Når en tyv løber med smykkeskrinet eller fladskærmen, har han kun i de færreste tilfælde politiet i hælene.

En ny beretning fra Rigsrevisionen viser ifølge DR, politiet i 2014 henlagde hele ni ud af ti indbrudssager. Det vil sige, at man opgiver at efterforske sagen yderligere, efter der er optaget rapport.

Det er overraskende mange sager, lyder reaktionen fra forsikringsselskabernes brancheorganisation, Forsikring og Pension.

»Man får et godt indtryk af politiet, når de kommer ud og optager rapport efter et indbrud - men så tror jeg, mange bliver skuffede over at høre, at politiet så tager hjem og lægger sagerne i en bunke,« siger underdirektør Hans Reymann-Carlsen til dr.dk.

På Sjælland har politikredsene oprettet en specialenhed, der arbejder målrettet for at bekæmpe de organiserede indbrudsbander. Lederen af Task Force Indbrud, politiinspektør Bent Isager-Nielsen fra Københavns Vestegns Politi, kalder det »sund fornuft«, at politiet ikke bruger kræfter på at efterforske størstedelen af indbruddene.

»Hvis der er DNA-spor, fingeraftryk, vidner eller billeder fra overvågningskameraer, så efterforsker vi som udgangspunkt sagen, fordi der er mulighed for det. Men er der ingenting at gå efter ved den indledende vurdering af sagen, så kan vi meget vel henlægge den, fordi vi bruger ressourcerne på noget andet,« siger han til dr.dk.

Politiinspektøren understreger dog, at en sag ikke nødvendigvis bliver lagt død, når den ikke længere efterforskes. Alle anmeldelser bliver gemt og kan tages frem igen, hvis der kommer nye oplysninger i en sag.

Ifølge beretningen fra Rigsrevisionen henlagde politiet samlet set 274.000 straffesager i 2014. Det er 30 procent af alle sager.