En fængselsbetjent blev truet på livet og slået ned med to knytnæveslag i hovedet af en frustreret indsat i det lukkede fængsel Enner Mark ved Horsens tirsdag eftermiddag. Lige inden var den indsatte blevet bedt om at tage tøjet af og for sjette gang i døgnet blive kropsvisiteret for en eventuel skjult mobiltelefon. Det har været praksis i flere af de lukkede fængsler siden efteråret.

»Lige på den afdeling sker det seks gange i døgnet for nogle af fangerne. Det er en følge af de der 21 mobil-tiltag, som justitsministeren besluttede sidste år i kølvandet på efterforskningen af de fire mænd, der blev tiltalt for at have hjulpet terroristen Omar El Hussein i København og som viste sig at have haft adgang til mobiltelefoner under deres varetægtsfængsling. Fangerne skal kropsvisiteres seks gange i døgnet, og det skal cellen også. Det betyder, at man stort set ikke laver andet. og at hele miljøet er fuldstændig topspændt,« siger Kim Østerbye - formand for Fængselsforbundet, som organiserer det uniformerede personale i Kriminalforsorgen.

»Fangerne oplever ikke andet, end at betjentene kommer med en restriktiv ordre om, at nu skal de smide tøjet. Hele den "dynamiske sikkerhed", som vi kalder det, hvor man lærer hinanden at kende professionelt, lider under det. For når man lærer hinanden at kende, så har man meget sværere ved at begå vold,« tilføjer Kim Østerbye..

»Det har virkelig presset miljøet, efter vi har fået besked på at lave de visitationer, som fylder det hele. For samtidig med hver visitation følger også en mega registreringsopgave bagefter. Uanset om man finder noget eller ej, skal det registreres i alle mulige systemer, så politikerne kan følge med i, om vi visiterer det vi skal. Det er fuldkommen op ad bakke,« forsikrer han.

Fængselsforbundets formand er ikke det mindste overrasket over, at der for tiden med korte mellemrum sker overfald på fængselsbetjentene, som også har rekord i sygefravær blandt offentligt ansatte.

»Hvis statistikken fortsætter, så rammer vi 700 volds- og trusselstilfælde i år mod over 600 sidste år. Det er flere gange om ugen, at nogen bliver slået ned. Det er fuldkommen absurd. Vi bliver nødt til at bryde den spiral - både med den megen vold og med at der mangler personale til at fylde vagtplanerne, fordi sygefraværet er så højt. Vi har mere overarbejde end politiet - forholdsmæssigt. Det er helt absurd. I min verden mangler vi mindst 150-200 mand akut,« skønner Kim Østerbye.

For nylig kom det frem, at fængselsbetjentene har et rekordhøjt sygefravær. Den gennemsnitlige fængselsbetjent er nu sygemeldt 31 dage om året. Det viser tal fra Kriminalforsorgen efter første kvartal 2017.

Dermed forsætter sygefraværet med at stige for fængselsbetjentene. Det er øget fra 20 dage i 2015, 25 dage i 2016 til nu 31 dage. Især på grund af langtidssygemeldinger. Gennemsnittet for alle statsansatte ligger på 8,4 dage. Fængselsbetjente er altså mere end tre gange så syge som statens øvrige ansatte.