Har du fået stjålet dit kæledyr, eller ved du noget andet om sagen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Tal fra landets 12 politikredse viser, at danskerne sidste år fik stjålet 122 husdyr. Cirka en tredjedel var hunde, som enten blev snuppet under indbrud i folks hjem eller i det offentlige rum. Politiet har ikke et klart billede af, hvem der stjæler hundene. Dansk Kennelklub er overrasket over det høje tal.

I 2016 blev der på landsplan stjålet 122 husdyr. Det er 27 flere end året forinden og det højeste antal i fem år.

Især hundene er udsat og udgør med 38 anmeldelser cirka en tredjedel af samtlige husdyr, der meldes stjålet til politiet.

Det viser en detaljeret gennemgang af BTs aktindsigt fra landets 12 politikredse.

Hvem, der stjæler de firbenede venner, og hvad de gør med dem, er ifølge politiet fortsat et mysterium. Dog kan salgsværdien af hundene være en faktor, eftersom nogle racehunde - eksempelvis Chihuahua eller Engelsk Bulldog - kan koste mellem 10.000 og 15.000 kroner stykket:

Små racehunde som Chihuahuaen repræsenterer en stor værdi og kan derfor være tyvetækkelige.
Små racehunde som Chihuahuaen repræsenterer en stor værdi og kan derfor være tyvetækkelige.
Vis mere

»Vi har haft en sag med racehundehvalpe, som jeg går ud fra er stjålet med henblik på videresalg. Ellers er der et par anmeldelser om et indbrud, hvor hunden efterfølgende var væk. Men det er meget forskelligt, og der er ikke rigtig et klart billede af, hvad der ligger til grund for tyverierne,« siger Anne Dorte Hoppe Søe, kommunikationskonsulent hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Måske fordi man ikke har et overblik over, hvad der reelt sker med de stjålne hundene, har der i en årrække svirret rygter om, at hunde bliver stjålet med henblik på at være ’træningsdyr’ til organiserede hundekampe i bandemiljøet.

Et rygte som både politiet og Dansk Kennelklub kender til, men som ifølge dem begge ikke har gang på jord, selv om historier fra udlandet vidner om en syg subkultur med bortførte hunde.

Eksempelvis kunne Amerikanske Fox News i 2015 rapportere om et uhyggeligt hundekamps-fænomen kaldet 'trunk fighting' (på dansk bagagerumskamp, red.), der bredte sig i USA. Fænomenet gik ud på, at to kidnappede hunde blev lukket ind i bagagerummet på en bil, hvorefter de sloges til der blev stille, og den ene var død.

Så barbarisk ser det dog langt fra ud herhjemme, siger Lise Lotte Christensen, presseansvarlig i Dansk Kennelklub:

»Der er heldigvis ingen grund til at tro, at 'trunk fighting' eller andre former for hundekampe finder sted i Danmark. For selvom der selvfølgelig findes afstumpede mennesker, som gør forfærdelige ting ved dyr, ligger denne form for hundemishandling meget langt fra den danske mentalitet,« siger hun.

»38 stjålne hunde er mange«

Lise Lotte Christensen er overrasket over, at der alene i 2016 blev indgivet 38 anmeldelser på stjålne hunde.

»Det er rigtig mange, og flere end vi havde regnet med ud fra de henvendelser, vi får,« siger hun, men understreger samtidig, at tallet nok skal korrigeres en smule. Nogle af hundene kan måske selv være smuttet hjemmefra og kommet hjem igen, uden at ejerne har oplyst det til politiet, efter anmeldelsen er indgivet, mener hun.

»Men det ændrer ikke på, at 38 familier har gennemgået mange timers uro og rædsel, hvor de har frygtet for, hvad der er sket med deres kære familiemedlem. Det er ganske forfærdeligt at miste en hund, og det kan på ingen måde sidestilles med at få stjålet en fladskærm,« siger Lise Lotte Christensen.

Tyveri af husdyr hører under straffelovens paragraf 276, og strafferammen for at stjæle en hund er halvandet års fængsel, oplyser politiet. Dog er det yderst sjældent, at sagerne bliver opklaret, viser BTs aktindsigt.

Af de i alt 122 anmeldelser af stjålne husdyr i 2016, blev der kun rejst sigtelser i otte af sagerne.

Ifølge pressetalsmand hos Nordsjællands politi, Henrik Suhr, skyldes det, at sager om stjålne hunde ikke har den helt store prioritet:

»Vi får tusindvis af anmeldelser hvert år, og vi prioriterer dem ud fra, hvad der er vigtigst. Men uden jeg kender til detaljerne, tror jeg ikke, at tyveri af husdyr kommer i første række. Her vægter vi altså personfarlig kriminalitet højere,« siger han.

Herunder ses politiets samlede oversigt over de seneste fem års anmeldelser af stjålne husdyr. 38 af de i alt 122 sager fra 2016 havde hunde som omdrejningspunkt. Der tages forbehold for fejlopdateringer i systemet, oplyser Rigspolitiet.

Udviklingen af anmeldelser af stjålne husdyr fra 2012-2016. Kilde: Rigspolitiet
Udviklingen af anmeldelser af stjålne husdyr fra 2012-2016. Kilde: Rigspolitiet
Vis mere
Antal sigtelser på baggrund af anmeldelser af stjålne husdyr fra 2012-2015. Kilde: Rigspolitiet
Antal sigtelser på baggrund af anmeldelser af stjålne husdyr fra 2012-2015. Kilde: Rigspolitiet
Vis mere