Politiet bruger i Vejlegården-sagen videomateriale optaget med 3Fs kameraer. Det er efter alt at dømme lovligt, mener ekspert

Det gav et gisp gennem de fremmødte i Retten i Kolding, da anklagemyndigheden i onsdags under fremstillingen af Vejlegårdens forpagter Amin Skov præsenterede fotomateriale, som er optaget af den brandsigtedes faglige hovedfjende nummer ét, 3Fs overvågningskameraer.

Under grundlovsforhøret satte Amin Skovs advokat Hans Kjærgaard spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er lovligt, når politiet bruger videosekvenser fra et kamera, hvis linse dækker en hel del mere end blot 3Fs egen bygning, og hvor kameraerne ellers udelukkende er monteret som forebyggelse mod hærværk og indbrudstyve hos 3F selv.

Anklageren, advokaturchef Birte Wirnfeldt, gled af på forsvarerens indvending under retsmødet. Og dommer Christian Pedersen sendte det 'til hjørnespark' og koncentrerede sig om at lede grundlovsforhøret, hvor rettens opgave var at tage stilling til, om Amin Skov skulle varetægtsfængsles eller løslades.

BT har forelagt spørgsmålet om, hvorvidt politiet gør ret eller uret i at bruge 3Fs videomateriale, for en juridisk ekspert på området.

Vedkommende, som ikke ønsker sit navn frem på grund af den konkrete sags karakter, konkluderer, at Sydøstjyllands Politi efter alt at dømme er på sikker grund, når det gælder den juridiske gyldighed af optagelserne.

- Som udgangspunkt er det ulovligt for private at videoovervåge et offentligt område. Det er kun banker, kasinoer og lignende, som har helt særlige grunde til at overvåge, der må gøre det. Når det er sagt, så vil det nogen gange være sådan, at et kamera kan komme til at filme mere, end det egentlig var tilsigtet. At det simpelthen er svært at undgå, at kameraet får mere med, end det er beregnet til. Hvis det rent praktisk har været vanskeligt at begrænse kameravinklen og intet ellers indikerer, at kameraerne bevidst er vendt mod noget andet, f.eks. Vejlegården - og politiet samtidig har holdt sig indenfor de regler, der er i retsplejeloven om det her - så er der næppe noget at komme efter, siger eksperten til BT.

Og understreger dog, at det altid vil være det konkrete tilfælde, som må afgøre, om overvågning af et offentligt område er lovligt eller ej.

Der er monteret i alt fem kameraer på 3Fs store bygning, som er placeret blot et godt stenkast fra den omstridte Restaurant Vejlegården.

Og billederne viser bl.a. en hvid varevogn, som Amin Skov har lejet, ankomme til stedet på brandnatten den 21. december, ligesom de samme kameraer har optaget, da ilden får fat og flammerne ses indenfor i restaurantbygningen.

Ved det seks timer lange grundlovsforhør onsdag blev den 34-årige restauratør løsladt. Politiets kæde af indicier var ikke nok til en varetægtsfængsling.

Amin Skov er dog fortsat sigtet for at have stukket ild på Restaurant Vejlegården ved hjælp af benzin.

Politiets teknikere har fastslået, at branden med sikkerhed er påsat. Der er fundet ikke færre end syv arnesteder.