Eksperter advarer om, at børn mellem syv og 13 år bliver udsat for seksuelle overgreb på nettet. Tre ud af fire børn er ifølge Red Barnet tavse om overgrebet på grund af skam og angst.

Danmarks 20.000-30.000 pædofile og børn mellem 7 og 13 år forlader i disse år sammen legepladserne til fordel for de sociale medier i børneværelset, hvor de digitale børnelokkere udsætter børnene for grove og alvorlige seksuelle overgreb, advarer eksperter i metroxpress.

»Vi ved fra undersøgelser, at 200 udsættes for så grove overgreb årligt, at de er sammenlignelige med voldtægt. Men da tre ud af fire børn er tavse på grund af skam og angst, ved vi også, at der er endnu flere,« fortæller Jon Lange fra Red Barnet.

Han oplyser, at halvdelen af hans daglige arbejde i perioder handler om denne type sager.

Hos Børns Vilkår modtager man ifølge Bente Boserup også stadig flere henvendelser fra børn, som ikke tør fortælle deres forældre, at de hemmeligt er blevet lokket eller truet til at vise bryster, onanere, udføre sexlege på webcam eller måske at mødes i virkeligheden:

»De pædofile skaber et tillidsfuldt forhold til børnene ved hjælp af tilstedeværelse, lytten, nærvær, omsorg, smiger og tilsyneladende omsorg a la »du bør blive model, for du er så smuk« og »jeg holder så meget af dig«,« siger hun til metroxpress.

Hele processen – startende fra den pædofiles første kontakt, opbygning af venskab og til de seksuelle overgreb lykkes – kaldes ifølge politiet og eksperter for grooming og kan tage enten dage eller år, ifølge psykolog Kuno Sørensen.

»Den pædofiles opbygning af tillid er en forfærdelig udspekuleret proces, som alene går ud på at få dem til at vise sig nøgent, for så herefter at true med at offentliggøre alt på facebook, hvis barnet ikke herefter gør alt, den voksne kræver,« siger han til metroxpress.

Cyberovergreb kan ramme børnene lige så voldsomt som en fysisk voldtægt, viser en række internationale undersøgelser, som har beskæftiget sig med fænomenet. Kuno Sørensen mener også, at det gælder for danske børn.

Forældrene har et ansvar for at holde den digitale børnelokker ude af børneværelset, mener Kidsandmedias direktør, Eva Jeyasingham:

»At give børnene uovervåget, frit spil på de sociale medier svarer til at stikke dem bilnøglerne, tusind kroner og tre puder, sige at de må tage hen, hvor de vil, og besøge, hvem de vil, og så ellers ønske dem god tur ud i verden,« siger hun til metroxpress.