En elektronikforhandler fra Holbæk kan blive straffet, fordi han har brudt persondataloven og lagt TV-optagelser fra et tyveri på Facebook.

Det koster det at tage loven i egen hånd? Det mærker butiksejer Anders Baagland, som på Facebook har lagt overvågningsbilleder af formodede tyve i færd med at plyndre lageret i hans Expert-butik i Holbæk. Datatilsynet undersøger nu, om butiksejeren skal have en bøde for at overtræde persondataloven, fordi han har offentliggjort billederne uden de mistænktes samtykke.

Den lille, men meget principielle historie begyndte ifølge butiksejeren, da to polske statsborgere onsdag i sidste uge trådte ind i elektronikforretningen i Holbæk. Den ene, en 36-årig mand, distraherede snart ekspedienterne med komplicerede spørgsmål om satellitter. Den anden – en 40-årig kvinde – listede sig ud på det tilstødende lager, hvor hun ifølge de billeder, som er blevet set af tusindvis af mennesker, styrede hen til hylden med mobiltelefoner og skovlede dem ned i nederdelen.

Samme eftermiddag opdagede de ansatte, at der i dén grad manglede mobiltelefoner på lagret, og de gennemgik lokalets overvågningskamera. De ringede så til lokalpolitiet i Holbæk for at anmelde det, der i deres øjne var en klokkeklar forbrydelse. I den anden ende af linjen lød det, at der ikke var ressourcer til at køre ud, og at optagelsen kunne afleveres på stationen. Da det blev forsøgt fredag, var stationen lukket og åbnede først igen mandag morgen. I stedet blev forbrydelsen lagt på Facebook i håb om, at gerningsmændene ville blive genkendt.

»Vi tog tyvene med fingrene i kagedåsen. Det kan fandeme ikke være meningen, at ofrene skal beskytte de kriminelle,« siger Anders Baagland.

Omvendt tager borgere heller ikke gratis sagen i egen hånd.

»Sådan nogle TV-overvågningsbilleder skal afleveres til politiet, fordi det både er beviser og et efterforskningsredskab. Og efterforskningen står politiet altså for,« siger Per Heide Sørensen, som er leder af lokalpolitiet i Holbæk.

Om selvtægten får konsekvenser for Anders Baagland, tygger man på i Datatilsynet, som er tilsynsmyndighed på området.

»Jeg kan bekræfte, at vi er opmærksomme på det. Men jeg vil ikke kommentere den konkrete sag, fordi vi er i gang med at gøre os overvejelser om, hvordan vi håndterer den,« siger kontorchef Lena Andersen og fortsætter:

»Vi har i andre tilfælde, hvor der er blevet offentliggjort TV-overvågningsbilleder, foretaget politianmeldelse.«

Persondataloven giver banker, butikker og andre mulighed for TV-overvågning. Men loven beskytter alle, herunder kriminelle, i og med at optagelserne kun må videregives til politiet eller med samtykke.

I 2008 blev Guldsmedeforretningen Diamanten i Aarhus røvet. Bagefter lagde guldsmed Preben Randløv billeder fra butikkens overvågningskamera på YouTube og udlovede en dusør på 25.000 kr. Billederne viste, hvordan røveren bl.a. slog en ansat i hovedet og stjal smykker for 1,3 mio. kr. Datatilsynet meldte guldsmeden til politiet, og byretten idømte ham en bøde på 2.000 kr. Senere blev han frifundet ved landsretten.

Sympati hos Venstre

Anders Baagland kan godt leve med en bøde, forklarer han. Det er heller ikke første gang, han bryder persondataloven. Da tyve i sommer plagede en anden Expert-butik i Nykøbing Sjælland, sendte han optagelserne til Ekstra Bladet, som lagde det ud på avisens Facebook-side. Dagen efter blev tyvene genkendt og anholdt. Fremgangsmåden er ifølge Baagland så effektiv, at persondataloven bør justeres derefter.

Med eller uden politiets afgørelse

Den opfordring er Karsten Nonbo (V), medlem af Folketingets Retsudvalg, bestemt lydhør over for.

»Jeg har meget stor forståelse for mandens sag. Efter min overbevisning bør man meget hurtigt kunne sende et foto eller en optagelse ud i byen af en person, som med 100 procents sikkerhed er taget i en forbrydelse,« siger han.

Der skal dog falde erstatning, bøde og dementi, hvis uskyldige hænges ud. Initiativet vil Nonbo tage op med Venstres folketingsgruppe.

Derimod ser Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, ingen grund til at ændre bestemmelsen:

»Vi kan ikke have, at Facebook bliver et sted, hvor folk selv offentliggør den slags billeder. Det er politiets afgørelse, om det skal ske – og det er faktisk et redskab, som politiet bruger langt mere offensivt.«

I den pågældende sag fra Holbæk blev de formodede tyve ikke fældet af sociale medier. De snublede over deres egne ben. Mandag aften vendte de tilbage til gerningsstedet og blev genkendt. De ansatte førte kvinden ind på et kontor, men manden stak af og flygtede ind i Knudskoven. Ved 20-tiden omringede politiet skoven, og en hundepatrulje opsporede manden i et krat.

De to polakker blev tirsdag varetægtsfængslet i fire uger.