Den øverste ledelse i Københavns Politi har været fuldt orienteret om, at en gruppe betjente under en natlig bytur i 2009 begik overgreb mod tilfældige borger, uden at politiet nærmere har undersøgt sagen eller straffet betjentene disciplinært.

Det fremgår af en række dokumenter fra Københavns Politi, som BT har gennemgået.

BT har de seneste dage beskrevet, hvordan den nu 50-årig politiassistent Mikael Jakobsen fra Københavns Politi den 25. september 2009 blev slået ned under en natlig bytur som hævn for, at én af betjentens kolleger kort forinden havde taget en kvinde på brysterne. Samme aften havde en betjent også forulempet en dørmand af mellemøstlig oprindelse, ligesom en betjent angiveligt havde sparket en afrikansk narkohandler. 

En række dokumenter viser nu, at politiets ledelse blev orienteret om to ud af de tre alvorlige anklager; påstanden om, at en betjent sparkede en narkohandler, fremgår ikke af dokumenter i sagen.

I marts eller begyndelsen af april 2010 udfærdigede politiassistent Mikael Jakobsen et notat om begivenhederne under byturen 25. september 2009. Her beskrev Mikael Jakobsen bl.a, hvordan en kollega havde taget en kvinde på begge bryster udenfor en bar, og at det var som hævn for dette, at han fejlagtigt blev slået ned.

Resumeet blev afleveret i politiinspektør Mogens Lauridsens - daværende chef for Mikael Jakobsen og de andre betjente samt chef for hele Station City - postbakke på Station City. Mogens Lauridsen var lige kommet tilbage til stationen, efter at have været ansvarlig for politiets indsats under klimatopmødet i december 2009, og derefter holdt ferie og været på kursus.

Men Mogens Lauridsen, der i dag sidder i Københavns Politis øverste ledelse, reagerede aldrig på resumeet eller Mikael Jakobsens mundtlige orienteringer om hændelsesforløbet.

- DS (Navnet er anonymiseret af BT) tog på fortorvet kontakt til en kvinde, og uden kvindens tilladelse, tog hende på begge bryster. Dette med DS´ begge hænder, en hånd på hvert bryst, skriver Mikael Jakobsen et sted i resumeet.

- Flere af dem tilkendegav (lige efter overfaldet, red), at jeg med sikkerhed havde taget ‘skraldet’ for DS, samt at de kunne genkende ham, der slog, står der et andet sted.

Ingen af Mikael Jakobsens kolleger har nogensinde forsøgt at finde gerningsmanden, og flere af dem har under afhøringer sagt, at de ikke kunne genkende gerningsmanden eller kvinden, der var blevet forulempet.

I stedet har Mogens Lauridsen - ifølge Mikael Jakobsen - afvist det hele med, at det (episoderne den 25. september) er ‘noget fuldemandspolitipjat, der har bedst af at blive lagt på hylden’.

Mikael Jakobsen forklarer, at han, inden den 25. september 2009, ellers altid havde haft et godt forhold til Mogens Lauridsen. Men det ændrede sig.

- Han (Mogens Lauridsen, red) havde lige været ansvarlig for indsatsen under klimatopmødet, og der havde der været stor kritik af, at politiet anholdt mere end 900 personer på Amager og lod dem sidde på jorden i flere timer. Så kommer der en sag, hvor seks af hans betjente er i byen, og det går galt. Jeg ved ikke, om han tænkte, at hans karriere og ambitioner om at blive chefpolitiinspektør ikke ville kunne tåle en sag, hvor flere af hans betjente opførte sig åndssvagt i byen og bagefter forsøgte at dække over det, siger Mikael Jakobsen.

Men det er ikke kun Mogens Lauridsen i Københavns Politis øverste ledelse, der i flere år har været fuldt vidende om begivenhederne den pågældende nat - og dermed sandheden om, hvorfor Mikael Jakobsen blev slået ned. I en redegørelse om sagen, der blev udarbejdet af vicepolitidirektør Martha Therkelsen i Københavns Politi - efter at politiassistent Mikael Jakobsen havde klaget blandt andet over den lange sagsbehandling - hedder det direkte:

- Det fremgår af sagen, at den sandsynlige årsag til volden var en forudgående episode ved Café Touché , hvorunder en af Deres (Mikael Jakobsens, red.) kollegaer formentlig havde forulempet en kvinde, skriver Martha Therkelsen.

Alligevel får disse oplysninger ingen konsekvenser for den politimand, der havde forulempet kvinden. BT har læst samtlige afhøringer i sagen, og her fremgår det, at politiassistent DS, der forulempede kvinden, under en afhøring i stedet forklarerde, at Mikael Jakobsen selv var skyld i overfaldet, og at DS ikke var i tvivl om, at gerningsmanden gik efter at slå Mikael Jakobsen ned.

Samme forklaring kommer flere andre betjente med.

Men selvom vicepolitidirektør Martha Therkelsen mener, at årsagen til volden - formentlig - skyldes, at DS havde krænket en kvinde, gør vicepolitidirektøren intet for at ‘rense’ Mikael Jakobsen for anklager om, at han selv var skyld i overfaldet.

Mikael Jakobsen har også holdt møder om sagen med tidligere politidirektør Johan Reimann og chefpolitiinspektør Jørn Aabye, uden det har haft nogen effekt. Hverken Mogens Lauridsen, Martha Therkelsen eller Jørn Aabye har ønsket at kommentere sagen.


BT præciserer:

"BT har gennem hele ugen skrevet om en bytur mellem politiassistent Mikael Jakobsen og fem andre kolleger fra Københavns Politi tilbage i 2009. Her har BT skrevet, at Mikael Jakobsen blev slået ned ved en fejl for at hævne, at en kollega forinden havde taget en kvinde på brysterne. Det er understøttet af forklaringer fra Mikael Jakobsen og andre. BT har forsøgt at få kommentarer fra de fem kolleger, men de har ikke ønsket at udtale sig. BT har dog ikke i tilstrækkeligt omfang præciseret i avisen d. 23, 24 og 25. april, at der er tale om vurderinger fra Mikael Jakobsen, idet Mikael Jakobsens kolleger i andre sammenhænge har udtrykt en anden udlægning af sagen. BT beklager