Hvis kriminelle blot møder op til de aftale samtaler med Kriminalforsorgen, kan de hærge videre under prøveløsladelsen. Tirsdag gik det - ifølge politiet - ud over en 82-årig mand og hans søn på Amager, da de mødte drabsmanden Kenni Blegvad på fri fod.

- Kriminalforsorgen har ikke mulighed for at reagere, hvis han ikke samtidig har overtrådt vilkåret om tilsyn samt evt. særvilkår. Hvis der udelukkende - eller i gåseøjne "kun" - er tale kriminalitet, så er Kriminalforsorgen ude af stand til det. Det har vi simpelthen ikke lov-hjemmel til. Så er det politiet og domstolene, der har mulighed for at gå videre med varetægtsfængsel og ny straf.

Sådan siger chefkonsulent Marianne Hoffgaard ved Direktoratet for Kriminalforsorgen. Hun understreger, at hun ikke vil kommentere den konkrete sag, men udtaler sig generelt.






Det sker, efter at den 19-årige Kenni Blegvad i går - under sin prøveløsladelse - blev varetægtsfængslet for et røveri begået på Amager tirsdag. Den unge mand erkendte indbruddet, men afviste, at der havde været vold involveret.

Den unge mand blev i 2009 idømt fem års fængsel for dødsvold mod det unge avisbud Deniz Özgür Uzun - dræbt med et enkelt slag til hovedet med en fastelavnskølle.

Den unge mand, der hele sin ungdom har levet et omtumlet, kriminelt liv med misbrugsproblemer, fik dom ikke lov til at afsone hele dommen. Hele 619 dages reststraf havde han tilbage, da han i august i fjor blev prøveløsladt - vurderet egnet til at vende tilbage til samfundet.

Inden da nåede han at blive efterlyst landet over, da han stak af fra den sikrede afdeling Stevnsfortet. Noget, han siden blev dømt for.



Det er kommet frem, at han under prøveløsladelsen også har begået ny kriminalitet - herunder andre indbrud og tyverier - men i sådanne situationer står Kriminalforsorgen magtesløs.

Ny kriminalitet alene er nemlig ikke nok til, at Kriminalforsorgen administrativt kan genindsætte prøveløsladte, fastslår Marianne Hoffgaard.

- Kriminalforsorgen fører tilsyn med prøveløsladte. Kommer en person ikke til de samtaler, han skal, samtidig med at vi vurderer, at han er i risiko for at begå ny kriminalitet – begge ting skal være opfyldt – så har vi mulighed for at træffe beslutning om genindsættelse administrativ. Ellers ikke, siger Marianne Hoffgaard.

Den 19-årige drabsmand har tidligere været varetægtsfængslet for indbrud siden sin løsladelse i august, men kun kortvarigt, erfarer B.T.

Ifølge vicepolitiinspektør Tommy Keil, Københavns Politi, har den sigtede da heller ikke holdt sig til dydens rene sti, siden han blev løsladt.

- Vi har set en del kriminalitet i den tid, han har været ude. Det er vi nu ved at samle sammen til en pakke, bekræfter vicepolitiinspektør Tommy Keil, Københavns Politi.

Kenny Blegvads tidligere forbrydelser har dog - indtil sigtelsen for røveriet tirsdag - ikke været af en karakter, der kunne begrunde en længere varetægtsfængsling, eller at de 619 dages reststraf fra drabet på Deniz Özgür Uzun skulle udløses.

- Normalt udløses det kun ved ligeartet kriminalitet, siger Tommy Keil.

Hvis Kenni Blegvad bliver tiltalt for røveri, vil anklagemyndigheden dog formentlig nu kræve reststraffen udløst, da vold indgår som et element i den type kriminalitet.