Hun forudså hjertestop før de indtraf. Og havde en bemærkelsesværdig evne til at blive midtpunkt for dramatiske hændelser med livstruende blødninger og forgæves hjertemassage på patienterne, når hun var på vagt som sygeplejerske på Nykøbing Falster Sygehus.

Det vakte efterhånden kollegernes stærke mistanke om, at noget var helt, helt galt, og til sidst rullede lavinen. Det mønster har tegnet sig under varetægtsfængslingen af en 31-årig sygeplejerske fra Nykøbing Falster, der nu er blevet tiltalt for tre drab og et drabsforsøg på patienter.

Bt.dk kortlægger her, hvad der mere præcist skete på den sidste, fatale nattevagt, som sygeplejersken gennemførte umiddelbart før sin anholdelse 1. marts i fjor. Det er især sket ved at sammenstykke de små bidder af oplysninger, som Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har været nødt til at lægge frem i de få åbne retsmøder, hvor sygeplejerskens varetægtsfængsling er blevet forlænget med fire ugers mellemrum.

Og især belastende vidneudsagn fra kollegerne på den sidste, dramatiske nattevagt har efter alt at dømme været centrale for statsadvokatens beslutning forleden om at rejse tiltale mod den 31-årige sygeplejerske.



Det gælder ikke mindst iagttagelserne fra hendes nærmeste kollega på den dramatiske nattevagt mellem 28. februar og 1. marts i fjor på Akutafdeling 3 i Nykøbing. Her blev to af  patienter ifølge politiets tiltale dræbt og en sidste patient overlevede med nød og næppe at få sprøjtet en livsfarlig cocktail af morfin, stesolid og hjertemedicinen cordarone ind i sin krop.

Nattevagtkollegaen havde arbejdet på afdelingen i over tre år og er i øvrigt er kæreste med afdelingens overlæge. Kollegaen havde på forhånd en ubehagelig mistanke om, at den nu sigtede sygeplejerske slog patienterne ihjel.

Den mistanke havde en række kolleger talt om i flere år, og der havde sågar været holdt en temadag med deltagelse af en psykolog på den 31-åriges tidligere afdeling på sygehuset, fordi mange dramatiske dødsfald prægede stemningen negativt også der i den periode.



Nattevagtkollegaens mistanke havde fået yderligere næring, efter at der 14 dage før skæbnenatten - på en anden fælles weekendvagt -  også var indtrådt fire dødsfald på afdelingen. Det var usædvanligt og foruroligende, fordi de fire døde ifølge kollegaen ellers alle havde været såkaldt stabile patienter.

Natten til den 1. marts havde kollegaen derfor sat sig for at være ekstra opmærksom på den 31-årige sygeplejerskes aktivitet i løbet af vagten. Den gik fra kl. 19 til 07 næste morgen, og allerede før kl. 21 var de to første patienter døde.

Først den 66-årige Viggo Holm Petersen, der var blevet indlagt samme eftermiddag kl. 16.29. Han døde kl. 20.35, efter at kollegaen til sin undren havde fundet ham med et drop indeholdende et hvidt stof, der formentlig var stesolid. En senere obduktion viste bl.a. morfin og stesolid i dødelig koncentration i hans blod.

Den anden døde patient var den 86-årige Anna Lise Poulsen. Hun var indlagt samme dag kl. 13.56, og døde kl. 20.37. Antagelig også af en overdosis morfin og stesolid.

Begge patienter havde ved indlæggelsen ikke morfin i deres blod, har man kunnet se af tidlige blodprøver.



Efter de to dødsfald faldt der i nogle timer natten over ro over afdelingen. Den nu sigtede gik fra kl. 00.45 til kl. 03 ind for at sove, og hendes kollega sov selv fra kl. 03 til 04.33.

Forinden havde hun dog for en sikkerheds skyld tjekket afdelingens medicinrum, og da hun vågner igen, tjekker hun endnu en gang medicinbeholdningen på hylderne.
Her opdager hun, at der under hendes sovepause er blevet taget en ampul stesolid og fire ampuller adrenalin samt brudt en pakning på en såkaldt hjertestoppakke med den stærke hjertemedicin cordarone. “Da jeg opdagede det, gik der et koldt gys gennem mig,” har kollegavidnet forklaret politiet.

Ikke længe efter beslutter hun sig for at træde et par skridt ind på stue 34 på akutafdelingen, hvor den nu sigtede sygeplejerske står bøjet over en seng med den 73-årige Maggi Margrethe Rasmussen. Hun var blevet indlagt dagen før kl. 10.37, og havde hverken ved indlæggelsen eller senere samme dag spor af morfin eller stesolid i sine blodprøver.



Da kollegaen træder ind på stuen, ser hun den nu 31-årige sygeplejerske sætte patientens alarm på pause i tre minutter, mens hun bagefter piller ved patientens venflon (drop-port i håndryggen). Da kollegaen går ind på stuen, tænker hun ifølge sin senere forklaring til politiet kun på at forhindre patienten i at få unødvendig medicin.

Derfor spørger hun sygeplejersken: "Kan jeg hjælpe med noget?”. Det svarer den nu sigtede nej til, mens hun ifølge kollegaen fumler lidt med to større sprøjter i sin venstre hånd. Hurtigt folder hun begge arme over brystet, og skjuler dermed de to sprøjter mellem barmen og sin ene overarm.

Kollegaen træder lidt vande for ikke alt for tydeligt at vise sin mistanke og går så ind i et tilstødende kontor, hvor hun via en monitor uset kan følge med i patientens tilstand.

I løbet af tre-fem minutter kan hun se iltmætningen i patientens blod styrtdykke. Et tegn på, at hun holder op med at trække vejret, og kort efter bliver der slået alarm om hjertestop. Sygeplejersken råber inde fra stuen om hjertestop på stue 34.

En anden sygeplejerske, der også blev tilkaldt af den sigtede til hjertestop, har under afhøringer hos politiet forklaret, at hun til sin overraskelse kunne se, at patienten stadig havde en puls på 69, da hun nåede frem til stue 34.

Det undrede hende også, at sengen allerede var taget ud fra væggen og gjort klar til hjertestop, FØR det var indtrådt.

»Det var som om, at hun havde forudset et hjertestop,« har denne kollega forklaret politiets efterforskere om den 31-årige sygeplejerske, der er beskyttet af et navneforbud.



Sygeplejersken har under et kæremål af sin varetægtsfængsling i Østre Landsret forklaret, at hun havde hentet to medicinpræparater til den 73-årige patient Maggie, fordi en kvindelig læge havde bedt hende om det. Det har den pågældende læge dog senere pure afvist som "direkte forkert" ved en afhøring. Blandt andet fordi de to præparater ville være decideret farlige, ifølge lægens forklaring.

Den 73-årige patient Maggie nåede rent faktisk at dø på den dramatiske nat i marts, men blev genoplivet og lever stadig.
Efter genoplivningen i de tidlige morgentimer blev der kl. 11.00 samme formiddag taget en blodprøve af patienten. Analysen viste et foruroligende indhold af morfin og stesolid.

Tre tidligere blodprøver fra døgnet før kl. 10.27, 20.05 og 01.32 viste ingen spor af hverken stesolid eller morfin.

Samme morgen kl. 07.30 har akutafdelingens overlæge, der var kæreste med det centrale kollegavidne og havde hørt om hendes iagttagelser, meldt nattens mistænkelige dødsfald blandt patienterne til politiet.

Og kl. 15.34 bliver den nu 31-årige sygeplejerske anholdt, efter at være blevet ringet op af politiet på sin mobiltelefon. Det skete, mens hun lå og sov hos sin kæreste i Nykøbing Falster.

Hun nægter sig skyldig, men har ikke siden været på fri fod.