En lærer, der gennem en længere periode var meget tæt på Kundby-pigen, blev så bekymret efter en fortrolig samtale, han havde med pigen, at han så sig nødsaget til at gå til politiet. Den dengang 15-årige pige kunne tilsyneladende ikke få tankerne om Islamisk Stat og hellig krig ud af hovedet, og læreren frygtede, hvad hun kunne finde på.

Det forklarede han i retten fredag eftermiddag, da sagen mod den 17-årige pige, der er tiltalt for forsøg på terror mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København, fortsatte.

»Lige pludselig kommer hun ud med, at hun vil straffe dem (eleverne på Sydskolen red.) til den gallafest den 8. januar,« forklarede den tiltaltes tidligere lærer i retten fredag om en samtale mellem ham og den tiltalte pige, som han i al hemmelighed optog den 5. januar 2016.

Få dage efter blev den i dag 17-årige pige anholdt.

»Hun var klar til at lave et eller andet. Hun ventede bare på opkaldet,« havde læreren, der gennem godt et år var meget tæt på den tiltalte pige, også tidligere forklaret i en afhøringsrapport.

Læreren havde i en kort periode undervist Kundby-pigen på Sydskolen i Fårevejle. Han havde tidligere arbejdet med udsatte børn og unge, og derfor blev han hurtig opmærksom på den dengang 15-årige pige, som ifølge læreren tydeligvis havde det svært, da hun blandt andet var selvskadende og på det tidspunkt boede på institutionen 'Nordstjernen.'

»Jeg fik et billede af en stille pige, der var ulykkelig og ensom og sad mange aftener på opholdsstedet og savnede sin mor og venner. Det havde jeg arbejdet med tidligere, så jeg følte, jeg kunne være til hjælp. Det lå ikke i min jobbeskrivelse, men jeg kunne se, hun havde virkelig meget brug for hjælp,« fortalte læreren, som ifølge ham selv hurtigt blev betragtet som en 'husven' af både den tiltalte pige og hendes mor, i retten.

Han forklarede, hvordan han blev meget fortrolig med den tiltalte, og selv efter han i begyndelsen af februar skiftede job, holdt de to kontakt, talte i telefon og sms'ede. Hun kaldte ham ofte 'daddy' og blev for ham at se opfattet som netop lidt af en faderfigur.

Efter en ferie i Tyrkiet i sommeren 2015 begyndte Kundby-pigens adfærd langsomt at ændre sig. Hun interesserede sig pludselig meget for hellig krig og delte opslag med billeder af Islamisk Stats flag - noget læreren også forsøgte at spørge den tiltalte nærmere ind til.

»Jeg fik at vide, at hun havde en drøm, hvor IS havde overtaget Danmark, og hun var ude på slagmarken,« forklarede læreren i retten.

Han prøvede gentagne gange at tale med pigen om islam, men langsomt blev hun sværere og sværere at nå ind til.

»Det blev langsomt slået fast, at det var fordi, vi ikke forstod det,« forklarede læreren.

Gennem en længere periode havde han korrespondancer med pigens mor og kommunen, men følte ikke, at kommunen tog nok hånd om sagen. Læreren blev bekendt med, at den tiltalte pige havde sendt trusler om en hændelse på Sydskolen, og hun blev ved med at tale om hellig krig, ligesom hun fortalte læreren, at hun havde skrevet med en formodet jihadist i Brasilien. Til sidst fik han opfattelse af, at han ikke længere kunne nå ind til den pige, han ellers før havde haft et særligt bånd til.

»Når jeg prøvede at gå i dybden med, hvad det handler om, så kom der ikke meget svar. Der var ikke den anden side af sagen – hov, er jeg inde i en fase – det var nok desværre den vej, hun var kaldet til, virkede det til,« forklarede læreren og tilføjede, at han så en blanding af den pige, han kendte - og så en masse tanker, der var lukket land for ham.

»Hun sad stadig og fniste og var en lille pige. Så at sige, at hun var jihadist - det var hun langt fra. Men omvendt kunne jeg ikke få hende til at indrømme, at det var forkert,« forklarede læreren i retten.

I juledagene i 2015 ringede Kundby-pigen til den pågældende lærer og fortalte, at hun ville gå igang med skolearbejde igen, og derfor ville hun gerne vide lidt om fysik og kemi. Hun ville blandt andet vide, hvilken syre, der var den stærkeste, og hvordan det forholdt sig med syre-base-forhold. Læreren tænkte ikke videre over det, men da pigen efter en snak med politiet virkede helt ligeglad med sagens alvor, besluttede læreren i al hemmelighed at optage en samtale mellem de to.

Her forklarede den tiltalte, at hun havde skrevet med nogle, hun selv mente var fra Islamisk Stat.

»Jeg siger, jeg gerne vil bombe det der sted,« forklarer den tiltalte pige på den lydoptagelse, læreren optog, og som fredag blev afspillet i retten.

»Du ved godt det med Fårevejle - de skal holde gallafest, alle dem, der er imod mig. Det er den dato, hvor de holder gallafest. Så spurgte jeg, om de (IS red.) ville hjælpe,« forklarer den tiltalte pige yderligere på lydfilen, hvor hun også fortæller læreren, hvordan hun har læst på nettet om sprængstof.

Efter den detaljerede samtale med pigen sendte læreren hurtigt oplysningerne til politiet.

»Jeg sendte det i desperation, for nu måtte der ske noget. Jeg var bange for, hvad der skulle ske,« forklarede han i retten.

Adspurgt direkte af forsvarsadvokat Mette Grith Stage om, hvorvidt læreren faktisk troede, den tiltalte havde viljen til at bombe Sydskolen, svarede han:

»Det tvivler jeg meget på. Det er mit bedste svar.«

Han følte sig dog overbevist om, at man ikke kunne føle sig sikker.

»Jeg vidste, hun havde købt de ting. Jeg vidste godt, hun nok ikke kunne nå det til den 8. januar, men jeg vidste ikke, hvor langt hun ville gå, så det var min opfattelse, at der kunne ske noget på et andet tidspunkt,« forklarede læreren.

Kundby-sagen startede ved Retten i Holbæk onsdag den 19. april, hvor en 17-årig pige er tiltalt for at forsøge at bombe to skoler.

Anklagemyndigheden har tidligere fortalt, at man vil nedlægge påstand om en forvaringsdom, som er en af de hårdeste straffe herhjemme. Den 17-årige pige nægter sig skyldig i forsøg på terrorisme, men erkender sig skyldig i at have stukket en pædagog med et glasskår i maveregionen på institutionen 'Grenen 'i Grenaa.

Der er afsat syv retsdage til sagen, og der forventes dom i begyndelsen af maj.

Der har tidligere været nedlagt navneforbud i sagen, men det er senere blevet ophævet. Af hensyn til pigens unge alder har BT valgt ikke at nævne den tiltalte 17-årige pige ved navn.