Beredskabsstyrelsen har iværksat en kampagne, der skal hjælpe udlændinge, som opholder sig i Danmark, til at undgå at gå i panik på onsdag.

På onsdag klokken 12.00 vil Danmarks i alt 1.078 sirener blive afprøvet landet over. De fleste danskere kender udmærket sirenelyden, som gjalder hvert år på den første onsdag i maj. Men det er ikke sikkert, at udlændinge, som opholder sig her i landet, tager fænomenet med samme sindsro. Derfor har Beredskabstyrelsen bedt om hjælp på Twitter.

»Hvert år får vi mellem 50 og 100 henvendelser, hvis ikke mere. Der er altid nogle, der er bekymrede, fordi de ikke lige havde noteret, at der ville være test af systemet,« forklarer Lars Aabjerg Pedersen, projektleder i Beredskabsstyrelsens Center for Krisekommunikation.

Han fortæller dog, at der ikke er mange udlændinge, der ringer.

»Men det kan jo også skyldes, at de ikke ved, hvor de skal ringe hen. Vi har bare forsøgt at være ude i god tid ved at sende materiale ud til Røde Kors, Udlændingestyrelsen, Undervisningsministeriet, sprogcentre og flere andre. På den måde håber vi at undgå, at nogle bliver bekymrede. Man kan jo godt forestille sig, at man kan blive nervøs, hvis man er amerikansk turist, flygtning fra Syrien eller lignende,« siger Lars Aabjerg Pedersen.

Han forklarer, at der er sendt materiale ud på otte udvalgte sprog, nemlig arabisk, farsi, bosnisk, urdu, somali, tyrkisk, engelsk og dansk. Materialet kan hænges op på de respektive steder, så både danskere og udlændinge bliver klar over, at sirenerne lyder på onsdag.

»Vi tester sirenerne af to årsager. For det første for at sikre, at de virker. For det andet, fordi vil gerne vil skabe lidt opmærksomhed om, hvordan man skal forholde sig, hvis man hører sirenen på et andet tidspunkt,« siger han.

Det man skal gøre, hvis sirenen lyder på et andet tidspunkt end lige den første onsdag i maj, er at bevæge sig indenfor, lukke døre og vinduer og følge med på DRs kanaler, samt TV 2 Regionerne. De medier er forpligtigede til at bringe informationer om, hvorfor sirenerne lyder. Man skal IKKE ringe 112, medmindre man selv eller andre i ens umiddelbare nærhed er i overhængende fare.

Sirenerne dækker kun 80 procent af den danske befolkning. I tyndt befolkede områder, hvor man ikke kan høre sirenerne, kan politiet rykke ud med mobile sirener. Endelig har Beredskabsstyrelsen en app, Mobilvarsling, som kan downloades til iPhone og Androidtelefoner.