I 2011 blev en 54-årig mand anholdt og sigtet for seksuelle overgreb mod sin datter samt for det formodede drab på hendes spædbarn. Sigtelserne frafaldt dog, men ifølge mandens advokat har anklagerne forfulgt ham siden, og de har gjort hans liv til et helvede. Nu er manden død.

En af grundpillerne i vores retssystem er, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist. For en 54-årig mand fra Egebjerg i Odsherred Kommune virkede det næsten omvendt.

Anklager om incest og drab hang ved - selv efter sigtelserne imod ham frafaldt, da myndighederne ikke havde beviser nok. For manden endte det med en kamp mod sygdom, jobløshed og rysteanfald, ifølge hans advokat. En kamp som nu endegyldigt er slut. Manden er død.

Det bekræfter mandens advokat, Kristian Dreyer, over for BT.

I en årrække var han beskyldt for drabet på et spædbarn og seksuelle overgreb mod sin datter. Sagen blev kendt som Egebjerg-sagen, og blev dækket både af lokale og landsdækkende medier. De tunge beskyldninger, anholdelsen og den lange varetægtsfængsling gjorde manden syg. Gradvist blev han dårligere, selvom han ikke var sigtet længere. Da han i juni 2016 så sin datter, Jeanet Pedersen, tone frem på en tv-skærm og i detaljer fortælle om grufulde situationer, smuldrede hans tilværelse på ny.

Overgrebene skulle have fundet sted op igennem datterens barndom. Det angivelige mord på spædbarnet skulle havde fundet sted i 2005.

Først i 2011 kom sagen og anklagerne frem i offentligheden. Manden blev anholdt og sigtet for forbrydelserne. Som led i efterforskningen af sagen endevendte politiet en 900 m2 stor øde grund i området for at finde liget af et spædbarn, som datteren Jeanet Pedersen påstod, at manden havde slået ihjel og begravet.

Grunden, hvor der blev gravet efter et barnelig.
Grunden, hvor der blev gravet efter et barnelig. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Med hjælp fra arkæologer blev hver en sten vendt. Uden at liget af det lille nyfødte barn dukkede op. Senere frafaldt politiet sigtelserne, da der ikke var tilstrækkeligt bevismateriale. Manden var juridisk set renset. Men det skulle vise sig ikke at være nok til at få livet tilbage.

Et liv i helvede

Manden blev aldrig retsforfulgt, for myndighederne havde ikke beviser mod ham. Alligevel var han, ifølge hans advokat Kristian Dreyer, mærket efter hændelserne med anholdelse og varetægtsfængsling. Og selvom den tætteste familie og venner bakkede op og støttede, så godt de kunne, så gik mandens liv langsomt i stykker.

»Han fik PTSD efter det her hændelsesforløb. Han blev syg og uarbejdsdygtig. Han mistede jobbet, og det var på alle måder en så forfærdelig sag, som berører mig som menneske og som advokat,« siger Kristian Dreyer til BT.

I en periode var der ro på, og manden havde med erstatning for sagen udsigt til, at et årelangt mareridt skulle få sin ende, men så meldte en ny udfordring sin ankomst.

TV3 barslede nemlig med programmet 'Jagten', hvor mandens datter valgte at stå frem med navn og ansigt og berette om sin side af historien. I programmet lød det samtidig således:

»Af hensyn til mændenes retssikkerhed har vi valgt at sløre deres identiteter.«

Samtidig med at politiet endevendte grunden, sad de to mænd varetægtsfængslet. 
Samtidig med at politiet endevendte grunden, sad de to mænd varetægtsfængslet.  Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Det fik alligevel Kristian Dreyer til at rette kritik mod programmet, fordi han mente, at det desuagtet sløring af mandens identitet ville påvirke ham negativt, da han boede i et lille lokalsamfund, hvor man ikke ville være i tvivl om, hvem manden var.

Han forsøgte derfor at få lagt programmet ned og udtrykte til DR sin bekymring for, at programmet ville ende som en folkedomstol, selvom myndighederne havde fundet manden uskyldig. Men det ønske blev ikke opfyldt i retten, og programmet fik lov til at køre.

I seriens afsnit konfronterede datteren og værten Miki Mistrati så de mænd, som ifølge datteren skulle have været en del af overgrebene - herunder faderen. En konfrontation, som efterfølgende satte dybe spor hos manden.

»Hans tilstand blev yderligere forværret af det. Han isolerede sig endnu mere og blev endnu mere ked af det og bange for at gå ud. Han følte, at man lod det være op til beskueren, om der var noget om sagen. Det har i hvert fald ikke hjulpet på hans lyst til at gå ud og omgås omverdenen. Det er bare svært, når man bor i et lokalsamfund,« fortæller Kristian Dreyer.

Et andet kritikpunkt, som Kristian Dreyer rejste, var kommunens medvirken i programmerne. Både borgmesteren i Odsherred kommune og direktør Gitte Løvgren medvirkede.

Før programmerne varslede Kristian Dreyer en mulig injuriesag mod kommunen. Det blev dog aldrig til en sag, da ingen af dem udtalte sig om Kristian Dreyers klient. I stedet udtalte de sig om systemet og forholdt sig til Jeanet Pedersen. Alligevel undrer det Kristian Dreyer, at man som myndighed overhovedet medvirker i sådan et program.

»Det havde jeg nok ikke gjort som kommune. Så havde jeg nok sagt, at begge personer er vores borgere, og vi skal holde os udenfor, så vi kan behandle dem som objektiv upartisk myndighed,« siger Kristian Dreyer.

Men direktør i Odsherred Kommune, Gitte Løvgren, afviser denne kritik. Hun mener ikke, at kommunen på nogen som helst måde skulle have taget parti i sagen med dens medvirken i programmerne.

»Jeg forholder mig ikke til, hvem der har gjort det. Jeg har fuld tillid til politiets efterforskning. Så det eneste, vi tager stilling til, er vores myndighedsudøvelse. Og hvis en myndighed udøver så kritisabel sagsbehandling, som det faktisk har været tilfældet i den her sag, så bliver vi nødt til at forholde os til det,« siger hun til BT.

I programmet bliver Gitte Løvgren spurgt, om hun tror på, hvad Jeanett Pedersen siger. Hertil svarer hun, at hun har fuld tillid til, at det, Jeanet Pedersen siger, er rigtigt. Men heller ikke den udtalelse mener Gitte Løvgren er ensbetydende med en partisk myndighed.

»Vi har på ingen måde udtalt os om Kristian Dreyers klient, eller på nogen som helst anden måde taget stilling til skyld og uskyld i den her sag. Vi udtaler os alene om sagsbehandlingen,« siger Gitte Løvgren og understreger, at hendes svar i programmet skulle forstås i den kontekst, at Jeanet Pedersen beviseligt ifølge retsmedicinske rapporter havde født og på det tidspunkt var omkring 16 år, hvorfor det også var tydeligt, at noget måtte have fundet sted, men at det ikke handlede om gerningsmændene bag overgrebene.

I månederne efter programseriens premiere gik det manden dårligere og dårligere. Mærkerne efter de sidste par år tog til og viste sig som rystende hænder og sygdom hos manden. Noget som Kristian Dreyer især bemærkede, sidst han så sin klient.

»At gå op og ned af trapperne var problematisk og han måtte have fat i gelænderet, fordi han rystede,« fortæller han.

Mandens død skulle angiveligt være fundet sted som følge af en ulykke i hjemmet. Det var mandens familie, der underettede Kristian Dreyer om dødsfaldet.

»Det er en dybt dybt tragisk ulykke, som bare er kulminationen ovenpå alt det andet, der også bare er så tragisk,« siger Kristian Dreyer.