Han endte sit liv på Svanevej i København iført skudsikker vest og med to pistoler i hænderne. Skudt og dræbt af politiet.

Forinden havde han begået det værste terrorangreb i Danmark i nyere tid.

To mænd, der ofrede dem selv for at redde andre, tog han livet fra. Seks betjente sårede han. Utallige menneskers liv vendte han op og ned på.

Det her er fortællingen om Omar Abdel Hamid el-Hussein og det mørke kapitel i Danmarkshistorien, han skrev sig ind i under en 13 timer lang menneskejagt gennem de københavnske gader for et år siden den 14. februar.

Før angrebet

Omar Abdel Hamid el-Hussein blev født i Danmark af palæstinensiske forældre den 11. september 1992. En stor del af sin opvækst boede han i Mjølnerparken på Nørrebro sammen med forældrene og lillebroderen.

Da forældrene blev skilt, flyttede han i tre år med sin mor til Jordan, hvor han gik i skole. Efter 8. klasse kom han tilbage til Danmark.

Allerede fra de tidlige teenageår blev han kendt af politiet. Først som indbrudstyv, så voldsmand og siden som knivstikker.

Fire domme fik han i årene fra 2011 til 2014. Tre gange indberettede de institutioner, han afsonede i, tegn på radikalisering hos ham.

Det var dommen for at have stukket en anden mand, han blev løsladt fra to uger før, han mødte op med våbnene i hænderne ved først Krudttønden og siden synagogen i København.

I november 2013 havde Omar Abdel Hamid el-Hussein umotiveret overfaldet en 19-årig mand i et S-tog. Flere gange stak han ham med en kniv.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses Omar Abdel Hamid El-Hussein i det S-tog, hvor han stak en 19-årig mand med en kniv.
Her ses Omar Abdel Hamid El-Hussein i det S-tog, hvor han stak en 19-årig mand med en kniv. Foto: Politifoto
Vis mere

Den unge mands liv hang i en tynd tråd, men han overlevede. I byretten var der spild blandt de juridiske dommere og nævninge. Skulle han dømmes for forsøg på manddrab eller for legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter? Det endte med at blive det sidste. To års fængsel lød dommen på.

Alligevel blev Omar Abdel Hamid el-Hussein løsladt godt halvanden måned senere den 30. januar som følge af en kendelse i Østre Landsret. Anklagemyndigheden havde anket dommen og ville have ham dømt for forsøg på manddrab.

Anklageren ønskede, at Omar Abdel Hamid el-Hussein skulle være fængslet under ankesagen, men Østre Landsret valgte at løslade, da der var risiko for, at han på den måde kunne komme til at sidde fængslet i længere tid end dommen på to år.

15 dage senere mødte han op med en automat-riffel i hænderne ved Krudttønden på Østerbro i København.

Krudttønden

Terrorangrebet begyndte omkring klokken 15.30 ved Krudttønden, hvor der blev holdt et debatarrangement om ytringsfrihed og censur med blandt andet den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks.

På vej derhen tog Omar Abdel Hamid el-Hussein sit gevær frem af en taske, han smed fra sig på jorden. Til at begynde med forsøgte han at komme ind i bygningen via en bagdør til det lokale, hvor arrangementet fandt sted. Men døren var låst.

Han gik derfor rundt til indgangspartiet, hvor han skød mod de betjente og andre personer, der stod i cafeområdet udenfor foredragssalen bag en glasrude ud til gaden.

Klokken 15.33 modtog politiet de første alarmopkald. En mand i en sort jakke havde skudt mod Krudttønden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses Omar Abdel Hamid el-Hussein, efter han efterlod den stjålne bil på Borgervænget på Østerbro, hvorfra han også bestilte en taxa.
Her ses Omar Abdel Hamid el-Hussein, efter han efterlod den stjålne bil på Borgervænget på Østerbro, hvorfra han også bestilte en taxa. Foto: Københavns Politi
Vis mere

Mange gæster flygtede fra stedet via bagdøren. En valgte dog at forsøge at redde de mange mennesker ved at prøve at overmande personen med geværet. Heltemodet kostede den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard sit liv. Fire betjente blev såret.

Samtidig med at Finn Nørgaard mistede livet, åbnede andre gæster en branddør umiddelbart til venstre for indgangspartiet. Udenfor stod Omar Abdel Hamid Hussein kun få meter væk og vendte sig mod dem med geværet i hænderne.

Gæsterne nåede at smække døren i igen.

Artiklen fortsætter under kortet.

I alt afgav Omar Abdel Hamid el-Hussein 28 skud kaliber 5.56 med et M/95 gevær. Derefter flygtede han mod nord og kom ad baggårde til Borgmester Jensens Allé ud for nr. 15.

Der så han en bil, hvor en kvinde sad på passagersædet og ventede på sin kæreste. Nøglerne sad i tændingen.

Omkring klokken 15.33 tvang han hende ud af bilen og kørte væk i den.

Artiklen fortsætter under billedet.

Efter attentatet mod Krudttønden flygtede Omar Abdel Hamid el-Hussein nordpå, hvor han endte på Borgmester Jensens Alle. Der tvang han en kvinde ud af en bil, hun havdet siddet i, mens hun ventede på sin kæreste. Han kørte væk i bilen, som efterfølgende blev efterlyst.
Efter attentatet mod Krudttønden flygtede Omar Abdel Hamid el-Hussein nordpå, hvor han endte på Borgmester Jensens Alle. Der tvang han en kvinde ud af en bil, hun havdet siddet i, mens hun ventede på sin kæreste. Han kørte væk i bilen, som efterfølgende blev efterlyst. Foto: Emil Hougaard
Vis mere

Mjølnerparken

Klokken 15.55 ringede Omar Abdel Hamid el-Hussein til et københavnsk taxaselskab og bestilte en vogn til Borgervænget i det nordlige Østerbro. Der havde han efterladt kvindens bil.

Tyve minutter senere blev han sat af taxaen ved en opgang i Mjølnerparken på Nørrebro.

Der mødtes han angiveligt med fire personer. De sidder nu tiltalt for at have medvirket til terror og til at have opildnet ham til det efterfølgende angreb på synagogen.

Ifølge anklageskriftet havde de fire mænd, som alle er omfattet af navneforbud, vedvarende og tæt kontakt med Omar Abdel Hamid el-Hussein i perioden fra efter angrebet ved Krudttønden og frem til angrebet ved synagogen.

I den periode forsynede de angiveligt Omar Abdel Hamid el-Hussein med blandt andet en hættetrøje og med ammunition, både 7,65 mm og 9 mm patroner. Begge typer blev brugt i forbindelse med det efterfølgende angreb, mens to af mændene også er tiltalt for at have hjulpet med at bortskaffe den fuldautomatiske militærriffel, der blev brugt til at skyde og dræbe Finn Nørgaard.

Klokken 19.10 udtalte daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sig for første gang om skudattentatet: »Danmark er i dag blevet ramt af en kynisk voldshandling. Alt tyder på, at skyderiet på Østerbro var et politisk attentat og dermed en terrorhandling,« sagde hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses Omar Abdel Hamid el-Hussein, efter han skiftede tøj et sted - formentligt i Mjølnerparken, efter han var kommet dertil med en taxa.
Her ses Omar Abdel Hamid el-Hussein, efter han skiftede tøj et sted - formentligt i Mjølnerparken, efter han var kommet dertil med en taxa. Foto: Københavns Politi
Vis mere

Godt to timer senere trådte Omar Abdel Hamid el-Hussein ind ad døren til internetcaféen PowerPlay på Nørrebrogade. Det var ifølge anklageskriftet de fire tiltalte mænd, der i tidsrummet mellem kl. 21.16 og 22.15 skaffede og betalte for en computer der.

Den brugte Omar Abdel Hamid el-Hussein til at finde frem til sit næste mål efter angrebet ved Krudttønden. Synagogen i Krystalgade i Indre By.

Synagogen

Omkring klokken 00.41 begyndte det andet angreb.

Tidligere på aftenen havde Omar Abdel Hamid el-Hussein cyklet frem og tilbage i Indre By i København. Blandt andet tæt på synagogen på Krystalgaden, hvor politiet mener, han har rekognosceret.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses Omar Abdel Hamid el-Hussein cykle rundt i indre København forud for angrebet på Københavns synagoge.
Her ses Omar Abdel Hamid el-Hussein cykle rundt i indre København forud for angrebet på Københavns synagoge.
Vis mere

Ud fra videoovervågning, vidneafhøringer og undersøgelser på stedet forløb angrebet, der varede lige under et minut, sandsynligvis således ifølge Rigspolitiets redegørelse:

Klokken 00.40.54:  En person, der senere viser sig at være Omar Abdel Hamid el-Hussein kommer til syne og går til højre ad Krystalgade i retning mod synagogen. Han går ud og stiller sig på̊ vejen.

Klokken 00.41.00: En patruljebil kommer til syne i Krystalgade. Patruljebilen er bag manden, der står ude på̊ vejen.

Klokken 00.41.04: Manden trækker ind på̊ fortovet og går helt ind til facaden af en bygning. Patruljen observerer manden, som de vurderer som beruset, idet han går usikkert og let slingrende. Han tager fat i et vejskilt på̊ hjørnet af Krystalgade og Peder Hvitfeldts Stræde og bøjer sig forover med ansigtet i retning mod Peder Hvitfeldts Stræde. Patruljen taler om, at han nok skal kaste op.

Klokken 00.41.28: Manden står stadig på̊ fortovet. To andre personer går ad Krystalgade mod vest og passerer manden.

Klokken 00.41:32: Manden går efter de to personer, der netop har passeret ham, i retning mod synagogen. Patruljebilen forsvinder ud af videoovervågningen.

Klokken 00.41.40: Den civile vagt, som har stået på̊ fortovet foran slusen ind til synagogen, går ind gennem porten, samtidig med at den frivillige vagt Dan Uzan går ud.

Klokken 00.41.43: De to gående personer har går forbi de to politibetjente, der står på̊ fortovet umiddelbart til venstre for slusen. De to betjente står ved siden af hinanden og kigger mod øst - den retning, som manden kommer fra. Begge betjente har deres maskinpistoler foran sig, hængende løst i bæreremmen. Den ene betjent har hænderne i jakkelommerne.

Klokken 00.41.44: Den civile vagt, der netop er blevet afløst af 37-årige Dan Uzan, står i slusen ved den inderste port til synagogen. Dan Uzan står på̊ fortovet foran den yderste port , der endnu ikke lukket.

Klokken 00.41.45: Manden går direkte over mod Dan Uzan. Han er iført en hættetrøje med hætten oppe og muligvis en kasket. Da han er omkring en meter fra Dan Uzan, løfter han armen, og der ses lysglimt på̊ videoovervågningen, som formodes at stamme fra pistolskud. Dan Uzan falder om på̊ jorden, efter han har stillet sig i vejen og forhindret manden i at trænge gennem porten.

Klokken 00.41.46: Manden peger nu mod de to betjente, som står nogle meter fra ham. Endnu et lysglimt ses, og de to betjente falder bagover og lander på̊ fortovet op af gitteret. Der ses endnu et lysglimt. Begge betjente bliver ramt – den ene i armen og den anden i foden.

Klokken 00.41.47: Der ses yderligere to lysglimt fra manden, der stadig peger på̊ betjentene. Gerningsmanden afgiver i alt seks skud med to forskellige pistoler, henholdsvis kaliber 7.65 og 9 mm. Gerningsmanden har en pistol i hver hånd.

Da den ene betjent falder på fortovet, bliver hans magasin slået ud af hans maskinpistol. Den anden betjent afgiver ét skud, der ikke rammer manden.

Klokken 00.41.49: Manden vender sig om og flygter fra stedet.

Svanevej

Omar Abdel Hamid el-Hussein løb efter angrebet mod synagogen mod Nørreport og forsvandt.

Senere dukkede han op på nogle af de direkte overvågningsbilleder fra Mjølnerparken, som en observatør fra PET og videoefterforskere fra Københavns Politi holdt øje med, efter taxachaufføren var blevet fundet og havde fortalt, hvor han havde kørt Omar Abdel Hamid el-Hussein hen.

Sent natten til søndag klokken 04.44 lagde de mærke til en person på overvågningsbillederne, der passede på gerningsmandens signalement. Han stod foran en opgang, han om eftermiddagen var set komme ud af, men han gik ikke ind. Flere betjente fulgte efter ham, da han gik videre.

Artiklen fortsætter under billedet.

Efter at taxachaufføren satte Omar Abdel Hamid el-Hussein af et sted i Mjølnerparken på Nørrebro, mødtes han tilsyneladende med fire mænd, der nu er tiltalt for at medvirket til terror.  
Efter at taxachaufføren satte Omar Abdel Hamid el-Hussein af et sted i Mjølnerparken på Nørrebro, mødtes han tilsyneladende med fire mænd, der nu er tiltalt for at medvirket til terror.   Foto: Emil Hougaard
Vis mere

Da de så ham forsøge at skjule sig ved en opgangsdør til Svanevej 1 på Nørrebro, tog de kontakt til ham – med deres våben trukket.

I samme øjeblik vendte Omar Abdel Hamid el-Hussein sig om. Iført skudsikker vest og bevæbnet med en pistol i hver hånd. Han nåede at skyde tre gange mod politiet, før betjentenes kugler fældede ham.

Klokken 05.03 lå Omar Abdel Hamid el-Hussein død på gaden. Menneskejagten var forbi.

Kilder: Rigspolitiets redegørelse, anklageskrifter og interviews.