To tidligere direktører i Eik Bank får ikke noget ud af at anke dom fra Københavns Byret.

København. To tidligere direktører i den krakkede Eik Bank Danmark er tirsdag idømt bøder af Østre Landsret.

Direktørerne skal hver betale 30.000 kroner. De var ansvarlige for, at Eik Banks engagement med en spekulants selskab blev alt for stort i forhold til lovens ord.

Et enkelt engagement må højst udgøre 25 procent af en banks basiskapital, fremgår det af en EU-forordning. Men Eik Banks forpligtelse i forhold til spekulanten Vagn William Andersens selskab Sydporten ApS. røg op over grænsen.

Anklagen fra Bagmandspolitiet har bygget på en påstand om, at Eik Bank kom til at indestå som kautionist og selvskyldner for BRF Kredits lån på 283 millioner kroner til Sydporten.

De to dømte er Brian Toft, der er 69 år og i dag er folkepensionist, og 46-årige Jesper Clausen. De var henholdsvis administrerende direktør og direktør og havde anket byrettens dom for at blive frifundet.

- Vi undrer os over, at man har valgt at køre sagen. Det er jo en ærekrænkende beskyldning mod vores klienter, og de har behov for at rense sig, har den enes forsvarer, advokat Michael Amstrup, tidligere udtalt.

Landsretten stadfæster en afgørelse fra Københavns Byret i maj 2015. Dommerne mener, at begge chefer har overtrådt loven uagtsomt.

Brian Toft var opmærksom på, at engagementet nærmede sig grænsen på 25 procent, hedder det i dommen. Og Jesper Clausen, der skrev under på tre udbetalingsblanketter, sikrede sig ikke, at Eik Bank ikke påtog sig yderligere garantier og indeståelser.

Dommen kan muligvis få betydning for en stor civil erstatningssag. Her er Toft, Clausen og flere andre sagsøgt af det statslige selskab Finansiel Stabilitet, der kræver erstatning på 250 millioner kroner. Påstanden er, at der i Eik Bank var tale om uforsvarlig bankdrift. Denne retssag indledes i september, og afgørelsen ventes først i slutningen af 2018.

Erstatningssagen er en af de i alt otte, som Finansiel Stabilitet har rejst mod ledelsen i Amagerbanken, Roskilde Bank og andre pengeinstitutter, som er gået ned.

/ritzau/