Kender du noget til sagen? Så vil BT gerne høre fra dig. Skriv til 1929@bt.dk.

Aarhus Lufthavn i Tirstrup, Roskilde Lufthavn i Tune er åben igen, efter bombetrusler.  To lufthavne og to indkøbscentre blev mandag evakueret herhjemme. Det skete, efter stribevis af bombetrusler løb ind til blandt andet uddannelsesinstitutioner, lufthavne og indkøbscentre i byer som København, Aarhus, Roskilde og Slagelse. Politiet har samlet efterforskningen i sagen et sted.

Det bliver politiet i Midt- og Vestsjælland, der skal tage sig af efterforskningen af de mange bombetrusler, som mandag har gjort, at Roskilde og Aarhus Lufthavn samt et indkøbscenter i Roskilde og et i Slagelse blev evakueret.

Flere andre steder som Copenhagen Business School (CBS), Københavns Universitet og Københavns Lufthavn har også modtaget bombetrusler, men her har politiet vurderet, at det ikke var nødvendigt at evakuere.

Til BT fortæller den vagthavende ved Midt- og Vestsjællands Politi om de mange bombetrusler landet over.

»Det virker koordineret. Men vi kan ikke sige, om det er tilfældet lige nu. Vi har endnu ikke overblik over de mange sager. Og lige nu er vi ved at samle de mange informationer fra de forskellige steder sammen. Og så begynder efterforskningen,« siger vagtchef Carsten Andersen.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Ro's Torv i Roskilde er blevet evakueret.
Ro's Torv i Roskilde er blevet evakueret. Foto: Espen Dahl-Fredsted
Vis mere

Flere lufthavne modtog trusler

Politiet i Midt- og Vestsjælland var det første til at opleve en bombetrussel mandag, da Roskilde Lufthavn tidlig mandag eftermiddag blev evakueret efter en bombetrussel.

Ikke længe efter blev det meldt ud, at Vestsjællandscentret i Slagelse, som ligger under Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi, måtte evakueres grundet en bombetrussel. Og kort efter blev Ro's Torv i Roskilde evakueret - også efter en bombetrussel.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Politi ved Roskilde Lufthavn.
Politi ved Roskilde Lufthavn. Foto: Henrik R. Petersen
Vis mere

De mange bombetrusler var blevet spredt ud over hele landet. Også i København havde flere institutioner modtaget bombetrusler. Det drejer sig blandt andet om Københavns Lufthavn, Copenhagen Business School (CBS) og Københavns Universitet. I disse tilfælde har politiet i København vurderet, at der ikke var grund til at evakuere.

Kender du noget til sagen? Så vil BT gerne høre fra dig. Skriv til 1929@bt.dk.

»Der er løbet flere bombetrusler ind landet over, og det er Rigspolitiet, som har overblikket. Dem, der er kommet i København, er vurderet som grundløse. Der har været mod flere lokationer i København, men de er vurderet som grundløse. Det er måden, at det er kommet på og så videre, der gør, at vi vurderer dem som grundløse,« sagde Kristian Aaskov vagtchef Københavns Politi til BT.

Det seneste sted, som blev evakueret, er Aarhus Lufthavn - også kendt som Tirstrup.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Aarhus Lufthavn - Tirstrup.
Aarhus Lufthavn - Tirstrup. Foto: Alarm112Midtjylland.dk
Vis mere

Mange teorier og dyr straf

De mange bombetrusler kom med kort mellemrum, og derfor er det ikke utænkeligt, at det kan være koordineret. Det er da også en af de muligheder, som politiet skal se på, fortæller Carsten Andersen fra Midt- og Vestsjællands Politi, som altså står for den samlede efterforskning.

»Vi er meget tidligt i efterforskningen. Men en af de teorier, som vi kommer til at kigge på, er, om det er koordineret. Men vi skal også kigge på mange andre teorier,« siger Carsten Andersen.

Han mener ikke, at man behøver at være nervøs, som situationen ser ud lige nu.

»De steder, vi har været ude og lede, har vi ikke fundet noget, der tyder på bomber. Så der er ingen grund til uro. Det er selvfølgelig en alvorlig situation. Og hvis man har lavet en bombetrussel, så er det en af de dyre straffe, man kan få,« siger han.

I tilfældet med Vestsjællandscentret, som er et indkøbscenter i Slagelse, modtog indkøbscentret en e-mail med truslen. Det fortalte centermanageren, Erik Rydahl, til BT.

»Der er indkommet en bombetrussel på email til mig og centrets driftleder. I mailen står der noget i stil med, at ’der går rygter i Slagelse om, at der skal springes en bombe i Vestsjællandscentret i dag,« forklarede Erik Rydahl.

»Det er møgubehageligt. Måske er mailen om bombetruslen bare fra en, der ville advare, og måske er det bare en tosse, men så vidt jeg forstår, så er der bombetrusler flere steder i landet,« sagde han.

Foto: Michael Nordborg
Vis mere

Kender du noget til sagen? Så vil BT gerne høre fra dig. Skriv til 1929@bt.dk.