Debattør Poya Pakzad blev noget overrasket, da han opdagede, at den tigger, han nogle gange giver lidt penge foran sin lokale Fakta, måske ikke var, hvad han gav sig ud for.

'Ude foran min lokale Fakta sidder der altid en tigger i porten. De hilser altid. Engang imellem giver jeg en mønt. I dag så jeg så fra cafeen på den anden side af gaden, hvad der tydeligvis var et vagtskifte,' skrev han søndag på sin Facebook-profil.

Hvad den godtroende borger tydeligvis troede var en tigger, så ud til at være en del af noget langt mere suspekt.

'En jeep kørte ind i porten. Tiggeren gav sine penge til chaufføren og satte sig ind i bilen, og ud kom en ny tigger fra passagersædet og satte sig i porten,' skrev Poya Pakzad.

Derfor giver han ikke penge til tiggeren en anden gang.

»Næste gang får de sgu matadorpenge,« afslutter han.

BT har talt med Københavns Politi, som bekræfter, at der eksisterer organiseret tiggeri i København, og at oplevelsen ikke er overraskende, men det har endnu ikke været muligt at få en uddybende kommentar om bagmændendes arbejdsmetoder fra den afdeling, der arbejder specifikt med området. Politiet gør også opmærksom på, at det er forbudt at tigge i Danmark.

»Giv aldrig penge til tiggere«
Men forfatter til bogen 'Livredder eller svømmelærer' om socialpolitik og udsatte og tidligere leder af Kofoed Skole Jens Aage Bjørkøe, der hjælper arbejdsløse og socialt udstødte, advarer kraftigt mod overhovedet at give penge til tiggere.

»Elendighedsmafiaen er helt absurd. De fleste danskere er lidt forvirrede og synes, at en tigger er en stakkel. Også dem der er røget ind i organiseret tiggeri, hvor der sidder nogen bagved og tager den største del af deres penge. Men de bliver udnyttet, og de udnytter os,« siger han.

Forfatteren har selv brugt en stor del af sit liv på at hjælpe de mest udsatte, men han mener ikke, at det at give penge til tiggere er den rigtige måde at hjælpe på.

»Tiggeri er selvdestruktion, og jeg sammenligner det med prostitution. Vi lever i et overflodssamfund, hvor folk ikke behøver at gå sultne i seng, og de fleste, der tigger, har misbrugs- eller psykiske problemer og skal hjælpes med det i stedet. Man føler sig da god, men man er med til at fastholde mennesker i en meget uværdig og udsigtsløs situation ved at give penge,« siger Jens Aage Bjørkøe.

Derfor skal man tage helt andre midler i brug, hvis man som borger gerne vil hjælpe.

»Hvis man ser nogle mennesker i en isoleret sammenbrudt tilværelse, så kan man sige; 'vil du have en kop kaffe eller en burger', og så kan du sætte dig en halv time og snakke med dem.«

Eller du kan give penge til en organisation, du har tillid til.

»Baggrunden for tiggeri i Danmark er jo ikke sult og hård materiel nød. Hvis man vil gøre noget, så bliv frivillig et sted og hjælp folk med at få noget at lave.«

En tigger kan først straffes for betleri i Danmark, hvis vedkommende allerede har fået en advarsel af politiet. I Sverige er det lovligt og ifølge svensk politi var der i november 4700 tiggere fra andre EU-lande.