Med kriminalpolitiets krav om at få fremstillet den 14-årige Sonays far i et lukket grundlovsforhør, tyder alt nu på, at faren ikke var alene om drabet på sin datter, mener politiet.

Dørlukningen kan kun forklares med medgerningsmænd på fri fod. Pigens mor menes at have spillet en væsentlig rolle forud for det meningsløse drab.

Det er intense afhøringer i de seneste tre uger, der onsdag kort før kl. 15 førte til anholdelse af Ashraf Ahmad Mohammad. Han blev ved anholdelsen konfronteret med en sigtelse for drab på hans 14-årige datter, Sonay Ashraf Ahmad Mohammad, der 10. februar blev fundet død i Præstø havn.

Med anholdelsen havde efterforskerne lagt den strategi, at Ashraf Ahmad Mohammad skulle igennem en lang afhøring onsdag aften. En afhøring der skulle genoptages torsdag morgen for torsdag over middag, at udarbejde sigtelsen og tilrettelægge, hvordan sagen skulle forelægges kriminaldommeren i Næstved ved 15-tiden.

Men Ashraf Ahmad Mohammad meddelte en time efter anholdelsen gennem sin forsvarer, at han ikke ønskede at lade sig afhøre af politiet. Dermed kunne politiet heller ikke give oplysninger om hans stillingtagen til sigtelsen.

For præcis tre uger siden, 29. maj, blev Sonays far hentet til afhøring på politigården i Vordingborg, hvor han med en sigtets rettigheder blev krydsforhørt til langt ud på natten. Siden har han yderligere to gange været hentet til fornyet afhøring. Men den sidste detaljerede afhøring bekræftede de huller, han selv har efterladt i den tidsplan, han lagde for sin datters færden lørdag 9. februar.

I tirsdags tog sagen imidlertid en voldsom vending. Vicekriminalkommissær Kurt Kragh, Rigspolitiets Rejsehold, satte sig sammen med sin stab af efterforskere og holdt alle faderens forklaringer op mod de tekniske beviser, politiet har samlet under den 128 dage lange efterforskning.

I går besluttede Kurt Kragh sammen med Vordingborgs kriminalinspektør, Knud Stadsgaard, at stakken af indicier og tekniske beviser kunne bære en anholdelse.

Hvad der eksakt danner grundlaget, ønsker hverken Kragh eller Stadsgaard at oplyse, men de har besluttet at begære grundlovsforhøret torsdag eftermiddag afholdt for lukkede døre. Det eneste, Kurt Kragh og Knud Stadsgaard ønsker at oplyse, er, at anholdelsen foregik uden dramatik på familiens bopæl i Næstved.

Det tyder på, at teorien om mindst en medgerningsmand holder stik. Ubekræftede forlydender hævder, at de mænd, der hjalp til med drabet, efterfølgende tog sig betalt i form af, at Ashraf Ahmad Mohammad skulle hjælpe med menneskesmugling. Ligeledes har det har flere gange under efterforskningen været fremme, at Sonays mor har spillet en ikke uvæsentlig rolle, ligesom et vidne har forklaret, at en bil med tre mørklødede mænd blev set på havnen i Præstø i minutterne forud, for en fisker fik øje på liget.

Iagttagelsen passer nøje overens med det faktum, at liget af den 14-årige pige endnu ikke var koldt, da redderne fra Falck nåede frem til havnebassinet og bjergede pigen. Liget var ifølge B.T.s oplysninger så varmt, at redderne troede, de kunne genoplive pigen. Men da de gik i gang med kunstigt åndedræt og hjertemassage, begyndte blodet at flyde fra et hul i baghovedet. Et hul der stammer fra samme slags, som gjorde Sonay bevidstløs, inden hun - efter politiets teori - blev smidt i vandet af faderen, få minutter før hun blev fundet.

Slaget på Sonays nakke er efter retsmedicinernes undersøgelser formentlig påført med et baseball bat eller en træstok, der sandsynligvis var omviklet med et håndklæde - formentlig for at undgå en åben læsion. Tekniske undersøgelser af faderens bil har heller ikke givet politiet nogen brugbare spor.

Obduktionen af pigen viste, at hun var i live, men bevidstløs, da hun blev dumpet i havnen. Retsmedicinerne fandt vand i pigens lunger, hvorfor det må konstateres, at hun led druknedøden.

Det helt åbne spørgsmål er, hvad der skete fra lørdag kl. 22.30 til søndag morgen ved 9-tiden, hvor hendes lig blev fundet.

Sonays far har fastholdt, at han kørte hende til en tankstation i Næstved, hvor datteren købte et taletidskort til sin mobiltelefon. Da de kom tilbage til bopælen, gik Sonay ifølge faderen en tur og lovede, hun var tilbage inden midnat.

Tekniske undersøgelser og bevægelser på mobiltelefon-nettet viser imidlertid, at dette ikke kan være rigtigt, fordi Sonay på et tidspunkt har været i Toksvær.

Den intense efterforskning, hvor der i starten var omkring 20 politifolk på sagen, har afsløret, at Sonay var en meget udadvendt pige, og at hun havde tre overnattende drenge på sit værelse natten før, hun blev dræbt. Både Sonays far og mor er dybt forankret i den muslimske tro, og de forstod sandsynligvis ikke deres datters ønske om at integrere sig blandt kammeraterne i Næstved. Hun indledte, sin unge alder til trods, et oprør mod Koranens bud.

Da hendes mor i 1999 fandt et billede af en klassekammerat i Sonays dagbog, brød helvede løs. »Du har bragt skam og vanæret familien,« skreg moren, der i samme åndedrag beordrede sin mand til at hente kniven. Men kniven blev erstattet af en el-ledning, som han forsøgte at kværke pigen med. En handling han for to år siden modtog seks måneders fængsel for.

Ashraf Ahmad Mohammad stammer fra Irak, hvor han var soldat i Saddam Husseins hær. Hendes mor er af kurdisk oprindelse, begge er stærkt troende muslimer. Da Sonay var ni år, blev hun voldtaget i en flygtningelejr i Tyrkiet. Kort efter valgte familien at rejse til Danmark, hvor de søgte asyl.

I jagten på et drabsmotiv har politifolkene tidligere brugt betegnelsen et »religiøst eller kulturelt betinget motiv« - en betegnelse der er langt mere korrekt end udtrykket »æresdrab«. Sidstnævnte eksisterer dog blandt kurdere, og »æresdrab« bliver begået i familier, hvor mindst fire mandlige vidner kan bekræfte, at en pige har begået hor.

Efterforskerne har talt med irakere og kurdere fra Mohammad-familiens hjemegn for at danne sig et billede af kulturen i netop deres del af Irak. Derudover har politiet forsøgt at finde ud af, hvordan man ser på en meget udadvendt pige som Sonay, og hvad det betyder for en familie at miste respekt, fordi ens datter ikke overholder kulturelle regler. Den del af efterforskningen må også formodes at være blandt de trumfer, der vil blive spillet ud med i grundlovsforhøret.