En sag fra Ry har rystet Danmark. Fire etnisk danske drenge angreb mandag en afghansk skolekammerat ved at kaste en flaske med antændt, brændbar væske over ham med svære skader til følge. Skolelederen har været ude med sin egen teori om, at de fire unge drenge ikke havde tænkt over, hvilke konsekvenser angrebet kunne få. Men tænker fire drenge ikke længere end det? BT har foreholdt udtalelsen for en psykolog.

Fire drenge på 15 år og 16 år er anholdt og sigtet for forsøg på manddrab ved at kaste en brændende flaske med benzin på en 16-årig skolekammerat foran den lokale idrætshal i Ry.

Episoden fandt sted i den østjyske by Ry mandag eftermiddag og drengen, der er af afghansk afstamning, var i første omgang i kritisk tilstand med tredjegradsforbrændinger på 50 procent af kroppen.

Det har efterladt familier, venner og skole i chok. Og politiet er foreløbigt ikke kommet med udmeldinger om, hvilke bevæggrunde der har fremprovokeret det voldsomme angreb. Det har også været småt med oplysninger om de fire sigtedes baggrunde.

Konstitueret skoleleder Alma Schack Andersen har tidligere sagt følgende til BT om episoden:

»Det er klart, at denne forfærdelige episode er selvfølgelig værst for ofret, men det er jo også ulykkeligt for de fire drenge, der har gjort det her. Jeg tror ikke, de har tænkt så langt, hvilke konsekvenser det har haft; at de kunne skade en skolekammerat så alvorligt, og at de kan risikere at komme i fængsel for det. Det tror jeg simpelthen ikke på, at de har været bevidste om,« sagde hun.

Men er det forventeligt, at 16-årige drenge ikke kan tænke så langt?

BT har talt med Lars Emil Andersen, der er uddannet psykolog og leder af tre socialpædagogiske døgninstitutioner i Region Midjylland. Samme form for institution, hvor de fire sigtede teenagere befinder sig nu, efter de blev varetægtsfængslet.

»Det er en tragisk hændelse. Også for dem, der har gjort det,« siger han og fortsætter:

»I al almindelighed er der en større risiko for, at man som ung kaster sig ud i risikabel adfærd. Men at gå derfra til at kaste brændende benzin på et andet menneske? Det er ikke almindeligt.«

Lars Emil Andersen har arbejdet med udsatte unge siden 1994 og har taget imod unge, som har begået forskellige former for kriminalitet. Da han ikke kender alle detaljer i episoden, så kan han ikke at forholde sig til den specifikke sag. Og hvis han kendte til sagen i detaljer, ville han heller ikke udtale sig om det til pressen.

»Men som fagperson og med min baggrund som psykolog mener jeg, at man i al almindelighed må forvente, at man som 16-årig har indsigt i, at det er forbundet med stor risiko for skade at kaste en brændende flaske med benzin mod et andet menneske,« siger Lars Emil Pedersen.

Han fortæller dog, at kriminalitet, som unge begår, ofte er af spontan og impulsiv karakter.

Føler sig ikke sikre i Ry

Tidligere har den 16-årige forurettede været offer for et andet overfald på Mølleskolen, hvor en to år ældre dreng tog kvælertag på ham. Ifølge den forurettedes familie og en af de mistænkte gerningsmænds far har der længe været en konflikt mellem de involverede parter. Hvem der er skyld i hvad, er endnu uklart. Det samme er motivet.

Familien til den forurettede har tidligere fortalt, at de nu overvejer at flytte fra byen.

»Lige nu føler vi os slet ikke sikre på at bo i Ry længere. Jeg har fem børn, heriblandt to mindre børn, en pige på otte og en dreng på ni. Jeg tør ikke sende dem i skole længere, jeg er bange for, at de vil blive udsat for det samme. Derfor er min søn hjemme for at passe dem,« har den forurettedes far tidligere sagt.

Det eneste, der står klart på nuværende tidspunkt, er, at det hele kulminerede mandag aften.

De fire drenge har nægtet sig skyldige i forsøg på manddrab. Og faderen til en af de fire sigtede teenagere har tidligere fortalt, at drengene kun tog flasken med, så de kunne 'forsvare' sig mod den afghanske dreng, som de angiveligt var bange for.

Alle fire er varetægtsfængslet i surrogat i fire uger. Grundlovsforhøret skete for lukkede døre, hvorfor offentligheden endnu ikke har haft indsigt i de sigtedes version af hændelsesforløbet.