Ifølge Nationalt Efterforskningscenter er organiserede kriminelle i Danmark under pres. Det kan være en del af forklaringen på aktuelle sager om afpresning.

Organiserede kriminelle i Danmark jagter nye indtægtskilder, der spænder fra momskarruseller i den mere sofistikerede ende til afpresning af forretningsdrivende i den anden ende. Det skriver Berlingske.

Politiinspektør Michael Ask fra Nationalt Efterforskningscenter, NEC, ved Rigspolitiet beskriver udviklingen i kriminaliteten blandt rockere og bandemedlemmer i 2014, og han forklarer blandt andet, at små forretningsdrivende som kioskejere, grønthandlere og bordelejere melder afpresning til myndighederne­.

»Det skal ikke forstås sådan, at det foregår meget organiseret eller giver mafialignende tilstande, men vi ser en del afpresningssager. Og vores kolleger, som arbejder på lokalt plan rundt i Danmark, hører også om flere og flere af de her sager,« forklarer Michael Ask.

Paradoksalt nok kan afpresningerne skyldes succes i bekæmpelsen af organiseret kriminalitet.

Overordnet set tegner Rigspolitiets statistik et positivt billede af 2014. I årets tre første kvartaler blev der for eksempel registreret ti skud­episoder, som vurderes at have forbindelse til rocker- og bandemiljøet. Ni blev såret, men ingen dræbt. I 2013 var der 55 skudepisoder med 32 sårede og tre dræbte.

I januar 2014 registrerede Rigspolitiet 1.688 personer som rocker- eller bandemedlemmer, og i december er tallet 1.487. Det betyder næppe knap 200 færre organiserede kriminelle, men dækker over, at kriminelle træder ud af bander og ind i andre. Og at det tager politiet tid at konstatere.

Derudover har politiet i 2014 holdt trykket på de organiserede kriminelle efter de mange skyderier i 2013.

»Det er begrænset, hvor meget hash man kan sælge, når folk sidder i spjældet,« bemærker­ NEC-chefen:

»Både rockerklubberne og banderne har interne regler om, at man skal give penge til medlemmer, som sidder i fængsel. Og vi ved fra vores efterretninger, at det har været et problem for nogle at skaffe penge nok. Derfor skal de nogle gange også skaffe penge på ret primitive måder.«

Dermed er vi tilbage ved afpresning, indbrud og andre primitive – men for borgerne yderst skræmmende – former for kriminalitet, som typisk begås af personer nederst i de organiserede kriminelle hierarkier.

»Vi har set, at små forretningsdrivende, som ikke har villet betale, har fået smadret vinduer eller fået malet trusler på døre. Vi kender ikke til sager, hvor det er kommet til vold. Men vi slår vi hårdt ned, så snart afpresninger bliver anmeldt,« siger Michael Ask, som ikke vil beskrive konkrete episoder:

»Men det foregår i de områder, hvor banderne har deres daglige gang; kiosker og grønthandlere hvor de måske selv er kunder. Banderne kommer jo sjældent i Rungsted.«

Michael Ask tager dog det forbehold i forhold til tendensen med afpresninger, at det er svært at afgøre, om der er kommet flere afpresninger eller blot mere opmærksomhed i kølvandet på sagen om Café Viking.

Kernen i den sag er, at en 19-årig mand forrige år troppede op og krævede, at Jane Pedersen, som ejer værtshuset Café Viking på Nørrebro i København, skulle betale til indvandrerbanden Brothas.

Jane Pedersen nægtede pure, og to dage efter smadrede brosten vinduer i hendes værtshus.

Efterfølgende stillede den bramfri restauratør sig frem i pressen og fortalte om afpresningsforsøget, og mange københavnere kvitterede med en støtteaktion på Café Viking.

Den 19-årige blev senere idømt otte måneders fængsel, og Jane Pedersen forklarer, at hun i dag har et fint forhold til manden, som nu arbejder for at hjælpe andre ud af bandemiljøet. Værthusejeren forklarer også, at ingen siden har forsøgt at afpresse hende.

»Jeg har også sagt til folk, at hvis de oplever noget, skal de sige det til mig, men jeg har ikke hørt, at nogen har forsøgt at afpresse nogle af de 12 værtshuse her i området,« siger Jane Pedersen og fortsætter:

»Men det er ikke alle kioskejere og grønthandlere, som tør melde det. Nogle er vant til, at politiet er korrupt i hjemlandet, og – nu skal jeg passe på, hvad jeg siger – måske har de ikke altid helt rent mel i posen selv. Jeg har ellers forklaret dem, at politiet i det hér tilfælde ikke ser på, om de mangler dit eller dat, men alene på afpresningssagen.«

Set med NEC-chefens øjne er læren af Café Viking-sagen klokkeklar:

»Historien illustrerer, at hvis man bliver udsat for afpresning, skal man gå til politiet med det samme, fordi ellers er det skruen uden ende – de kriminelle malker og malker og malker. Men for mange kan det være svært at overvinde sig selv og melde det,« siger Michael Ask.

En anden udvikling, som er blevet stadig mere tydelig i år, er, at nyere bander som Loyal to Familia og Black Army er i gang med at organisere sig som rockerne: De bander, som tidligere var lokale ballademagere, opbygger hierarki, en kontrol over medlemmer og uniformering med hættetrøjer og tatoveringer.

NEC-chefen forklarer eksempelvis, at Loyal to Familia i dag har medlemmer på blandt andet Nørrebro, i Skovlunde og i Kokkedal. Og at Black Army, som tidligere holdt sig i Aarhus og Odense, også har fået aktiviteter på Sjælland, nærmere bestemt på Næstved-egnen.

Samme Black Army er ifølge politi­inspektøren ret aggressive i deres forsøg på at få fodfæste i nattelivet i flere jyske byer.

»Typisk henvender bandemedlemmerne sig til dørmænd og forsøger at overbevise dem om, at det vil være en god idé at give dem adgang, og vi er ikke i tvivl om, at det er for at få indflydelse på narkotikamarkedet,« siger Michael Ask.

NEC-lederen betoner, at lokalpoliti og ejerne er enige om, at det er i alles interesse at holde dem ude:

»Hvis vi ikke holder trykket, risikerer vi, at det bliver endnu mere attraktivt at være bandemedlem.«