Sigynsgade på Ydre Nørrebro er blevet indtaget af den brutale bande Loyal to Familia, og nu oplever beboere, at lovløsheden tager fart. Maria har boet i Sigynsgade i 27 år og har aldrig oplevet noget lignende. Efter at hendes mand er blevet overfaldet, overvejer familien at flytte.

Kablerne til overvågningskameraer bliver klippet, P-automaten har kommunen opgivet efter gentagne tilfælde af hærværk. Stjålne motorcykler og knallerter bliver efterladt og sættes med jævne mellemrum i brand. Der bliver kørt gaderæs, ligesom patroner bliver gemt af vejen i buskadset, og så er der de voldelige overfald, ligesom der tilsyneladende også bliver solgt stoffer.

Sådan lyder en række af de problemer, beboere på Sigynsgade og Krakas Plads på Ydre Nørrebro i København står over for. I hvert fald ifølge formanden for en ejerforening på gaden, flere beboere og en række borgerhenvendelser til Københavns Kommune, som Berlingske har fået aktindsigt i.

»Du må gøre noget! Forhåbentlig skal der ikke et lig på bordet, inden der sker yderligere tiltag af vores situation,« lød det eksempelvis i en henvendelse til Københavns overborg­mester, Frank Jensen (S), i maj.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Problemerne bunder ifølge beboerne i den kriminelle bande Loyal to Familia (LTF), hvis navn står skrevet med graffiti på Krakas Plads.
Martin Hansen, der er bestyrelsesformand i ejerforeningen på Sigynsgade 36-66, fortæller, at banden i maj holdt »releaseparty« i form af en grillfest, efter at bandens leder var blevet løsladt fra en fængselsdom. Siden da er problemerne eskaleret.

»Det er sådan lidt lovløst,« mener Martin Hansen
.
Politiet og Københavns Kommune bekræfter, at der de seneste måneder har været problemer med LTF-banden i gaden, og at der gentagne gange har været hærværk på overvågningskameraer, ligesom  P-automaten nu er flyttet fra Sigynsgade, fordi den igen og igen blev udsat for hærværk. Politiet oplyser også, at betjentene lukkede LTFs grillfest i maj, og at politiet registrerede rundt regnet 20 fremmødte, hvoraf ni personer var under 18 år.

LTF er en bande, der gennem flere år har terroriseret Storkøbenhavn med afpresning, vold og salg af hårde stoffer. Banden er omtalt i medierne for at true vidner, anvende skydevåben, afpresse butiksindehavere og for drabsforsøg mod fængselsbetjente. De seneste måneder har LTF øget rekrutteringen af nye medlemmer, og banden har ikke kun haft succes med at ekspandere i København, men også på landsplan, hvilket Berlingske beskrev i mandags.

Rekrutteringen af nye LTF-medlemmer finder blandt andet sted ved Sigynsgade, oplyser politikommissær ved lokalpolitiet NordØst Peter Veje. Flere af de lokale unge har tilsluttet sig banden, hvilket de seneste måneder har medført en »stigende koncentration af LTF-relateret aktivitet« på gaden, forklarer Peter Veje.

Lokalpolitiet er forbi gaden stort set dagligt for at tale med de unge, gennemføre razziaer og for med hunde at undersøge området for narkotika og våben. Støder politiet på lovovertrædelser, følges der ifølge lokalbetjenten op med bøder og straf.

»Jeg har aldrig set sådan en adfærd«

En af beboerne på Sigynsgade, der har været vidne til den bekymrende udvikling, er Maria. Hun ønsker kun at stå frem ved fornavn og fortæller her om sine oplevelser, for »det her er jo kammet fuldstændig over«, som hun siger.

Maria har boet i Sigynsgade i 27 år  og har nydt at bo i  den mangfoldige gade – også selvom der længe har været  mindre problemer med utilpassede unge. Disse unge har hun og hendes mand dog kunnet føre en dialog med. I hvert fald indtil nu, hvor LFT har meldte sin ankomst.
»Så snart LTFerne er der, så har de unge et helt andet mønster – en helt anden adfærd, der er enormt provokerende,« fortæller Maria.

Der er bilræs på ejerforeningens private parkeringsplads og på gaden – et ræs, som Maria frygter vil resultere i en ulykke. Der er larm om natten, og det flyder med skrald om morgenen – sammen med stjålne motorcykler og knallerter.

For nylig blev Marias mand slået ved Krakas Plads af en af de unge, fortæller hun.


Manden er ansat ved politiet og ønsker ikke at lade sig interviewe. Han bekræfter dog, at han en lørdag aften i maj var på gaden for at hente en pizza, da otte til ti drenge råbte pansersvin og panserluder efter ham. Først ignorerede han drengene, men på tilbagevejen gik han hen til dem med en formaning om at tale ordentligt.

De stillede sig tæt rundt om ham, og pludselig slog en dreng Marias mand i hovedet, hvorefter gruppen stak af.


Lokalpolitiet oplyser, at det ikke kan finde sagen omtalt i sagsstyringssystemet eller i døgnrapporterne, og at det derfor heller ikke kan bekræfte hændelsen.
Maria fortæller, at episoden i tillæg til de øvrige negative oplevelser på gaden har fået familien til at overveje at flytte:

»Det er sindssygt utrygt, det er det sgu. Jeg har boet her i 27 år, og jeg har aldrig oplevet sådan en adfærd.«

Fra køkkenvinduet kan Maria se ned på gaden, hvor bandemedlemmerne med tilhørende biler hver aften samles og bevæger sig mod Krakas Plads – en plads, som Maria om aftenen gerne kører omveje for at undgå.

Da Berlingske besøger Maria en torsdag sidst på dagen, har en håndfuld mænd med hættetrøjer og solbriller taget opstilling ved en bil halvvejs nede ad Sigynsgade. Det er LTFerne, fortæller Maria.

Berlingske vil høre, hvad bandemedlemmerne mener om beskyldningerne fra beboerne i området, men da avisens udsendte henvender sig til tre af mændene, afviser de at tale med journalister.

»Ingen kommentar,« lyder det fra den ene, der bærer sort kasket, hvor der står LTF.

Hegn, overvågning og et ordenskorps

I slutningen af juni tog ejerforeningsformand Martin Hansen initiativ til et møde mellem beboere, politi og kommune i et forsøg på at løse problemerne. De godt 70 fremmødte fortalte, at de er bange og føler sig magtesløse, husker Martin Hansen:

»Nu vil vi prøve at få mere vejspærring, mere hegn og mere lys på gaden. Vi har også søgt om at få flere overvågningskameraer ved Krakas Plads.«
Alene i Martin Hansens ejerforening er der flere end 40 overvågningskameraer i kældrene, mens der er ti kameraer på udearealerne..

Går man en tur ad Sigynsgade, ser man hurtigt de mange sorte øjne, der sidder monteret på husmurene. Foruden kameraer rettet mod privat grund har politiet givet tilladelse til, at i alt 13 kameraer må overvåge området ud mod Sigynsgade, oplyser Administrativt Center Øst.

Hvis ikke lys, vejbomme og overvågningskameraer kan løse problemerne i gaden, håber Martin Hansen, at kommunen vil nedlægge Krakas Plads, så der igen kommer gennemkørsel.

»Jeg har boet her siden 2004, og det var først, da den plads kom, at det gik helt galt. Nu har LTF fået et tilholdssted, som de opererer fra,« siger Martin Hansen.

Caroline Stage, beboer i Sigynsgade og medlem af Borgerrepræsentationen for Venstre, deltog i mødet i juni. Hun fortæller, at LTF især om natten larmer og skaber utryghed.

»Nogle af dem, der bor helt tæt på Krakas Plads, var nærmest ved at græde på beboermødet. De kan ikke sove om natten, og det har de stort set ikke kunnet i et halvt år på grund af larmen,« siger Caroline Stage.

Venstre i København har tidligere foreslået, at der oprettes et særligt ordenskorps. Ifølge Caroline Stage var dette også oppe at vende på mødet.

»Mange beboere efterlyste en form for korps, som kan alarmere politiet, hvis der opstår optøjer. Det har der åbenbart været, før jeg boede der, og jeg tror, at et ordenskorps vil kunne afhjælpe borgernes utryghed,« siger Caroline Stage.

Et psykologisk terror- og magtspil

På den ene side af Sigynsgade er der ejerforeninger, på den anden side ligger Lejerbos almene boliger.

»Det er i høj grad der, man mener, at mange af problemerne – i hvert fald med de yngre børn og unge – udspringer,« siger Caroline Stage.

Lejerbos tryghedschef i København, Eskild Dahl Petersen, fortæller, at angst og depression er udbredt blandt foreningens beboere, og at »det at vokse op i angstfyldte og depressive familier ikke er fremmende i forhold til at forebygge, at unge vælger at gå ind i en bevægelse som LTF, der har noget andet at byde på.«

For Lejerbo er Sigynsgade et af flere steder, »hvor LTF stikker deres ansigt frem«. Også på Amager og i Valby er der problemer, forklarer Eskild Dahl Petersen dog uden at præcisere hvor.

Tryghedschefen forklarer, at  unge københavnere om natten forsyner byen med de varer, man ikke kan distribuere lovligt, og at forsyningstropperne opretholder en heftig trafik mellem Indre By og Nørrebro  og gerne bruger kældre i almene boligselskaber som tilholdssted.


»Det er ikke kun et fænomen hos os, det oplever man også i andre boligselskaber,« siger Eskild Dahl Petersen og tilføjer, at Lejerbo ved Sigynsgade i foråret besluttede at lukke kældrene om natten.

Adspurgt hvad beboerne i Lejerbo mener om LTFs oprustning i gaden, svarer tryghedschefen, at flere beboere er bange for at sige fra over for de nye LTFere og deres familier.

»LTF er en del af et miljø, hvor man er villig til at gå efter forældrenes børn, så der kører et terror- eller magtspil, hvor man retter ind – for hvis ikke så kommer vi efter dine børn eller din familie. Det psykologiske magtspil gør, at beboere er bekymrede  for at komme i direkte kontakt med disse familier,« siger Eskild Dahl Petersen.

Tryghedschefen tilføjer, at Lejerbo på den baggrund gør meget ud af at oplyse beboerne om, at de anonymt kan henvende sig til lokalpolitiet, boligselskabet eller kommunen, ligesom den almene boligforening smider familier på gaden, hvis ikke de overholder foreningens retningslinjer.

Bander har tiltaget sig en væsentlig magt

På Københavns Rådhus erkender Lars Weiss, gruppeformand for Socialdemokraterne, at der er store problemer med bander i København.
»Det er voldsomt højspændt og ubehageligt i øjeblikket,« siger Lars Weiss.

Foreholdt oplevelserne fra beboerne i Si­gyns­gade erkender gruppeformanden, at »der er tidspunkter, hvor banderne om ikke styrer, så i hvert fald har tiltaget sig en væsentlig magt, som ikke tilkommer dem.«

Men princippet om, at politiet har voldsmonopol i en retsstat, er vel ikke gældende, hvis LTF har tiltaget sig en væsentlig magt, som ikke tilkommer banden?


»Nej, og derfor kræver det også en massiv tilstedeværelse af politiet, hver gang banderne rasler med sablen,« siger Lars Weiss.

Har politiet i København fejlet?

»Det er svært at sige, om politiet har fejlet, men det er åbenlyst, at der er behov for en helt ekstraordinær indsats,« siger Lars Weiss.

Københavns Politi oplyser politikommissær Steffen Steffensen, at politiet allerede har  fokus på banderne.

»Vi gør alt, hvad vi overhovedet kan. Vi kører massive visitationer og massive indsatser i både Indre og Ydre Nørrebro. Og det er massivt – alene natten mellem lørdag og søndag foretog vi 40 visitationer derude,« siger Steffen Steffensen.

Politikommissæren afviser, at myndighederne har spillet fallit, og han opfordrer borgere til at ringe til politiet, såfremt de føler sig utrygge og oplever bandeproblemer.

Desuden henleder Steffen Steffensen opmærksomheden på forældrene til de unge bande­medlemmer.

»Det kunne være rart, hvis de pårørende til de unge også kunne tage sig lidt af dem – hvis der både var et pres fra os og fra forældrene, som også har et vist ansvar,« siger Steffen Steffensen.


Torsdag i denne uge har politiet oprettet en visitationszone frem til 3. august. Zonen omfatter området ved Sigynsgade, og målet er at skabe tryghed ved blandt andet at forhindre personer i at bære våben.

Natten til onsdag var der et skyderi på Haraldsgade nær Krakas Plads, mens et 21-årigt medlem af LFT ifølge Ritzaua fredag i et grundlovsforhør blev varetægtsfængslet frem til 8. august. Manden sigtes for at have afpresset en massageklinik på Frederiksberg 24. april i år og for at have været med til at smadre klinikkens ruder.