vi mener, at vi har fået dømt de primære aktører. Kan jeg afvise, at der er flere centrale spillere derude? Nej, det kan jeg selvsagt ikke. Men jeg tror, vi har de vigtigste, siger han.

Har I kig på flere konkrete personer?

- Det vil jeg ikke udtale mig om. Heller ikke, hvad vi gør angående de manglende penge eller de manglende mistænkte. Så længe røveriet ikke er forældet, er sagen åben. Gør vi os nogle tanker? Ja, det kan du tro. Men dem holder vi for os selv, siger Bent Isager-Nielsen.

Forældelsesfristen på røveri er 10 år.

»Fantastisk signal til kriminelle«

Efterforskningen af DVH-røveriet hører til blandt historiens mest omfattende. De efterfølgende retssager vakte juridisk opsigt, da de kørte ved by- og landsret. De tiltalte blev nemlig kendt skyldige og fik op til ti års fængsel, selv om anklagemyndigheden ikke kunne udpinde, hvilke seks personer der optrådte inde på selve værdicentralen - og hvilke, der »bare« kørte lastbil. Flere af dem nægter den dag i dag at have deltaget.

- For os var det et fantastisk signal fra retten til kriminelle. Uanset, hvor forklædt man optræder, hvor tavs man er, og hvordan man forsøger at dække over hinanden, så kommer man til at stå til regnskab, uanset hvilken rolle, man har spillet, siger Bent Isager-Nielsen.

Berlingske bringer i dag et uddrag af "Kuppet"; en hæsblæsende, dokumentarisk beretning om danmarkshistoriens største røveri og de tre et halvt års efterforskning og retssager, der fulgte. Læs uddraget på b.dk.