Efter en interviewaftale med TV 2 om bandepakken blev Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, konfronteret af Black Army. Han nægtede at give bandemedlemmerne hånden.

Mens politikere fra flere partier var samlet i Justitsministeriet torsdag aften for at forhandle om regeringens bandepakke, udspillede der sig et optrin i Odense.

Byens borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), mødtes med TV 2 ved en tankstation på Nyborgvej, der ligger over for banden Black Armys klubhus, og planen var, at borgmesteren skulle være live igennem i et interview i 19 Nyhederne om netop bandepakken.

Pakken lod dog vente på sig, da partierne ikke var nået til enighed om finansieringen, og interviewet blev derfor aflyst. Under mødet med TV 2 havde Peter Rahbæk Juel bemærket, at der var aktivitet ved klubhuset, og det studsede han over.

Black Army er flere gange blev beskyldt for at afpresse butikker og caféer i Odense for at få dem til at betale beskyttelsespenge, ligesom banden er blevet kædet sammen med overfald samt afpresning af hjemløse, som TV 2 har rapporteret. Black Army har dog selv nægtet at stå bag.

Peter Rahbæk Juel er på baggrund af udfordringerne med Black Army ad flere omgange blevet interviewet om den forestående bandepakke, og det var det, der skulle ske torsdag aften.

Han fortæller, at han havde fornemmelsen af, at Black Army holdt øje med ham og TV 2s udsendte, mens de stod og ventede på at komme igennem live. Han sagde derfor til TV-folkene, at de skulle være opmærksomme og passe på sig selv, da de forlod stedet, efter interviewet var blevet aflyst.

»Vi ved godt, hvad de der folk kan finde på,« siger borgmesteren til Berlingske.

»Jeg havde en medarbejder med, og vi bevægede os over på den anden side af parkeringspladsen ved tankstationen og skulle til at sætte os ind i vores biler for at køre hjem igen. Vi stod kort og snakkede, og så kunne jeg se, at der kom to personer gående målrettet over mod mig fra bandeklubhuset,« fortæller Peter Rahbæk Juel.

Ifølge Peter Rahbæk Juels udsagn spurgte de to, om han var borgmesteren, og det bekræftede han.

»De ville gerne give mig hånden, og så sagde jeg, at det ville jeg ikke, for jeg har ikke lyst til at give hånd til Black Army. De spurgte hvorfor, og så sagde jeg, at det er fordi, jeg ikke bryder mig om det, de laver i Odense. De var pænt udfordrende i sproget,« siger han og fortsætter:

»Pludselig kørte en bil ind og parkerede bag ved min bil, og så hoppede der fire ekstra ud, som var lidt oppe at køre og blandede sig i diskussionen. De ville også give hånd, og det ville jeg ikke. Så gik der et splitsekund, og så kom der endnu en bil, og der var flere, der sluttede sig til, så jeg tror, de var oppe på otte-ti stykker til sidst, som havde passet os op.«

Opførte de sig truende over for jer?

»Nej, ikke andet end på den der skolegårdsmanér. De bedyrede deres uskyld i forhold til det, der er sket i byen, og var mopsede over, at jeg ikke ville give dem hånden. Der skete ikke noget, men det var en noget tvivlsom oplevelse at skulle møde dem en mørk aftentime på en tankstation,« siger Peter Rahbæk Juel.

Tager kontakt til politiet

Peter Rahbæk Juel skrev om oplevelsen på Facebook torsdag aften:

Optrinnet varede ifølge borgmesteren fem-syv minutter, hvorefter han og medarbejderen satte sig ind i hver sin bil og kørte fra stedet.

»Det var en lidt aparte oplevelse at blive passet op på den måde og blive holdt øje med. De prøvede at give et indtryk af, at der er et stykke af Odense, de ejer. Og det kan vi ikke acceptere. Jeg tror gerne, de ville have, at jeg skulle føle mig truet. Det er deres metodik at prøve at skræmme folk, så de kan bestemme over dem. Og den ære skal de ikke have,« siger Peter Rahbæk Juel.

Han vil nu tage kontakt til Fyns Politi for at fortælle om situationen, selvom det aldrig kom til trusler eller vold.

»Jeg kan ikke vurdere, om der er grundlag for en anmeldelse. Men jeg tager lige for en god ordens skyld en snak med politiet i dag (fredag, red.). Umiddelbart kan jeg ikke se, hvad der skulle være at anmelde, men jeg tager en snak, for det er mærkeligt, at der kommer sådan en anmassende og højtråbende gruppe, når man står et offentligt sted,« siger Peter Rahbæk Juel og fortsætter:

»Jeg står tilbage med en grundlæggende vrede over dem og deres arrogante tilgang til byen og andre mennesker efter den her episode.«

Løkke gav bandeleder hånden

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har også været ude for en episode med Black Army. Han besøgte Odense-bydelen Vollsmose i januar, og her gav han bandens leder, Mohammed Daabas, hånden uden at vide, hvem han var.

Under besøget henvendte Mohammed Daabas sig til statsministeren for at lade ham vide, at han »er velkommen her i Vollsmose« – uden at give sig til kende.

Lars Løkke Rasmussen ærgrede sig efterfølgende over, at Black Army-lederen ikke fortalte, hvem han var.

»Tidligere i dag havde jeg den meget begrænsede fornøjelse at hilse på lederen af en af de kriminelle bander, som skaber utryghed hvor de færdes, og ødelægger så meget for så mange andre,« skrev Løkke på Facebook senere samme dag.

»Jeg er ked af, at han ikke gav sig til kende, for så havde jeg haft mulighed for at sige til ham, hvad jeg mener om ham. Han står i spidsen for en gruppe hårdkogte kriminelle, som trækker et spor af vold, chikane og hård kriminalitet efter sig,« lød det fra statsministeren.

Bandepakken ventes at falde på plads inden længe. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal mødes med partierne til forhandlinger igen fredag.